Saturday, June 1, 2013

Αναστασιάδης: "H Κύπρος δεν εκβιάζεται"

Δύο μήνες μετά τις δραματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες για τη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο euronews επισημαίνει ότι η Κύπρος δεν εκβιάζεται.
Υπο δοκιμή μοντέλο η Κύπρος
 «Νιώθαμε ότι χρησιμοποιούμασταν σαν ένα υπό δοκιμή μοντέλο το οποίο από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή έχει ενθαρρύνει πολλούς από τους αξιωματούχους της ΕΕ, πολλές κυβερνήσεις να προσβλέπουν ότι αυτό ίσως να είναι και μια λύση η οποία θα βοηθήσει, εκτός και αν μέσα από την τραπεζική ένωση επιτύχουμε κάτι καλύτερο», ανέφερε ο Πρόεδρος σε σχέση με τους όρους εντολής της ΕΕ.
Πολλά δεν υπολογίζουν οι φίλοι μας στο ΔΝΤ
 «Παραδείγματος χάρη, ποτέ δεν υπολόγισαν την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου κάτι το οποίο και δεν υπολόγισαν όταν υπήρχε ο διάλογος προκειμένου να αποφύγουμε το bail in ή το resolution των τραπεζών.
Το φυσικό αέριο, οι συνεργασίες που επιδιώκουμε με το Ισραήλ, η ενδυνάμωση των σχέσεων και η συνεκμετάλλευση σε ορισμένους τομείς πιστεύω ότι θα είναι εκείνο που θα συμβάλλει σημαντικά στην ανατροπή των προβλέψεων, των κακών προβλέψεων του ΔΝΤ».

Οι κακοί χειρισμοί των τραπεζιτών
Το πρόβλημα που η Κύπρος, μπήκε στο σημερινό οικονομικό καθεστώς, επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, ήταν οι κακοί χειρισμοί των τραπεζιτών και όχι το πολλαπλάσιο του ΑΕΠ, το μέγεθος δηλαδή των τραπεζών.
«Αν πάρετε το Λουξεμβούργο είναι κατά σημαντικότερο αριθμό μεγαλύτερο και πάρα πολύ μικρότερο σαν κράτος και σαν οικονομία. Άρα δεν ήταν αυτό. Δυστυχώς κάποτε τα μυαλά μας παίρνουν αέρα, γίνεται κακή διαχείριση των δυνατοτήτων που μας δίδονται και οδηγήθηκε ένα υγιέστατο τραπεζικό σύστημα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή αν θέλετε του κινδύνου να χρεοκοπήσει ακόμα και η χώρα. Βεβαίως υπήρξαν και σφάλματα όσον αφορά την παροχή ρευστότητας σε μία εκ των δύο τραπεζών. Αν υπολογίσετε ότι η Λαϊκή Τράπεζα η οποία έχει χρεοκοπήσει και έχει συνενωθεί με την τράπεζα Κύπρου, πήρε από την ΕΚΤ υπό μορφή ρευστότητας του ELA 9,5 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή χρειάζεται το κράτος της Κύπρου ή όσα θα πάρει αντιλαμβάνεστε ότι κάποιοι φέρουν την ευθύνη», δήλωσε.
Σε ερώτηση για τη σχέση του με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι αυτό που προέχει είναι η συνεργασία και όχι η αντιπαράθεση.
«Μπορεί να υπάρχει μια ανεξαρτησία του ευρωπαϊκού συστήματος των κεντρικών τραπεζών την οποία απόλυτα σεβόμαστε, την ίδια ώρα όμως, πράξεις ή ενέργειες ή αποφάσεις του Διοικητή που επηρεάζουν τις πολιτικές μιας κυβερνήσεως που έχει εκλεγεί με το ποσοστό που έχει εκλεγεί, είναι οπωσδήποτε αντίθετες με τον αλληλοσεβασμό που πρέπει να τρέφει από τη μια η εκλεγμένη ηγεσία σε έναν ανεξάρτητο αξιωματούχο τον οποίο διορίζει αλλά και ο ανεξάρτητος αξιωματούχος να σέβεται την ίδια ώρα και τις αποφάσεις της κυβερνήσεως», ανέφερε.

Το έγγραφο δεν αποτελεί την βάση των διαπραγματεύσεων
Σε σχέση με το έγγραφο του Α.ΝΤάουνερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ότι «Αυτό το έγγραφο το περιβόητο, το οποίο εδόθη ύστερα από δικό μου αίτημα θα πρέπει να πω ότι δεν αποτελεί παρά τα πεπραγμένα από το 2008 μέχρι το 2012 και τις λεγόμενες συγκλίσεις και αποκλίσεις, αλλά με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση ούτε και δεσμευόμαστε από τις όποιες λεγόμενες συγκλίσεις έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν».
Δεν σημαίνει, πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν όταν ξεκινήσουν, δε θα γίνουν από εκεί που σταμάτησαν, αλλά δε σημαίνει ότι και θα διαγραφούν τα οποιαδήποτε μας βρίσκουν σύμφωνους.
«Συνεπώς υπάρχει η βάση, είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα η οποία βεβαίως δε σημαίνει ούτε αριθμητική ισότητα ούτε βεβαίως και ποσοτική όσον αφορά στη συμμετοχή στην αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πόρων ή στα έσοδα από την εκμετάλλευση των πόρων», είπε.

Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Δεν μπορεί κανένας να μας καθορίσει τα κυριαρχικά δικαιώματα ούτε και μπορεί να συνδυάζεται η ενάσκηση αυτών των δικαιωμάτων με την λύση του Κυπριακού, επεσήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι εκείνοι που επιδιώκουν τη λύση εμείς είμαστε. «Θέλουμε την απελευθέρωση, θέλουμε την επανένωση με την ειρηνική συμβίωση, επιδιώκουμε την προκοπή ολόκληρου του λαού αλλά δεν μπορεί να εκβιάζεις ή να πιέζεις. Δεν μιλώ για τον κύριο Ρασμούσεν, μιλώ ευρύτερα, ότι για να έχεις τα οφέλη από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου θα πρέπει να αποδεχτείς μιαν απαράδεκτη λύση», είπε.
Σε σχέση με την επίσκεψή του στο Ισραήλ και τις εξελίξεις στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι ήδη η Κύπρος έχει αποφασίσει τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης καυσίμων και συνεπώς, πρόσθεσε, είναι κάτι σημαντικό που βοηθά το Ισραήλ ενόψει του γεγονότος ότι μέσα από το κυπριακό τερματικό μπορεί να γίνονται εξαγωγές ενόψει του ότι το Σουέζ είναι απέναντι ενώ την ίδια ώρα η πορεία προς την Ευρώπη εξίσου ανοιχτή και συνεπώς και οι αποστάσεις είναι τέτοιες μεταξύ της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που ελέγχει η κάθε μία των δύο χωρών σε βαθμό που να βοηθά τη στρατηγική συμμαχία που επιδιώκουμε.
Τέλος ο Πρόεδρος ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, που είναι καλά μορφωμένο. «Ίσως έχουμε έναν από τους υψηλότερους δείκτες μόρφωσης στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα το πείσμα και η επιχειρηματικότητα, το επιχειρηματικό δαιμόνιο του Κύπριου είναι τέτοιο, που με εμπνέει με εμπιστοσύνη αλλά και αισιοδοξία ότι σύντομα θα ξεπεραστούν τα προβλήματα».
www.sigmalive.com
1/6/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin