Saturday, June 29, 2013

FYROM - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ): 1-1 ..... 4-5 στα πέναλτι

Την  εβδομάδα που πέρασε  κάναμε μία καταγραφή στις προκλήσεις των Σκοπιανών μέσα στην ίδια μας την χώρα , (στην Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα),  καθώς και στις αντιδράσεις αρχών και πολιτών σε σύνορα και στην πόλη.

Στην διαδρομή του περιφερειακού από Γέφυρα (Τοψίν) προς αεροδρόμιο Μακεδονία (Χαλκιδική) ακολουθήσαμε για λίγο σκοπιανό τουριστικό λεωφορειάκη και το φωτογραφίσαμε στο ύψος της Πυλαίας (φώτο 1,2). Έχοντας στην πινακίδα του ενσωματωμένα τα αρχικά ΜΚ υπήρχε το αντίστοιχο ακυρωτικό σήμα επιφύλαξης από την χώρα μας ότι δεν αναγνωρίζει χώρα με τέτοια ονομασία. Το παραπάνω αυτοκόλλητο σήμα επιφύλαξης/ακύρωσης ήταν ευδιάκριτο και σχετικά ανάλογο με το μέγεθος των αρχικών ΜΚ της πινακίδας. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν παρόμοια που αναφέρουν ότι η χώρα μας δεν αναγνωρίζει τα αρχικά ΜΚ αλλά αυτά είναι δυσανάλογα μικρά σε σχέση με το μέγεθος των ΜΚ που τραβάει την προσοχή στην πινακίδα των σκοπιανών αυτοκινήτων (φώτο 3). Μάλλον είναι ένα από τα αποτελέσματα των περικοπών που γίνονται στην χώρα μας δίχως να δίνεται σημασία ότι τουρίστες από άλλες χώρες βλέπουν μόνο το ΜΚ σε ελληνικό έδαφος, είτε τα αυτοκίνητα είναι σε κίνηση, είτε παρκαρισμένα σε παραλίες. Συνεπώς θα πρέπει να συγχαρούμε τον υπεύθυνο, εκεί στο τελωνείο, που τοποθέτησε το συγκεκριμένο σήμα.


Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 24/6/13, και στο πάρκινγκ του Μακεδονία Παλλάς υπήρχαν δύο παρκαρισμένα σκοπιανά αυτοκίνητα. Στο ξενοδοχείο υπήρχαν και τουριστικά από άλλες χώρες. Στο ένα από τα δύο, στο τζιπ με αριθμό SK-0021 AC, φάνταζε ευδιάκριτο το ΜΚ, όπως και σε όλες τις νέες πινακίδες των σκοπιανών αυτοκινήτων (φώτο 4). Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του ΥΠΟΙΚ, που είναι βασισμένες στην ενδιάμεση συμφωνία και τις σχετικές τελωνειακές ρυθμίσεις που ακολούθησαν, θα έπρεπε να είχαν τοποθετήσει αυτοκόλλητο ακύρωσης. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο διαπιστωθεί ότι δεν φέρει τέτοιο, θα πρέπει να ακινητοποιείται, διότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Στο συγκεκριμένο τζιπ όμως, όχι μόνο δεν υπήρχε το επιβαλλόμενο σήμα, αλλά ούτε ίχνη από κόλλα που θα αποδείκνυαν ότι κάποτε τοποθετήθηκε και αργότερα αφαιρέθηκε από τον οδηγό. Επί πλέον, η θέση του οδηγούσε σε συμπεράσματα ότι πλήθος Ελλήνων πολιτών πέρασαν το είδαν και δεν αντέδρασαν ή δεν το είδαν. Οι υπεύθυνοι ασφάλειας του ξενοδοχείου ή το είδαν και δεν έδωσαν σημασία, ή δεν το είδαν. Οι ξένοι όμως τουρίστες, που έτυχε να το δούνε, σκέφτηκαν: τι στο κάλο μας κουράζουν οι Έλληνες για erga omnes όταν για χάρη τουρισμού και συναλλάγματος δεν εφαρμόζουν τα πιο απλά πράγματα.

Γενικά, από τις δύο πιο πάνω καταγραφές των σκοπιανών προκλήσεων θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος ότι το παιχνίδι είναι ισόπαλο. Άλλοτε αντιδρούμε κατά τα νόμιμα μη αφήνοντας περιθώριο για ακραίες ενέργειες και άλλοτε δεν δίνουμε σημασία στο απλό με συνέπεια να δίνεται χώρος στο ακραίο (π.χ. σβήσιμο με σπρέι του ΜΚ από ιδιώτη). Ποιο να είναι άραγε το αίτιο: η ημιμάθεια ή η αποστροφή για το απλό και θεμελιώδες με ρατσιστική έπαρση προς το πολύπλοκο της ασυναρτησίας για επίδειξη κατοχής γνώσεων που ξεχωρίζουν από τον σορό? Τι να τα κάνουμε τα διθυραμβικά άρθρα περί ελληνικότητας της Μακεδονίας και της ελληνικότητας των Μακεδόνων όταν σκοπιανοί το αμφισβητούν μέσα στην ίδια την χώρα μας στην ίδια την συμπρωτεύουσα μπρος στα μάτια πλήθους τουριστών. Απλοποιώντας τα πράγματα, για να γίνουν πιο αντιληπτά,στο χώρο του ποδοσφαίρου θα λέγαμε ότι ο ¨αγώνας" είναι ισόπαλος αν και είχαμε συντριπτική υπεροχή. Μια λεπτομέρεια όμως άλλαξε τα πράγματα. Προχωρώντας παρακάτω στην Λεωφόρο Νίκης (παραλιακή Θεσσαλονίκης) και στο ύψος του Γερμανικού Προξενείου ήταν παρκαρισμένο τουριστικό με διάπλατη την επιγραφή macedonia express (φώτο 5). Ήταν ελληνικό από Θεσσαλονίκη και άστραφτε από μακρυά. Προφανώς ο ιδιοκτήτης θα έδωσε παραπάνω χρήματα για το μέγεθος και την ποιότητα της επιγραφής. Τα υπόλοιπα δεν τα εξετάζουμε. Τις μάχες σε καιρό ειρήνης δεν τις κερδίζουν από μόνοι τους οι πολιτικοί. Θέλει και πολίτες με καθαρά, απλά, πρακτικά μυαλά και όχι ζαλισμένους από θολοκουλτούρα, ακραία ρατσιστική σε πνευματικό επίπεδο αν το καλοσκεφτεί κανείς.
29/6/13
----

1.  Φάκελλος Πινακίδες ΜΚ
-
2.  Φάκελλος Αρχικά  ΜΚ
---- 
 
---- 
 
---
 
--- 
 
---
 
---


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin