Tuesday, July 30, 2013

Ακύρωσαν απόφαση Χριστόφια για αμυντική συνεργασία με Αθήνα

Λευκωσία: 
Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά την τελευταία του συνεδρία αποφάσισε τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για υπογραφή εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μνημονίου συναντίληψης σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας. 

Η απόφαση λήφθηκε από κοινού σε πολιτικό επίπεδο μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλου.


Απόφαση, η οποία αδειάζει στην ουσία την Κυβέρνηση Χριστόφια που ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία χαρακτηρίστηκε ως άτοπη και από πλευράς τύπου και από πλευράς ουσίας. Μάλιστα, όπως προκύπτει μέσα από τα σχετικά έγγραφα που κατάθεσε στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, η Κυβέρνηση Χριστόφια αποφάσισε την υπογραφή μνημονίου συναντίληψης σε θέματα άμυνας και ασφάλειας με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας χωρίς να λάβει υπόψη τη διαφωνία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Στυλιανού Νάση.

Ειδικότερα, το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο επί διακυβέρνησης Χριστόφια με απόφαση του ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2012 αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον τότε υπουργό Άμυνας Δημήτρη Ηλιάδη όπως ο ίδιος ή κατάλληλα εξουσιοδοτημένος για το σκοπό αυτό εκπρόσωπός του, διαπραγματευτεί και υπογράψει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, μνημόνιο συναντίληψης σε θέματα άμυνας και ασφάλειας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Φωτίου στην πρόταση του που έθεσε ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή, για έγκριση, «επανεξετάζοντας το όλο θέμα και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Στυλιανού Νάση, διαφάνηκε ότι η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου συναντίληψης θα περιορίσει την ήδη ευρεία και άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου καθώς και των δύο Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων». Θέση την οποία υιοθέτησε το Υπουργικό Συμβούλιο, εξουσιοδοτώντας τον κ. Φωτίου όπως τερματίσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Στην ίδια συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Φωτίου ενημέρωσε σε έκταση τους συναδέλφους του για τα όσα ειπώθηκαν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του στις 22 του μήνα. Στη συνάντηση από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η αμυντική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων μεταξύ των οποίων η αμυντική θωράκιση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δύο χωρών, με την Ελλάδα να εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Κύπρου. Ουδείς πιστεύει ότι η Ελλάδα θα μείνει απαθής σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε νέα στρατιωτική κρίση στην Κύπρο.

Επ' αυτού δεν χρειάζονται ούτε μνημόνια συναντίληψης, ούτε Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα.  Το Δόγμα εν πάση περιπτώσει εγκαταλείφθηκε επισήμως και λεκτικά το 2008, όταν ο τότε υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, βασισμένος σε ιδεολογικές παραδοχές του κόμματος της Αριστεράς, χαρακτήρισε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα ως «πυροτέχνημα άνευ ουσίας». Σε δηλώσεις του (1/10/2008) κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο κ. Παπακώστας κληθείς σχετικά είπε την αλήθεια, χωρίς περιστροφές.

  • Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στην πράξη εδώ και μερικά χρόνια είχε ξεθωριάσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Κύπρου - Ελλάδας, το οποίο χαρακτήρισε «πυροτέχνημα» που δεν είχε ουσία και πρακτική εφαρμογή.

Γράφει: Μιχάλης Χατζηστυλιανού
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/155873/akyrosan-apofasi-christofia-gia-amyntiki-synergasia-me-athina#sthash.1AAdVFGA.dpuf

30/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin