Thursday, July 11, 2013

Ξεκίνησε ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων. ΡΑΜΑΖΑΝΙ ΜΕ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΗ

 Τη νηστεία από νερό και φαγητό τηρούν με ευλάβεια οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Θράκης...
 
Ένας από τους «πέντε στύλους» του ισλάμ με χαρακτήρα υπακοής, εξιλασμού και προσευχής προς το θεό, αποτελεί το Ραμαζάνι, η θρησκευτική μουσουλμανική γιορτή νηστείας των συμπολιτών μας, που  ξεκίνησε το ξημέρωμα της Τρίτης 9 Απριλίου. 
Το Ραμαζάνι αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους και σύμφωνα με την παράδοση δόθηκε το Κοράνι στους ανθρώπους προκειμένου να αποτελέσουν οι κανόνες του, οδηγός της ζωής τους.  Σε καθημερινή βάση οργανώνονται ιφτάρ (δείπνο της νηστείας του Ραμαζανίου)  όπως ονομάζονται τα χαρακτηριστικά γεύματα παρουσία συγγενών και φίλων. 
Ένα μήνα διάρκεια έχει αυτή η κινητή γιορτή, που κάθε χρόνο ξεκινά δέκα ημέρες νωρίτερα από τον προηγούμενο. Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό, οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα, όχι όμως στο υπόλοιπο διάστημα μέχρι την ανατολή του ηλίου. 
Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή που αραβικά ονομάζεται κχιντ-αλ-φιτρ, δηλαδή εορτή τέλους νηστείας. 
Το μήνα του Ραμαζανίου, «εφαρμόζουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα», είπε ο μουφτής Κομοτηνής Μέτσο Τζεμαλή μιλώντας στο «Χ», για τον ιερό μήνα των μουσουλμάνων όλου του κόσμου και πρόσθεσε: «Είναι εντολή του Θεού. Ολόκληρος ο μουσουλμανικός κόσμος τηρεί τη νηστεία από τις τέσσερις παρά δέκα το ξημέρωμα, οπότε τρώμε και έως τις εννέα περίπου το βράδυ δεν τρώμε, δεν πίνουμε, ούτε τσιγάρο καπνίζουμε».  Η ουσία για τον σοφολογιότατο δεν είναι η στέρηση της τροφής και του νερού, αλλά η νηστεία θα πρέπει να αφορά και τα μάτια, δηλαδή όσα βλέπουν οι πιστοί, και το μυαλό, δηλαδή όσα σκέφτονται. «Η ουσία δεν είναι μόνο να κρατάμε το στομάχι μας άδειο από το ψωμί και από το νερό. Η ουσία είναι απεναντίας να ζει ο πιστός μια θεϊκή, μια θρησκευτική ζωή. 
Όπως συγκρατεί το στομάχι του, να προσέχει και τα μάτια τι βλέπουν, πού βλέπουν, το μυαλό τι σκέφτεται, τα χέρια τι πιάνουν, αλλά και τα πόδια που πατούν», ανέφερε.  Αυτό είναι το νόημα της νηστείας για τον κάθε πιστό ανέφερε. Σημαντικό φυσικά κομμάτι είναι και η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη και η αγάπη προς τον συνάνθρωπο αυτές τις ημέρες για τους μουσουλμάνους. «Βέβαια σε όλα αυτά έχουμε και την προσευχή. Άνδρες και γυναίκες προσεύχονται στα τεμένη και με τη βοήθεια του θεού θα περάσει ο μήνας για να γιορτάσουμε. «Εύχομαι σε όλους να έχουν θεϊκή αγάπη μέσα στην καρδιά τους, γιατί ο θεός μας έδωσε πολλά πράγματα. Πρέπει να αγαπούν το θεό με πράξεις, να σκέφτονται τι ζητά ο θεός από εμάς, για τη σωτηρία μας και αυτό να κάνουμε πράξη. 

Ο θεός δεν έχει ανάγκη από τίποτα, ό,τι και αν κάνουμε να ξέρουμε ότι το κάνουμε για τον ίδιο μας τον εαυτό». Η ομολογία της πίστης, η προσευχή, η  ελεημοσύνη, η νηστεία, και η ιερή αποδημία ή προσκύνημα, χατζ, στη Μέκκα, είναι οι πέντε κολώνες του ισλάμ, είπε ο Μεχμέτ Σαντουλά. Από τα ξημερώματα ξύπνησε και ο ίδιος για να προσευχηθεί,  να πάρει το πρωινό του και να συνεχίσει τον ύπνο έως ότου ξεκινήσει η ώρα για τη δουλειά. «Η νηστεία είναι αποτοξίνωση για τον οργανισμό και το πνεύμα μας», είπε και πρόσθεσε πως ο θεός ζητά από τους μουσουλμάνους, «να μην περάσει τίποτα από το στόμα μας, από το ξημέρωμα έως την ώρα που πέσει ο ήλιος». Σε αντίθεση με τη Σαρακοστή των χριστιανών που απέχουν από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού να τρέφονται όπως και τον υπόλοιπο χρόνο, με τη διαφορά ότι ο ήλιος θα πρέπει να έχει δύσει. Οι γυναίκες συνήθως φροντίζουν να ξυπνούν νωρίτερα, να ετοιμάζουν το τραπέζι στο οποίο κάθεται η οικογένεια, τα ξημερώματα ή μετά τις 9 το βράδυ.
Στις τρεις το πρωί ξύπνησε η Σεφικά Χότζογλου για να ετοιμάσει το τραπέζι του πρωινού για το σύζυγο και τις δύο της κόρες. Η οικογένεια έφαγε, μετά τις 4 το πρωί προσευχήθηκε και έπεσαν όλοι για ύπνο. Όλη  μέρα απέχουν ακόμα και από το νερό, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, για όσους εργάζονται στην ύπαιθρο και κάτω από τον ήλιο. Πάντως πίστη είναι εκείνη που δίνει δύναμη στον καθένα, είπε η  Σεφικά Χότζογλου. «Λίγο δυσκολεύει η έλλειψη του νερού λόγω της ζέστης. Ιδρώνεις και πιο πολύ ζορίζονται αυτοί που είναι έξω, γιατί ιδρώνουν και χρειάζονται πιο πολύ νερό. Αλλά η θρησκεία μας δεν αφήνει σε αυτούς που πολύ ζορίζονται να μην πίνουν νερό. 

Δε θα νηστέψουν όλοι κανονικά. Κάποιοι που έχουν αρρώστιες πρέπει να προσέχουν. Μπορείς να μην κάνεις νηστεία.  Νηστεύει όποιος μπορεί, όποιος το θέλει και όταν το  θέλει κανείς από την ψυχή, τότε ο κάνει, έχει τη δύναμη και το κάνει», ανέφερε. Δύο κόρες ηλικίας 12 και 7 ετών έχει η κ. Χότζογλου. Μάλιστα η μεγαλύτερη από τις κόρες της αποφάσισε να νηστέψει και το κάνει με μεγάλη ευκολία, είπε η νεαρή μητέρα. «Το παιδί νηστεύει με χαρά, το θέλει. Μόνη της, εγώ δεν της λέω. Έρχεται από μέσα της. Είναι ευχαριστημένη και αυτή δηλαδή όταν νηστεύει».  Η κ. Χότζογλου διαθέτει κατάστημα με είδη προικός κοντά στο κτίριο της μουφτείας. Το πρόγραμμα της περιλαμβάνει ξεκούραση το μεσημέρι, τις δουλειές του σπιτιού και πολύ αργότερα το μαγείρεμα για το βραδινό τραπέζι. Αυτό θα είναι το πρόγραμμα για τις επόμενες σχεδόν 30 μέρες, οπότε θα γιορτάσει μαζί με την οικογένεια και τους συγγενείς το τέλος της νηστείας. 

«ΝΗΣΤΕΥΩ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ» 

Από μικρό παιδί φροντίζει κάθε χρόνο να νηστεύει και ο Μουσταφά Αχμέτ. Προσευχή, νηστεία, δουλειά και ξεκούραση, είναι το πρόγραμμα του για το μήνα αυτό. «Τιμούμε αυτά που είπε ο Μωάμεθ,  ότι πρέπει να νηστέψουμε έναν μήνα με προσευχές, με βοήθεια στους φτωχούς». Αυτό είναι το νόημα της πίστης. Ευκολότερη είναι αποχή από το φαγητό και δυσκολότερη από το νερό, ανέφερε ο συμπολίτης μας. Εξάλλου η σκληρή δουλειά το καλοκαίρι φέρνει κούραση και δίψα, όμως ο ίδιος επιμένει. «Η πίστη σε βοηθά  να αντέξεις», είπε ευχόμενος σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο δύναμη και πίστη να εκπληρώσουν αυτό που θεωρούν καθήκον προς το θεό. 

Όλγα Τσιούλφα 
10/7/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin