Tuesday, July 16, 2013

Έρχονται Κύπρο οι θησαυροί που έκλεψε Τούρκος αρχαιοκάπηλος


 -
173 εκκλησιαστικοί θησαυροί, οι οποίοι κλάπηκαν μετά την τουρκική εισβολή από τον αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν, μεταξύ των οποίων εικόνες, τοιχογραφίες και μωσαϊκά, επιστρέφουν στην Κύπρο εντός των επόμενων βδομάδων.

Σε επίσημη τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο το απόγευμα της Τρίτης, οι εκκλησιαστικοί θησαυροί παραδόθηκαν από τις βαυαρικές αρχές στην κυπριακή δημοκρατία.


Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για μέρος της συλλογής που είχε ανακτηθεί στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης τον Οκτώβριο του 1997, στο Μόναχο,  από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν. Τα περισσότερα εξ αυτών είχαν λεηλατηθεί από εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα μετά την εισβολή.

Μιλώντας από τη Γερμανία μετά την συγκινητική τελετή, η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Δρ. Δέσπω Πειλήδου, έκανε λόγο για τεράστια νίκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ο μεγάλος αριθμός των θησαυρών που επιστρέφονται, δημιουργεί πλέον προηγούμενο. Τόνισε ότι η δίκη κράτησε για πολλά χρόνια, όμως η οι βαυβαρικές αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για την διατήρηση των θησαυρών σε καλή κατάσταση.

Είπε επίσης ότι το γεγονός ότι πρόκειται για αντικείμενα που προέρχονται από εκκλησίες των κατεχομένων είναι επίσης πολύ σημαντικό. «Στόχος μας είναι πλέον μια μέρα να καταφέρουμε να τα πάρουμε στις εκκλησίες μας στα κατεχόμενα. Ο επαναπατρισμός τους είναι ιδιαίτερα συγκινητικός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για το πώς οι αρχές θα διαχειριστούν τα αντικείμενα, είπε ότι οι συντηρητές του Τμήματος Αρχαιοτήτων ήδη τα εξέτασαν, τους έδωσαν τις πρώτες βοήθειες, και εξειδικευμένη εταιρεία μεταφορών θα αναλάβει την επιστροφή τους στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, είπε, θα παραμείνουν στα εργαστήρια του Τμήματος για συντήρηση μέχρι να παραδοθούν στην Εκκλησία της Κύπρου.

Στόχος είπε πλέον, είναι να επιστραφούν άλλα 60 αντικείμενα τα οποία κλάπηκαν από τον ίδιο αρχαιοκάπηλο, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο επόμενο διάστημα.
- See more at: http://www.sigmalive.com
16/7/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

 

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin