Saturday, July 6, 2013

Σχέδιο της έκθεσης: Πολιτική ίσων αποστάσεων στο θέμα των υδρογονανθράκων στην έκθεση του Μπαν Κι Μουν. Παράλληλα είναι προσεκτική στα ζητήματα ορολογίας

Νέα Υόρκη: Την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο, για ακόμη έξι μήνες, εισηγείται στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν, τονίζοντας ότι «η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στο νησί ασκώντας εξουσία στην ουδέτερη ζώνη και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ηρεμίας και στην επίλυση διαφόρων θεμάτων που επηρεάζουν τις καθημερινές ζωές και των δύο κοινοτήτων».

Το σχέδιο της έκθεσης δόθηκε σήμερα ατύπως στα μέλη του Συμβουλίου και θα κυκλοφορήσει επίσημα στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Διπλωματική πηγή σχολιάζοντας την έκθεση είπε πως είναι προσεκτικά διατυπωμένη, ιδίως στα ζητήματα που σχετίζονται με την καλές υπηρεσίες του γενικού γραμματέα και δεν δίδει την αίσθηση της επιτακτικότητας στην επανέναρξη των συνομιλιών.



Παράλληλα είναι προσεκτική στα ζητήματα ορολογίας (μόνο μία φορά υπάρχει αναφορά σε τουρκοκυπριακές αρχές) και εγείρει τα θέματα παραβιάσεων από μέρους των τουρκικών δυνάμεων και στην Αυλώνα και στα Στροβίλια.

Αναλυτικότερα, η έκθεση καλύπτει σε τρεις παραγράφους τις εξελίξεις στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα και αναφέρει πως δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο ηγετών από το Μάρτιο του 2012.

«Από τον Απρίλιο του 2012 και σ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου μέχρι τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κυπριακή Δημοκρατία το Φεβρουάριο του 2013, οι πλευρές συναντιόνταν, αντί στο επίπεδο των αντιπροσώπων, σε μία διαδικασία που είχε σκοπό να ξαναδυναμώσει τις τεχνικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν το 2008 για να βελτιώσουν τις καθημερινές των Κυπρίων μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Η έκθεση διαπιστώνει ότι σημειώθηκε «σημαντική πρόοδος στην τεχνική επιτροπή πολιτιστικής κληρονομιάς, στην εφαρμογή μέτρων έκτακτης ανάγκης για την προστασία τοποθεσιών πολιτιστικής κληρονομιάς και στις δύο πλευρές της νήσου. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται η εγκαθίδρυση το Φεβρουάριο συνεταιρισμού δωρητών για την αποκατάσταση της Μονής Αποστόλου Ανδρέα, υπό την αιγίδα της UNDP”.

Χαρακτηρίζει επίσης «σημαντικό ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ για τη διατήρηση της κοινής τους πολιτιστικής κληρονομιάς» τα δύο πρωτόκολλα που υπέγραψαν εκ μέρους των δύο κοινοτήτων, η Εκκλησία της Κύπρου κι ο ΕΒΚΑΦ.

Στα υπόλοιπα θετικά βήματα που αναφέρει συμπεριλαμβάνοντα η εφαρμογή εκστρατείας για την πρόληψη πυρκαγιών και η ενεργοποίηση μηχανισμού επικοινωνίας στην περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία μεταδοτικής ασθένειας.
«Ενώ η ενίσχυση των τεχνικών επιτροπών στον δεύτερο ήμισυ του 2012 αποτελεί καλοδεχούμενη εξέλιξη, το έργο τους δεν αποτελεί υποκατάστατο των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας.

Για τις τελευταίες εξελίξεις γράφει πως η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Κυπριακή Δημοκρατία στις 24 Φεβρουαρίου, έφερε νέα ελπίδα και επιφυλακτική αισιοδοξία για εποικοδομητικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
«Ο κ. Αναστασιάδης, ως ο νέος Ελληνοκύπριος ηγέτης, επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επίσης υποδήλωσε ότι θα αφιερώσει χρόνο και προσπάθεια στην πλήρη προετοιμασία της έναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Γράφει επίσης πως μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου «ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου επίσης επαναβεβαίωσε την ετοιμότητά του να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό και υποδήλωσε ότι η ομάδα του άρχισε λεπτομερείς προετοιμασίες για να εμπλακεί με τους Ε/Κ ομολόγους της».

Σχετικά με το δείπνο των δύο ηγετών, ο γενικός γραμματέας γράφει πως «στις 30 Μαΐου, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ερογλου συναντήθηκαν για πρώτη φορά ως ηγέτες των αντιστοίχων κοινοτήτων τους σε μία κοινωνική ατμόσφαιρα σε δείπνο που παρετέθη από τον ειδικό μου σύμβουλο στο κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και την ειδική μου αντιπρόσωπο και επικεφαλής της αποστολής, Λίζα Μπάτενχάιμ».

Ο γενικός γραμματέας απαριθμεί συγκεκριμένα περιστατικά στα οποία «αντιπαρατιθέμενες δυνάμεις και ειδικά οι τουρκικές δυνάμεις, αμφισβήτησαν την οριοθέτηση των γραμμών κατάπαυσης του πυρός των Ηνωμένων Εθνών και συνεπώς την ουδέτερη ζώνη σε συγκεκριμένες περιοχές», παραθέτοντας τις παραβιάσεις από τις τουρκικές δυνάμεις στην Αυλώνα και στα Στροβίλια.

Στο θέμα των αγνοουμένων, επισημαίνει ότι η μεγάλη αύξηση στην επιστροφή λειψάνων οφείλεται ως επί το πλείστον  στην επιτυχή μετάβαση στο Ινστιτούτο Γενετικής (ICPM) στη Βοσνία, για τη δειγματοληπτική ανάλυση DNA. Θεωρεί επίσης θετική εξέλιξη ότι «η Επιτροπή για πρώτη φορά ζήτησε πρόσβαση σε περιφραγμένη περιοχή στο βορά και έλαβε την άδεια».

Αναφορές υπάρχουν και στις έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Εντάσεις που σχετίζονται με τις έρευνες για φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της Κύπρου συνεχίστηκαν στην ίδια περίοδο. Συνεχίστηκαν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις για τη διακρίβωση της παρουσίας και του μεγέθους των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε καθορισμένα τεμάχια νοτίως και νοτιοανατολικώς της νήσου. Η Τουρκία συνέχισε να διαμαρτύρεται για την εξέλιξη».

Γράφει πως μετά τη δεύτερη φάση των δοκιμαστικών γεωτρήσεων, η Τουρκία εξέδωσε στις 14 Ιουνίου ανακοίνωση «επιβεβαιώνοντας τη θέση της σε υποστήριξη των τουρκοκυπριακών ενστάσεων, ότι παρόμοιες πράξεις προδικάζουν τα δικαιώματα της τ/κ κοινότητας» και υποδήλωνε την πρόθεση της Τουρκίας να παράσχει βοήθεια στους Τ/κ για έρευνα φυσικών πόρων.

Αναφορά επίσης γίνεται στην ανακοίνωση της Κύπρου όπου επισημαίνονται τα κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της.

Στο κομμάτι των παρατηρήσεων, ο γενικός γραμματέας καλεί όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για αποφυγή αύξησης των εντάσεων, η οποία πιθανόν να έχει αρνητικό αποτέλεσμα στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της ουδέτερης ζώνη.

«Είναι σημαντικό, γράφει, να διασφαλίσουμε πως κάθε νέος πλούτος, που ανήκει σ’ όλους τους Κυπρίους, θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Χωρίς αμφιβολία, η ανακάλυψη υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα. Ελπίδα μου είναι πως η ανακάλυψη θα γεννήσει βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων όσων έχουν συμφέρον στην περιοχή».

Στο τμήμα τον παρατηρήσεων ο Μπαν γκι-Μουν επίσης εκφράζει ανησυχία, γιατί η οικονομική κρίση που επηρεάζει στην Κύπρο «έχει τη δυνατότητα να επιδράσει αρνητικά τις διακοινοτικές επαφές και σχέσεις» και εκφράζει τη λύπη του για την πτώση στη διακίνηση προσώπων και στο εμπόριο αγαθών. .

«Καλώ και τους δύο ηγέτες να καταβάλουν προσπάθειες, με λόγια και έργα, στην κατεύθυνση της δημιουργίας υποβοηθητικού κλίματος για τη διεύρυνση και εμβάθυνση παρομοίων επαφών, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης του εμπορίου, όπου είναι δυνατόν, που είναι σημαντικό στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Χαιρετίζει επίσης ως σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την πρόσφατη δημιουργία δικοινοτικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Τέλος ο γενικός γραμματέας υπογραμμίζει τη στενή συνεργασία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την αποστολή των καλών υπηρεσιών, ενώ επαναλαμβάνει πως σε ευθυγράμμιση με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. και πλέον πρόσφατα το ψήφισμα 2089/2013, «η αποστολή θα παραμείνει εμπλεγμένη σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τη διευθέτηση.

Ο σχεδιασμός θα συνεχίσει να καθοδηγείται από τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και τις απόψεις των πλευρών για τον πιθανό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών».

Επαναλαμβάνει επίσης την ίδια αναφορά με προηγούμενες εκθέσεις για ανασκόπηση των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις επί του εδάφους και τις απόψεις των πλευρών και θα απευθυνθεί στο Σ.Α. με τις κατάλληλες εισηγήσεις, για περαιτέρω τροποποιήσεις στην εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στα επίπεδα της δύναμης και στην έννοια των επιχειρήσεων, όσο σύντομα επιβάλλεται.

Πηγή: philenews

6/7/13

1 comment :

  1. Έρογλου: «Θετικές αναφορές Μπαν για φυσικό αέριο»....Έχει και παράπονα από την έκθεση του ΓΓ...

    Λευκωσία: Ο Ντερβίς Έρογλου αξιολογώντας το προσχέδιο έκθεσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι περιλαμβάνει ορισμένα λανθασμένα στοιχεία που χρειάζεται να τροποποιηθούν.

    «Παρά το ότι δεν έγινε σαφής αναφορά, είναι καλά γνωστό ότι η πραγματοποίηση της κοινωνικού χαρακτήρα συνάντησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην Κύπρο καθώς επίσης οι θετικές εξελίξεις στην αναστήλωση του Μοναστηρίου Αποστόλου Ανδρέα είναι το αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών και της ενεργού πολιτικής της τουρκοκυπριακής πλευράς. Οι εξελίξεις στις εργασίες της Τεχνικής Επιτροπής οφείλονται επίσης στην εύκαμπτη και εποικοδομητική προσέγγισή μας», ανέφερε ο Έρογλου.

    Ο κατοχικός ηγέτης χαιρέτισε την αναφορά που γίνεται στην έκθεση ότι τα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κύπρου «ανήκουν στους δύο λαούς στη νήσο και ότι η εγκαθίδρυση οποιασδήποτε συνεργασίας επί του θέματος θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού».

    Ο Έρογλου ανέφερε ότι οι δύο προτάσεις που είχε παρουσιάσει νωρίτερα η τουρκοκυπριακή πλευρά επί των υδρογονανθράκων ισχύουν ακόμα σήμερα.

    «Έστω κι αν δεν είναι στο ικανοποιητικό επίπεδο, η αναφορά που έγινε στο προσχέδιο έκθεσης του Μπαν ως προς τις απομονώσεις που επιβάλλονται στους Τουρκοκυπρίους, είναι σημαντική, είπε ο κατοχικός ηγέτης. Σε άλλη δήλωσή του, ο Έρογλου είπε πως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αρχίσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου.
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/153045/eroglou-thetikes-anafores-ban-gia-fysiko-aerio#sthash.WFEMilXD.dpuf
    10/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin