Saturday, July 6, 2013

Οι ισλαμιστές πήραν ένα σκληρό μάθημα. Μας εξέλεξαν δημοκρατικά και μας απέρριψαν με στρατιωτικό πραξικόπημα

Το Βήμα -  The New York Times
Ο σεΐχης Μοχάμεντ Αμπού Σίντρα παρακολουθούσε με αγανάκτηση επί μήνες τον  πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να αναπηδούν από τη μία πολιτική μάχη στην άλλη. «Η Αδελφότητα προχωρούσε πολύ γρήγορα, προσπάθησαν να κάνουν πάρα πολλά» είπε ο σεΐχης Αμπού Σίντρα, ένας ισχυρός υπερσυντηρητικός ισλαμιστής στη Βεγγάζη της Λιβύης, μία ημέρα αφότου ο αιγυπτιακός στρατός καθαίρεσε τον Μόρσι και άρχισε να συλλαμβάνει μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αλλά την ίδια στιγμή ο σεΐχης Αμπού Σίντρα, είπε ότι η ανατροπή του Μόρσι κατέστησε πολύ πιο δύσκολο για τον ίδιο να πείσει τους ισλαμιστές της Βεγγάζης να βάλουν κάτω τα όπλα και να εμπιστευτούν τη δημοκρατία. «Πιστεύετε ότι μπορώ πια να τους το πουλάω αυτό;» ρώτησε. «Έλεγα συνέχεια "Αν θέλετε να επιβάλετε τη σαρία ελάτε στις εκλογές". Τώρα απλά θα πουν: "Δείτε τί συμβαίνει στην Αίγυπτο" και δεν θα έχεις τί να απαντήσεις». Από τη Βεγγάζη στο Αμπού Ντάμπι, οι ισλαμιστές παίρνουν παράδειγμα από την ανατροπή του Μόρσι, γεγονός που θα μπορούσε να διαμορφώσει το πολιτικό Ισλάμ για πολλά χρόνια.

Για μερικούς σήμαινε τη ματαιότητα μιας δημοκρατίας σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις δυτικές δυνάμεις και τα κράτη - πελάτες τους. Αλλά κάποιοι άλλοι αναγνώρισαν ότι το πραξικόπημα συνοδεύτηκε από μία ευρεία λαϊκή αντίδραση ενάντια στη Μουσουλμανική Αδελφότητα που ανοίχτηκε πολύ γρήγορα σε πολλά επίπεδα εξουσίας. Η πτώση της Αδελφότητας είναι το τελευταίο μεγάλο πλήγμα που δέχθηκε το άλλοτε κατά τα φαινόμενα ασυγκράτητο πολιτικό Ισλάμ. Καθώς μετακινήθηκαν από την αντιπολίτευση στο κατεστημένο μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης, τα ισλαμικά κόμματα στη Τουρκία, στη Τυνησία και τώρα στην Αίγυπτο βρέθηκαν όλα να απασχολούνται με ζητήματα που αφορούσαν σε κοσμικά καθημερινά ζητήματα διακυβέρνησης, όπως ο αστικός σχεδιασμός ή η δημόσια ασφάλεια.

Οι ηγέτες της Αδελφότητας - οι λίγοι που δεν συνελήφθησαν ή εξαφανίστηκαν από προσώπου γης - δεν έχουν καμία αμφιβολία ως προς την πηγή των προβλημάτων τους. Λένε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και η γραφειοκρατία συνωμότησαν προκειμένου να σαμποτάρουν την εξουσία τους, και ότι οι στρατηγοί άδραξαν την ευκαιρία να ανατρέψουν την κυβέρνηση Μόρσι με πρόσχημα τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη δυσλειτουργία του κράτους. Στο νότιο Σινά χιλιάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν υπό τη μαύρη σημαία της τζιχάντ και διακήρυσσαν: «Η εποχή της ειρήνης τελείωσε. Όχι ξανά ειρήνη από σήμερα. Όχι ξανά εκλογές από σήμερα».

Έπειτα από μία νύχτα σφοδρών συγκρούσεων στο πανεπιστήμιο του Καΐρου, ορισμένοι υπερσυντηρητικοί ισλαμιστές συγκεντρώθηκαν εκεί, λέγοντας ότι το πείραμά τους με τις εκλογές τελείωσε με άσχημο τρόπο. Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου η αυταρχική κυβέρνηση καταδίκασε σε φυλάκιση 69 μέλη μία ισλαμικής οργάνωσης που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, οι ισλαμιστές λένε ότι  αυτού του είδους η καταστολή συνιστά ένα ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στο κίνημά τους.

«Όλα αυτά που βλέπουμε σήμερα θα διχάσουν τους ισλαμιστές» σχολίασε ο Σαέντ Νασάρ Αλτενέτζι της οργάνωσης Ισλάχ. Ακόμη και μεταξύ των αιγύπτιων ισλαμιστών υπάρχουν ενδείξεις διαφωνιών με την ηγεσία της Αδελφότητας. Το μεγαλύτερο υπερσυντηρητικό κόμμα, το αλ Νουρ, προέτρεψε την Αδελφότητα να σχηματίσει μία ευρύτερη συμμαχία και να κηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ τελικά υποστήριξε την ανατροπή του Μόρσι. «Το αίσθημα του αποκλεισμού μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση ριζοσπαστικών τάσεων στην οργάνωση που να λένε "Κοιτάξτε, μας εξέλεξαν δημοκρατικά και μας απέρριψαν με στρατιωτικό πραξικόπημα και όχι μέσω της λαϊκής διαμαρτυρίας» είπε ο Ιμπραχίμ Χουνταίμπι , πρώην μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
6/7/13
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin