Friday, June 28, 2013

Fitch: Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Κύπρος

Ο οίκος αξιολόγησης “Fitch” υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε τοπικό νόμισμα σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) από “CCC”, μετά την επιβεβαίωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων που υπόκεινται στο εγχώριο δίκαιο. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η “Fitch” εκτιμά ότι η ανταλλαγή αποτελεί μια «επώδυνη ανταλλαγή χρέους» (distressed debt exchange).
Προστίθεται ότι ο οίκος υποβάθμισε σε “D” από “CCC” μόνο τα ομόλογα που επηρεάζονται, ενώ επιβεβαιώνει όλα τα υπόλοιπα σε “CCC”.
Τα ομόλογα που υπόκεινται στο ξένο δίκαιο δεν επηρεάζονται από την αλλαγή, συνεχίζει η ανακοίνωση και ως εκ τούτου το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο σε ξένο νόμισμα επιβεβαιώνεται σε “B-” με αρνητική προοπτική.

Ο οίκος αναφέρεται στην απόφαση της κυπριακής Κυβέρνησης να ανταλλάξει ομόλογα εγχώριου δικαίου, αξίας ενός δις ευρώ, τα οποία λήγουν εντός της περιόδου προσαρμογής του προγράμματος ΕΕ-ΔΝΤ, με νέα ομόλογα, των οποίων η ωρίμανση επεκτείνεται πέραν του προγράμματος.
Η αλλαγή αποτελεί, σύμφωνα με τα κριτήρια της Fitch μια «επώδυνη ανταλλαγή χρέους», καθώς η επέκταση της ωρίμανσης αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση για τους ομολογιούχους, καταλήγει η ανακοίνωση. 
 http://www.enet.gr
28/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments :

  1. ΕΚΤ: Σταματά να δέχεται προσωρινά τα κυπριακά ομολόγα ως collateral....

    Το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται προσωρινά ως εγγύηση (collateral) τα χρεόγραφα που εκδίδει ή εγγυάται η Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο λειτουργίας του Ευρωσυστήματος.

    Η απόφαση λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου οι οποίες ήταν αποτέλεσμα των συναλλαγών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 27 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επεξεργαστεί την ενδεχόμενη εγκυρότητα των χρεογράφων που εκδίδει ή εγγυάται η Κύπρος μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω συναλλαγών.

    Οι ανάγκες ρευστότητας μπορούν να αντιμετωπιστούν από την κεντρική τράπεζα με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς του Ευρωσυστήματος.

    Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στην ευημερία εντός του πλαισίου του προγράμματος, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1825874
    28/6/13

    ReplyDelete
  2. Κύπρος: Oλοκληρώθηκε η διαδικασία ανταλλαγής αξιόγραφων αξίας 1 δισ. ευρώ ...

    Η κυβέρνηση της Κύπρου ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι ολοκλήρωσε την ανταλλαγή αξιόγραφων αξίας 1 δισεκ. ευρώ τα οποία ήταν ληξιπρόθεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα με νέα, πιο μακροπρόθεσμα, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή.

    Πέντε είδη αξιόγραφων, με προθεσμία αποπληρωμής από έξι έως δέκα χρόνια, χορηγήθηκαν στους ομολογιούχους και όσους διακρατούσαν τα υπό αντικατάσταση ομόλογα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1826762

    ReplyDelete
  3. Ο Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου από το καθεστώς ‘περιορισμένης χρεοκοπίας’....

    Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings αναβάθμισε την Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε εγχώριο νόμισμα στο “CCC”, από το καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» («Restricted Default»), αναφέροντας ως βασικό λόγο της αναβάθμισης την ολοκλήρωση της ανταλλαγής εσωτερικού χρέους και της έκδοσης νέων ομολόγων, την 1η Ιουλίου, που σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον οίκο, την επίλυση ενός πιστωτικού γεγονότος (αθέτησης υποχρεώσεων).
    Ο οίκος είχε υποβαθμίσει στις 28 Ιουνίου το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας», μετά την επιβεβαίωση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή ομολόγων που υπόκεινται στο εγχώριο δίκαιο.

    Επίσης, ο διεθνής οίκος αναβάθμισε τα ομόλογα που επηρεάστηκαν από την ανταλλαγή χρέους που ολοκληρώθηκε την 1η Ιουλίου σε “CCC”, από “D”, σημειώνοντας παράλληλα ότι επιβεβαιώνει την αξιολόγηση «CCC” των ομολόγων που δεν εμπλέκονται στη συναλλαγή.
    Επιπλέον, ο Fitch επιβεβαίωσε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Κύπρου σε ξένο νόμισμα στο «B-» με αρνητικό ορίζοντα και την υψηλότερη αξιολόγηση που μπορεί να λάβει η Κύπρος στο «Β».
    http://www.onlycy.com/354751
    5/7/13

    ReplyDelete
  4. Η ΕΚΤ αποδέχεται εκ νέου τα κυπριακά ομόλογα ως εξασφάλιση...

    Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποδέχεται, εκ νέου, τα κυπριακά ομόλογα ως εγγύηση (collaterals) για παροχή ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αναγνωρίζοντας, όπως αναφέρει, την αναβάθμιση της πιστωτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους διεθνείς Οίκους αξιολόγησης, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση ανταλλαγής εγχώριου χρέους που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών.
    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, το Συμβούλιο της αποφάσισε ότι τα ομόλογα που εξέδωσε ή εγγυήθηκε πλήρως η Κυπριακή Δημοκρατία θα γίνονται εκ νέου αποδεκτά ως εξασφάλιση για σκοπούς πραγματοποίησης πράξεων νομισματικής πολιτικής στο ευρωσύστημα.

    Αυτό, προστίθεται, αποτελεί τη συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου στις 2 Μαΐου να μην εφαρμόζει ελάχιστα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης όσον αφορά τα κυπριακά ομόλογα.
    Η απόφαση θα ισχύσει για όλα τα υφιστάμενα και τα νέα ομόλογα, ενώ θα εφαρμοσθεί από τις 5 Ιουλίου με σχετική νομοθετική πράξη, στην οποία θα προσδιορίζονται και τα ποσοστά μείωσης (haircut).
    http://www.onlycy.com/354757
    5/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin