Monday, July 22, 2013

Κακά μαντάτα για το θέμα της Αμμοχώστου. Φρένο από Άγκυρα

Γράφει: Κώστας Βενιζέλος
Λευκωσία: Η Άγκυρα επιχειρεί να φρενάρει τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μήνυμα που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την περασμένη Παρασκευή στην Άγκυρα, ήταν αρνητικό.

Αν και ο Τούρκος αξιωματούχος φάνηκε να μην κλείνει τελείως τη συζήτηση του θέματος αυτού, επί της ουσίας η επιχειρηματολογία που επιστράτευσε εξουδετερώνει κάθε ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα ή ακόμη και να συζητηθεί σε αυτή τη φάση πρόταση για την Αμμόχωστο.



Είναι ξεκάθαρο πως η Άγκυρα εντάσσει την Αμμόχωστο στο τελικό πακέτο της λύσης, στο κεφάλαιο εδαφικές αναπροσαρμογές, και δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη κίνηση νωρίτερα.

Άλλωστε, όπως είχε διαμηνύσει η τουρκική κυβέρνηση και μέσω των Βρετανών, το θέμα της Αμμοχώστου «είναι πολύ μεγάλο βήμα για να γίνει τώρα». Ιδιαίτερα όταν τα ανταλλάγματα θεωρούνται μικρότερης πολιτικής αξίας (άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων).

  • Όπως αναφέρουν πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η κυπριακή αποστολή υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο έφυγε απογοητευμένη από την Άγκυρα καθώς ούτε στα ελλαδοτουρκικά ο Νταβούτογλου έδωσε θετικά δείγματα γραφής. Η συνάντηση των δυο υπουργών Εξωτερικών περιορίσθηκε στην επαναβεβαίωση πάγιων θέσεων και δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση επί της ουσίας.

Πάντως, από την πλευρά της Λευκωσίας δεν πρόκειται να υπάρξει υπαναχώρηση. Η πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο θα συνεχισθεί και η τουρκική πλευρά αναμένεται τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να παραλάβει την πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία προβλέπει άνοιγμα της κλειστής περιοχής της κατεχόμενης πόλης και επιστροφή των κατοίκων της με αντάλλαγμα τη συλλειτουργία του λιμανιού από Ε/κ-Τ/κ υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για τους Τουρκοκυπρίους για ελεύθερο εμπόριο.

Η πρόταση της Λευκωσίας θα διαβιβασθεί στην Άγκυρα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν πως η Κυπριακή Κυβέρνηση ενθαρρύνεται και από το γεγονός ότι οι Αμερικανοί βλέπουν θετικά την πρόταση αυτή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν πως θα αποτελέσει μια καλή κίνηση, η οποία θα δημιουργήσει κινητικότητα στο Κυπριακό αλλά και δυναμική που θα σπρώξει τη διαδικασία που θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο.


- See more at: http://www.philenews.com

22/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin