Tuesday, June 11, 2013

«Λουκέτο» στην ΕΡΤ - Έκτακτα δελτία ειδήσεων από τους εργαζομένους



-
Σταματούν απόψε οι μεταδόσεις της ΕΡΤ, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Στη θέση της, ανέφερε, θα δημιουργηθεί σύγχρονος δημόσιος αλλά όχι κρατικός οργανισμός ραδιοτηλεόρασης. Οι εργαζόμενοι με έκτακτα δελτία ειδήσεων ενημερώνουν το τηλεοπτικό κοινό, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί στο ραδιομέγαρο.

Ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι το προσωπικό θα αποζημιωθεί κανονικά και ότι ο νέος οργανισμός θα λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Επίσης είπε ότι στο μεσοδιάστημα μέχρι τη λειτουργία του νέου οργανισμού οι πολίτες δεν θα πληρώνουν τέλος για την ΕΡΤ.
Με διαρκή κατάληψη και συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ με έκτακτα δελτία ειδήσεων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, αντιδρούν οι εργαζόμενοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στις ραγδαίες εξελίξεις.
Παράλληλα, πανελλαδική εξάωρη στάση εργασίας για τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας, κήρυξε για απόψε, Τρίτη, 11/6, από τις 19:00 έως τη 01:00 της Τετάρτης, 12/6, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), αντιδρώντας στην εξαγγελία για κλείσιμο της ΕΡΤ.
Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στην κοινωνία, τις αντιφάσεις της, τα προβλήματά της, τις αγωνίες, τις ιδέες και τις δράσεις.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: στον πολιτισμό, τον κόσμο του, τις διαφορετικές τάσεις, αναζητήσεις και δυναμικές του.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή: σε κάθε πολίτη του κόσμου, στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία.
Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων.
Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.
Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.
Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα κρατήσουμε με κάθε μέσο και κάθε τρόπο την ΕΡΤ ανοιχτή. Καλούμε κάθε πολίτη από τη Γαύδο μέχρι τον Έβρο για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη. Να αποτρέψουμε κάθε απόπειρα φίμωσης του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα της χώρας. Όσοι ονειρεύονται εφιάλτες ας μείνουν στη μακαριότητα του παραμυθιού της κακιάς μάγισσας ή ας ξυπνήσουν πριν είναι αργά. Εμείς είμαστε ξάγρυπνοι. Βρισκόμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση και καλούμε πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ.


Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να διαχειριστούν την περιουσία μίας ΔΕΚΟ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους κυβερνητικούς εταίρους και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το σχετικό κείμενο υπογράφεται από μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον πρωθυπουργό. Δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπογραφές των υπουργών που έχουν προταθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Επίσης, σημειώνει ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμισης των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».
Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε κατατεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και η συγχώνευση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, δηλαδή την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), σε μία εταιρία με κορμό την ΕΑΒ, για την οποία προβλέπεται να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τη συγχώνευση αυτή θα τεθούν εκτός δημοσίου πάνω από 1.000 εργαζόμενοι. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της δημόσιας διοίκησης, ήταν αναμενόμενο, απ' τη στιγμή που η κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημα της τρόικας για 15.000 απολύσεις έως το 2014, ότι η αναδιοργάνωση του Δημοσίου θα περιοριζόταν στο από πού θα βρεθούν οι υπάλληλοι για απόλυση. Μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε δηλώσει, πριν από τη συμφωνία για απολύσεις με την τρόικα, ότι αυτό θα δυσχεράνει τη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο. Γι αυτόν τον λόγο, ο πρωθυπουργός είχε αναθέσει την κατάργηση και συγχώνευση των φορέων του Δημοσίου στον στενό του συνεργάτη και υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, προκειμένου ο κ. Μανιτάκης να μην εγκλωβιστεί στο δυσάρεστο έργο των, τελικά, «τυφλών» απολύσεων.
Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης
ΠΑΣΟΚ
«Η δημόσια ραδιοτηλεόραση δεν μπορεί να κλείσει. Απαιτούμε, όπως σε κάθε σύγχρονη χώρα, να εφαρμοσθεί ένα πλήρες σχέδιο αναδιάρθρωσης, με σεβασμό στους πολίτες που πληρώνουν το ανταποδοτικό τέλος, που πρέπει να μειωθεί. Μια Κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας, δεν μπορεί να λειτουργεί με τετελεσμένα. Θέματα μείζονος σημασίας πρέπει να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων. Η διοικητική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο», δήλωσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Γ. Μανιάτης.
«Η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, με ριζικές αλλαγές στη δομή της και αξιολόγηση του προσωπικού της. Ζητούμε, συνεπώς, να παρουσιαστεί και να εφαρμοστεί το ταχύτερο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με σεβασμό στους πολίτες που καταβάλλουν το ανταποδοτικό τέλος, το οποίο έτσι μπορεί να μειωθεί. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά, απροετοίμαστα, με άμεση διακοπή της λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και απόλυση όλου του προσωπικού της, χωρίς καμία αξιολόγηση, επειδή οι 2.000 θέσεις δεν έγινε εφικτό να βρεθούν εγκαίρως, με σοβαρές διαδικασίες, στη δημόσια διοίκηση. Κινήσεις επί δικαίων και αδίκων δεν αποδίδουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.
Σε ό,τι αφορά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σημειώνεται ότι «μια κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας δεν μπορεί να λειτουργεί με μονομερείς ενέργειες και τετελεσμένα» και προστίθεται: «Μείζονος σημασίας θέματα πρέπει έγκαιρα να συζητούνται και να αποφασίζονται στο επίπεδο των αρχηγών των τριών κομμάτων». Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πηγές από την Ιπποκράτους, τη διαφωνία του κόμματος για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, είχε κάνει γνωστή ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ίδιο τον κ. Σαμαρά, σε τηλεφωνική τους συνομιλία, στη διάρκεια της οποίας δεν συζήτησαν το θέμα στην ουσία του. Το ΠΑΣΟΚ, εξάλλου, καταλογίζει ευθύνες στην κυβέρνηση για το ότι δεν επιτεύχθηκε η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο κατά 2.000 άτομα, διότι δεν εφάρμοσε το πλαίσιο ενεργειών για τη δημόσια διοίκηση και το οποίο είχε συμφωνηθεί από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.
ΔΗΜΑΡ
Το θέμα του ενδεχόμενου κλεισίματος της ΕΡΤ απασχόλησε την σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε αμέσως μετά, αναφέρεται ότι «δεν νοείται σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή η οποία -έστω και για μία ώρα- να μη διαθέτει Δημόσια Τηλεόραση. Η Δημοκρατική Αριστερά διαφωνεί ριζικά και είναι αντίθετη με την αναστολή τής λειτουργίας της ΕΡΤ και επαναλειτουργίας της μετά από "κάποιο" χρονικό διάστημα».
Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ακόμη: «Τα γνωστά προβλήματα της ΕΡΤ είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολουθήθηκαν δεκαετίες τώρα και δεν έχουν καμία σχέση με το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις της χώρας. Η ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ υποδηλώνει με τον χειρότερο τρόπο τη μετάθεση, αλλά και την επικρότηση τελικώς της αδυναμίας και των αντιστάσεων που συνεχίζουν να υπάρχουν απέναντι στις μεταρρυθμίσεις».
Προστίθεται, ωστόσο, στην ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ πως χρειάζονται: «Εξορθολογισμός, ο οποίος όμως δεν είναι δυνατόν να επιχειρείται πρόχειρα και χωρίς κανένα σχέδιο. Το ίδιο αναγκαία είναι και η ριζική αποκοπή της Δημόσιας Τηλεόρασης από τις εκάστοτε κυβερνητικές επιθυμίες και σκοπιμότητες, τα ποικίλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και από τις πελατειακές σχέσεις παντός τύπου». Προτείνει, δε, για τον εξορθολογισμό και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ, την άμεση συγκρότηση επιτροπής κοινής αποδοχής από εμπειρογνώμονες και πρόσωπα κύρους με στόχο εντός τριών μηνών να υποβάλει στο κοινοβούλιο επιχειρησιακό σχέδιο για μια σύγχρονη Δημόσια Τηλεόραση. Και καταλήγει: «Στο ενδιάμεσο διάστημα η ΕΡΤ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί».
Ειδικά για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η ΔΗΜΑΡ εκφράζει πλήρη διαφωνία, καθώς, όπως σημειώνει, εξουσιοδοτεί τους υπουργούς να αποφασίζουν την κατάργηση ή συγχώνευση ΔΕΚΟ και Δημοσίων Οργανισμών. «Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια» σχολιάζει το γραφείο Τύπου του κόμματος.
ΣΥΡΙΖΑ
Πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Π. Σκουρλέτης. «Την θέλουν απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη. Αυτά είναι τα όρια της δικιάς τους αντίληψης της δημοκρατίας», πρόσθεσε. «Πριν από λίγο παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους. Θέλω να επαναλάβω για ακόμα μία φορά την απόλυτη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα να δεσμευτούμε πολιτικά απέναντι και στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία, ότι θα αποτελέσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια συρρίκνωσής της, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως προστατεύοντας και μία αντίληψη αδέσμευτης, δημοσιογραφικά υπεύθυνης και ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης. Φοβάμαι ότι όταν έρθει η απόφαση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, επειδή πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα έχουν περάσει ίσως αρκετοί μήνες και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του κοινοβουλίου. Θα έλεγα με μία φράση ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να «βάλει πλάτη»: εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
«Ό,τι δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ επί Ηλία Μόσιαλου, το προχωράει τώρα η τρικομματική συγκυβέρνηση: τη διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού» δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας και Τομεάρχης για θέματα ΜΜΕ των ΑνΕΛ, Τέρενς Κουίκ, και πρόσθεσε: «Για τον εξορθολογισμό δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, διότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκαν κομματικοί στρατοί μέσα στην ΕΡΤ Α.Ε. Η εμπειρία μου - πχ- στη δεκαετία του 80, είναι δεδομένη. Αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα διαλύσουν τα πάντα για να φτιάξουν ένα μικρομαγαζάκι στα μνημονιακά μέτρα και ούτε μπορούν να το χρεωθούν όλοι εκείνοι οι εργαζόμενοι που πραγματικά πιστεύουν στο αγαθό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, της αντικειμενικής ενημέρωσης και της ποιοτικής ψυχαγωγίας. Επιπλέον, μου φαντάζει αδιανόητο το σχέδιο να καταργήσουν τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που είναι το τελευταίο κάστρο στο να διατηρηθούν ζωντανές οι πάσης φύσεως δραστηριότητες, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα σε όλη την χώρα, δηλαδή η φωνή της Ελλάδας. Δεν μπορώ, επίσης, να απέχω από τη βεβαιότητα που διακατέχει την πλειοψηφία των πολιτών, ότι τα ρολά στην ΕΡΤ και η μετέπειτα συρρίκνωσή της, είναι μποναμάς στα ιδιωτικά κανάλια, τα οποία φυσικά δεν αρνούμαι, αλλά σε ένα πεδίο υγιούς και ίσου ανταγωνισμού. Όπως διαβλέπω με βεβαιότητα, ότι κομμάτια της ΕΡΤ ΑΕ βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση. Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις είναι ο πρώτος πυλώνας, κυρίως της ενημέρωσης».
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που διαλύει δημόσιους οργανισμούς, ανάμεσα τους και την ΕΡΤ είναι παράνομη και αντισυνταγματική, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. Ο κ. Μαριάς επισήμανε ότι την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν υπογράφουν οι υπουργοί Α. Ρουπακιώτης, Α. Μανιτάκης, Α. Τσαυτάρης και Ε. Λιβιεράτος παρατηρώντας ότι δημιουργείται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής.
ΚΚΕ
«Η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της ΕΡΤ βάζοντας λουκέτο στην ίδια τη δημόσια ενημέρωση και πετώντας χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Είναι διαδικασία που οδηγεί στο να ρίξει στα χέρια των ιδιωτών όλη την περιουσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Έγκαιρα είχαμε επισημάνει ότι για την πορεία της ΕΡΤ πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αφορά όλο τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό λαϊκό κίνημα. Χρειάζεται μαζική συμπαράσταση προς τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ», δήλωσε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
Σε ό,τι αφορά την ειδικά της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δίνει τη δυνατότητα στους υπουργούς να βάζουν λουκέτο, να συγχωνεύουν και να καταργούν δημόσιους οργανισμούς, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες εργαζόμενους στον δρόμο». Και υπογραμμίζει: «Η απόφαση αυτή πρέπει να συναντήσει την καταδίκη και την αποφασιστική αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης που δίνει την δυνατότητα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να καταργούνται, να βάζουν λουκέτο και να συγχωνεύονται δημόσιοι οργανισμοί, οδηγώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους, και μάλιστα οργανισμοί, οι οποίοι καλύπτουν βασικές κοινωνικές λαϊκές ανάγκες όπως είναι η ΕΡΤ, τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και άλλοι οργανισμοί», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ και εκπρόσωπος Τύπου, Γιάννης Γκιόκας ο οποίος επισκέφθηκε το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ που θα οδηγήσει και στην υπονόμευση του δικαιώματος του λαού στην ενημέρωση, αλλά και στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων» υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας προσθέτοντας ότι «καλούμε τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό να στηρίξει αποφασιστικά τον αγώνα των εργαζομένων στην ΕΡΤ και στους άλλους δημόσιους οργανισμούς και να εκφράσει την αλληλεγγύη του προκειμένου να ανατραπεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης».
«Θυσία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ετοιμάζει η κυβέρνηση»
Κοινή ανακοίνωση για το κλείσιμο της ΕΡΤ εξέδωσαν τα διοικητικά συμβούλια της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΣΗΕΠΗΝ και της ΕΣΗΕΘΣΤΕΕ.
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Πίσω από την απαράδεκτη τακτική της διακίνησης σεναρίων επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση την πρόθεσή της να θυσιάσει αιφνιδιαστικά τη δημόσια ενημέρωση για να εξυπηρετήσει πολιτικούς σχεδιασμούς, κομματικά συμφέροντα και προσωπικές επιδιώξεις.
Εδώ και δύο εβδομάδες κυκλοφορούν εναλλακτικές εκδοχές συρρίκνωσης της ΕΡΤ ΑΕ, που όλες τους κατατείνουν στο ίδιο ολέθριο αποτέλεσμα: την ακύρωση του δικαιώματος όλων των Ελλήνων πολιτών στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Η κυβέρνηση δεν ανακοινώνει επισήμως το παραμικρό, δε σπεύδει να επαληθεύσει την αυτονόητη υποχρέωσή της να υπερασπιστεί ένα δημόσιο αγαθό το οποίο παραμένει στο κέντρο του αξιακού συστήματος που διατρέχει την ενημέρωση στην Ευρώπη.
Σύμφωνα μάλιστα με το νεότερο σχήμα θυσίας που φέρεται να επιφυλάσσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, δε διστάζει να υιοθετήσει μια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική διάκριση ως προς το δικαίωμα στην ενημέρωση: Αν όντως σιγήσουν οι περιφερειακοί σταθμοί της ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα, είναι σαφές ότι για την κυβέρνηση όσοι κατοικούν εκτός Αθηνών είναι πολίτες Β’ κατηγορίας και δε δικαιούνται ισότιμη με τους υπολοίπους πρόσβαση σε ένα δημόσιο αγαθό.
Οι Ενώσεις Συντακτών της περιφέρειας τονίζουν για μια ακόμη φορά ότι κανένα επιχείρημα, βασισμένο σε πραγματικά ή επινοημένα προβλήματα, δεν παρέχει άλλοθι για ενέργειες που θα πλήξουν ένα δημόσιο αγαθό τέτοιου μεγέθους. Πολύ περισσότερο δεν νομιμοποιούνται να κάνουν κανέναν ανάλογο σχεδιασμό κυβερνήσεις οι οποίες διαιωνίζουν το προνομιακό καθεστώς αξιοποίησης δημοσίων συχνοτήτων από ιδιώτες με όρους τουλάχιστον νεφελώδεις.
Ιδίως για την περιφέρεια, είναι σαφές ότι κάθε σχέδιο κατάργησης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ισοδυναμεί με κραυγαλέα αντιδημοκρατική συμπεριφορά: Οι περιφερειακοί σταθμοί της επιτελούν έργο που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από οποιοδήποτε άλλο σχήμα, το οποίο δε θα έχει δημόσιο χαρακτήρα.    
Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει αμέσως κάθε σκέψη για κατάργηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και αντιθέτως να επεξεργαστεί σε συνεργασία με όλους τους θεσμικούς φορείς του δημοσιογραφικού κόσμου σχέδια ενίσχυσης της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού.
Καλούμε επίσης τους βουλευτές της περιφέρειας από όλα τα κόμματα να συντονίσουν τις ενέργειές τους ώστε να αποτρέψουν κάθε σχεδιασμό που πλήττει τα δημοκρατικά δικαιώματα των κοινωνιών που τους εξέλεξαν».

Διαβάστε: Αντιδράσεις φορέων στο κλείσιμο της ΕΡΤ
 agelioforos.gr
11/6/13 
------------
 

25 comments :

  1. El Gobierno griego ordena el cierre fulminante de la televisión pública.....

    La radiotelevisión pública (ERT) del país dejará de existir a medianoche
    El Ejecutivo promete crear un nuevo organismo "con mucho menos personal

    Los aficionados al baloncesto, que en Grecia son legión, se van a quedar sin ver la tercera final entre el Olympiakós y el Panazinaikós, los dos grandes del basket patrio, que se disputa este miércoles. El cierre de la ERT (en sus siglas griegas) ha convertido momentáneamente a Grecia en el único país de la Unión Europea sin televisión pública. Los planes del Gobierno, que tras una jornada de insistentes rumores comunicó oficialmente esta tarde el cierre inmediato del organismo –dejará de emitir esta medianoche-, consisten en mantener cerrada al menos tres meses la empresa, con 2.800 empleados, mientras se acomete un plan de reestructuración que jibarice considerablemente la plantilla (fuentes próximas al Gobierno estiman que el nuevo staff puede constar de unas 700 personas). Los futuros despedidos de la ERT son parte de la cuota exigida por la troika a Atenas: el pacto con los acreedores internacionales es despedir a 2.000 funcionarios hasta finales de julio; un total de 15.000 hasta finales del año próximo.

    Entre evidentes referencias a la corrupción y el desgobierno del organismo, el portavoz del Gobierno, Simos Kedikoglu, ha calificado la ERT como “un caso único de opacidad [en la gestión] y despilfarro inconcebible”. “Y eso se acaba hoy. El Gobierno ha decidido cerrar ERT. En su lugar se creará una radiotelevisión moderna que estará operativa tan pronto como sea posible”, añadió Kedikoglu. Y con una plantilla más reducida, subrayó. Mientras no se haya creado el nuevo ente público, los ciudadanos quedarán exentos del canon que vienen pagando mensualmente, contribución que, según el portavoz del Gobierno, se reducirá sensiblemente en el futuro........http://internacional.elpais.com/internacional/2013/06/11/actualidad/1370965379_527736.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  2. El Gobierno griego anuncia el cierre de la televisión pública.....


    Contaba con una plantilla de unos 3.000 trabajadores y costaba 300 millones
    La mala gestión, la opacidad y el despilfarro, argumentos del Gobierno

    El Gobierno griego ha anunciado el cierre de la radiotelevisión pública (ERT) del país, informó Simos Kedikoglou, portavoz del Ejecutivo. "ERT dejará de existir tras el cierre de la programación de esta noche [por este martes]. En su lugar funcionará lo antes posible un organismo público, moderno, con mucho menos personal", dijo Kedikoglou.

    El portavoz del Ejecutivo calificó a la ERT como un medio "opaco". "Su opacidad termina hoy [por este martes]. Se trata de un medio increiblemente derrochador". Según detalló, "tiene un coste tres veces superior, en algunos casos hasta siete veces superior, a otros canales y una plantilla cuatro veces, incluso seis veces, superior a sus rivales y una audiencia inferior".

    "En momentos el pueblo griego no puede soportar más sacrificios, no hay tiempo para la vacilación", detalló Kedikoglu, según recoge la propia web de la ERT.

    La radiotelevisión pública griega es financiada por los ciudadanos mediante un impuesto que se paga con el recibo de la luz........http://www.elmundo.es/elmundo/2013/06/11/comunicacion/1370965415.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  3. Le gouvernement grec annonce la fermeture immédiate de sa télévision publique....

    Le gouvernement grec a annoncé mardi 11 juin soir la fermeture "à la clôture des programmes" de la télévision publique ERT, en raison de sa mauvaise gestion.

    "La diffusion d'ERT s'arrêtera après la fin des programmes ce soir", a déclaré le porte-parole du gouvernement, Simos Kedikoglou, à la presse, en soulignant que ERT, qui est composée de trois chaînes employant plusieurs milliers de personnes, constitue "un cas d'absence exceptionnel de transparence et de dépenses incroyables".

    Selon Euronews, "les 2 800 salariés toucheront des indemnités" mais sans "aucune assurance d'être intégrés à la nouvelle structure, plus petite, qui devrait être bientôt mise sur pied"......

    http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/06/11/le-gouvernement-grec-annonce-la-fermeture-immediate-de-sa-television-publique_3428296_3214.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  4. Владата на Самарас ја затвора националната телевизија ЕРТ на полноќ....

    Денеска на полноќ се затвара грчката национална телевизија. Владиниот портпарол, објави дека ЕРТ ќе прекине со работа во 24 часот, а на нејзино место, за краток временски период ќе се создаде нова радиотелевизиска организација која нема да биде ниту државна, ниту партиска.......http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=9663
    11/6/13

    ReplyDelete
  5. Grèce: le gouvernement ferme la télévision publique ERT......

    Par LEXPRESS.fr, publié le 11/06/2013 à 19:05, mis à jour à 19:11

    Cette entité publique qui comprend trois chaînes et emploie plus de 2700 salariés est accusée de mauvaise gestion. La fin des programmes aura lieu ce mardi soir.

    Le gouvernement grec a annoncé mardi soir la fermeture "à la clôture des programmes" de la télévision publique ERT, en raison de sa mauvaise gestion.

    "La diffusion de ERT s'arrêtera après la fin des programmes ce soir", a déclaré le porte-parole du gouvernement, Simos Kedikoglou, à la presse, en soulignant que ERT, qui est composée de trois chaînes employant plusieurs milliers de personnes, constitue "un cas d'absence exceptionnel de transparence et de dépenses incroyables. Et tout ceci prend fin maintenant" a-t-il dit.

    M. Kedikoglou a précisé que l'organisation publique réouvrirait sous une autre forme, avec un nombre de salariés considérablement réduit.Tous les salariés actuels, au nombre de 2700 selon les medias grecs, recevront une compensation et seront autorisés à repostuler à un emploi dans la nouvelle structure, a-t-il dit.

    Cette nouvelle a été annoncée sans préavis alors que les chefs de file de la troika des créanciers de la Grèce (UE-BCE-FMI) sont à Athènes. ERT appartient aux multiples organismes d'Etat qui devaient être restructurés, selon le memorandum signé entre la Grèce et ses bailleurs de fonds.

    "ERT appartient au peuple grec ... c'est le seul média indépendant et la seule voix publique, qui doit rester dans le domaine public (...) nous condamnons cette décision soudaine" a indiqué le syndicat GSEE dans un communiqué.
    http://www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/grece-le-gouvernement-ferme-la-television-publique-ert_1256707.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  6. Sparkurs: Griechenland schaltet staatlichen Rundfunk ab .....

    Von Georgios Christidis, Thessaloniki

    Auf ihrem Sparkurs macht die griechische Regierung auch vor dem staatlichen Rundfunk nicht halt: Die Radio- und Fernsehanstalt ERT soll komplett geschlossen und später mit weniger Angestellten und Programmen wiederbelebt werden.......http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/sparbemuehungen-griechenland-schaltet-staatlichen-rundfunk-ab-a-905170.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  7. Ordem para encerramento imediato da TV e rádio pública da Grécia.....

    O Governo grego anunciou o encerramento imediato da televisão e rádio pública, ERT, o que vai levar ao despedimento de 2700 pessoas.....

    "A ERT é um caso de extraordinária falta de transparência e de incrível esbanjamento. Isso acaba agora", disse o porta-voz do Governo, Simos Kedikoglou, em conferência de imprensa.

    "A ERT deixa de existir após o fecho da emissão esta noite. Em seu lugar, começará a funcionar o mais rapidamente possível um organismo público, moderno, com muito menos pessoal", disse.

    Segundo a imprensa grega, a ERT conta atualmente com perto de 2700 funcionários. O porta-voz disse que os trabalhadores serão despedidos e indemnizados e que poderão candidatar-se a um posto de trabalho na nova organização.

    "O Governo está disposto a sacrificar a rádio e televisão pública para cumprir" as exigências dos credores internacionais (Comissão Europeia, Banco Central Europeu e Fundo Monetário Internacional), afirmou o sindicato da ERT em comunicado.

    A central sindical da administração pública, Adedy, descreveu o encerramento da emissora pública como um "golpe de Estado".

    Na segunda-feira, os representantes da troika iniciaram em Atenas mais uma avaliação regular da aplicação das medidas de austeridade e reformas estruturais exigidas como contrapartida dos empréstimos internacionais.

    As reformas exigidas pela troika incluem uma redução drástica do número de funcionários públicos, 2000 até ao fim deste mês, e a fusão ou encerramento de organismos públicos.

    Os trabalhadores da ERT reuniram-se em assembleia geral, com caráter de urgência, para analisar a situação, segundo a agência EFE.
    http://www.jn.pt/PaginaInicial/Sociedade/Media/Interior.aspx?content_id=3265673&page=-1
    11/6/13

    ReplyDelete
  8. Yunanistan'da devlet televizyonu kapandı ....

    Ekonomik krizle mücadele eden Yunanistan'da, bünyesinde birçok televizyon ve radyo kanalı bulunan ERT TV'nin kapatıldığı açıklandı.

    Yunanistan Hükümet Sözcüsü Simos Kedikoğlu, ERT TV kanalı aracılığıyla yaptığı açıklamada, bugünden itibaren kurum bünyesindeki tüm kanal ve radyoların kapanacağını, yakın zamanda devlete ait olmayan yeni bir kurumun oluşturulacağını kaydetti.

    Tüm çalışanların tazminatlarını alacağını belirten Sözcü, yeni kurulacak kurumda daha az kişinin görev yapacağını ifade etti.

    Kedikoğlu, daha önce Başbakan Antonis Samaras ile bir araya gelmiş ve konuyla ilgili bir kanun düzenlenmesi resmi gazetede yayımlanmıştı.
    http://www.cnnturk.com/2013/ekonomi/dunya/06/11/yunanistanda.devlet.televizyonu.kapandi/711393.0/index.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  9. La Grecia chiude la tv di stato.....Stasera stop alle trasmissioni...

    Il Governo di Samaras chiude da mezzanotte Ert (la Rai ellenica) e sospende 2.700 dipendenti a tempo indeterminato. "Le reti riapriranno con una struttura più moderna e non a controllo statale" dice il portavoce dell'esecutivo che promette indennizzi ai giornalisti coinvolti......http://www.repubblica.it/economia/2013/06/11/news/la_grecia_chiude_la_tv_di_stato_stasera_stop_alle_trasmissioni-60880080/?ref=HREC1-7
    11/6/13

    ReplyDelete
  10. Ο ξαφνικός θάνατος τη δημόσιας τηλεόρασης......

    Ζητάω συγνώμη εκ των προτέρων για τον προσωπικό μου τόνο, αλλά υπήρξα επί 28 χρόνια δημοσιογράφος της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Ολα αυτά τα χρόνια που βίωσα τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης με το πέρασμα τουλάχιστον 25 διευθυντών ειδήσεων, έζησα πολλά.

    Κυρίως όμως μεγάλες πολιτικές δίκες που σφράγισαν την νεώτερη ιστορία και είχα την ευκαιρία να τις καταγράψω με εκατοντάδες τηλεοπτικές ώρες, όπου είχα και τη βοήθεια έντιμων τεχνικών και μεροκαματιάρηδων οδηγών, μπούμαν, ηχοληπτών, που κάποτε υπερέβαλλαν εαυτούς και τις δυνάμεις τους για να φτάσει η εικόνα στο σπίτι του έλληνα πολίτη και τότε που δεν υπήρχαν τα ιδιωτικά κανάλια.

    Αν η ΕΡΤ ήταν διεφθαρμένη, όπως μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου; Ναι ήταν και διεφθαρμένη. Όταν για παράδειγμα διόριζε παιδιά πολιτικών απευθείας με σημειώματα σε διευθύντριες ειδήσεων, όταν με μια εντολή έβαζε στο ψυγείο επαγγελματίες διότι δεν συνεμορφώθησαν με τη γραμμή, όταν κατέβαζε γραμμή κάποιος απίθανος υπουργός «βάζοντας στο ψυγείο» εκπομπές, άψογη δημοσιογραφική δουλειά, επαγγελματικά γυρίσματα.

    Από κοντά και ένας εσμός από ευνοούμενες παλλακίδες, που το έπαιζαν δημοσιογράφοι, διευθύντριες, στελέχη κ.λ.π. Έως και πρόσφατα. Όσοι δουλέψαμε για την κρατική ή δημόσια τηλεόραση τα ζήσαμε όλα αυτά... Οι αρχιτέκτονες άλλωστε αυτής της απαξίωσης της ΕΡΤ ήταν πάντα οι πολιτικοί, οι οποίοι πολύ συχνά σήκωναν το τηλέφωνο και έδιναν τη γραμμή ή διόριζαν διεφθαρμένες διοικήσεις ή ανίκανα στελέχη...

    Ζήσαμε όμως και άλλα: Όπως τις αποκαλύψεις που κάναμε με την αυτοθυσία στελεχών που μας στάθηκαν, απολαύσαμε την ανάλυση εθνικών θεμάτων που δεν μπόρεσαν να κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια. Ο βραχνάς της τηλεθέασης δεν μας καταδίωκε όπως στα ιδιωτικά Μέσα όπου κάθε πρωί παίζονται ακόμα μικρά δράματα...

    Παρακολουθήσαμε παγκόσμιες πολεμικές συρράξεις με 24ωρα προγράμματα, διασκεδάσαμε με εκπομπές που άφησαν εποχή σε Ελλάδα και εξωτερικό.

    Ο ξαφνικός θάνατος της δημόσιας τηλεόρασης θα μπορούσε να εξυπηρετεί την ανάγκη για οικονομία σε έναν πράγματι διογκωμένο Οργανισμό, που του έδωσαν τον τίτλο της εταιρείας, αλλά τον ήθελαν ΔΕΚΟ. Πάντα και όλες οι κυβερνήσεις... Όμως, δυστυχώς, δεν πρόκειται για νοικοκύρεμα και εξοικονόμηση πόρων φοβάμαι. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση με την μικροκομματική λογική ότι ο πολίτης θα το εκτιμήσει, αφού δεν θα πληρώνει τα ευρουδάκια κάθε μήνα στον λογαριασμό του, ως τέλος της ΕΡΤ.

    Πρόκειται για κίνηση που οδηγεί και την πολιτική σκηνή στα άκρα, αφού οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν φαίνεται να συμφωνούν. Αν κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε εκλογές νομίζω ότι αυτό θα το πληρώσουν από τον ελληνικό λαό.

    Κανείς από εμάς, ανεξάρτητα από συναισθηματικές φορτίσεις, δεν μπορεί να συμφωνεί με το λουκέτο που οδηγεί 2.600 εργαζόμενους στον δρόμο. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλουμε αν το νοικοκύρεμα, στη συνέχεια, δεν περάσει από τα κομματικά γραφεία της ΝΔ για τις επόμενες προσλήψεις. Αν με εννοείς!

    ΥΓ: Αλήθεια οι αρχιτέκτονες του λουκέτου έχουν σκεφτεί τι θα γίνει με τις συμβάσεις της ΕΡΤ με τα κανάλια του εξωτερικού, τα δικαιώματα για τις μεταδόσεις αγώνων κ.λ.π. Και ποιος θα διοργανώσει τις επόμενες εκλογές; Γι αυτούς που τις επιδιώκουν τώρα, που βλέπουν τα νούμερα να ανεβαίνουν.
    http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=517532
    11/6/13

    ReplyDelete
  11. Grecia, la scure della crisi sulla tv....Chiude anche l’emittente pubblica....

    Dalla mezzanotte di oggi sospese tutte le trasmissioni della “Ert”
    e licenziati i suoi 2.800 dipendenti....

    La scure dell’austerity e dei tagli, con cui sta facendo i conti la Grecia, non risparmia la tv e la radio di stato: con un blitz il governo Samaras ha annunciato oggi l’ultimo atto dell’emittente pubblica che andrà in onda stanotte quando - ha informato il portavoce dell’esecutivo, Simos Kedikoglou - «le trasmissioni saranno interrotte». E tutti i 2.780 dipendenti dell’Etr (Elliniki Radiofonia ke Tileorasi) saranno licenziati.

    Una mossa che rientra nel piano di privatizzazioni delle aziende a partecipazione statale, imposto dalla Troika come condizione al proseguimento del piano di aiuti internazionali, cui seguirà la creazione di «un nuovo e più moderno ente radiotelevisivo che non sarà più controllato dallo Stato e funzionerà con meno personale», ha fatto sapere il governo greco.

    Una decisione cui non sono tardate le reazioni. A cominciare da quelle di settore con le altre stazioni radio-televisive private greche che hanno deciso, da questa sera, un blackout informativo, sospendendo la trasmissione di notiziari e tg. ......http://www.lastampa.it/2013/06/11/esteri/grecia-la-scure-della-crisi-sulla-tv-chiude-anche-lemittente-pubblica-P8PaPHDjfvOVu65Wpaql7H/pagina.html
    11/6/13

    ReplyDelete
  12. νακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για το κλείσιμο της ΕΡΤ...


    ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΡΤ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

    11 Ιουνίου 2013

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, που συνεδρίασε στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καταδικάζει απερίφραστα το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» της Κυβέρνησης, η οποία, με δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου που θυμίζουν Χούντα, ανακοίνωσε το πρωτοφανές για δημοκρατική χώρα «κλείσιμο» της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.

    Δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει να «κλείσει» η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση και θα χρησιμοποιήσει κάθε πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό μέσο για να βάλει φραγμό στην ασυδοσία της Κυβέρνησης, που με φασιστικό τρόπο επιχειρεί να ελέγξει την ενημέρωση του ελληνικού λαού.
    Καλεί σε αγώνα όλους τους συναδέλφους της ΕΡΤ και κηρύσσει όλο τον Κλάδο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
    Καλεί όλους τους συναδέλφους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, οργανώνοντας νυχθημερόν ομάδες περιφρούρησης.
    Απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους όλης της χώρας να αντιδράσουν στο ξεπούλημα του δημόσιου αγαθού της ενημέρωσης και να συμπαρασταθούν στον αγώνα των 2.656 εργαζομένων στην ΕΡΤ.
    Καλεί όλα τα κόμματα να πάρουν θέση χωρίς περιστροφές. Τώρα κρίνονται όλοι.
    Τέλος, καλεί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σ. Κεδίκογλου να παραδώσει τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και να παραιτηθεί από μέλος της ΕΣΗΕΑ, άλλως το Δ.Σ. θα προχωρήσει στη διαδικασία διαγραφής του από το Σωματείο μας.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει σε διαρκή συνεδρίαση όλη τη νύχτα και καλεί τους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο και όλους τους συναδέλφους να έρθουν σήμερα το βράδυ στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή.

    ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Πηγή: ΕΣΗΕΑ
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=369240
    11/6/13

    ReplyDelete
  13. Chaînes publiques fermées en Grèce: "La télé française montre que c'est grave".....

    Télé publique fermée en Grèce: "Que la France fasse pareil avec NRJ12"

    Le gouvernement grec a fermé brutalement les chaînes de la télévision publique ERT. Sur Twitter, les internautes français se posent la question: et si cela arrivait en France?.....http://www.lexpress.fr/culture/tele/tele-publique-fermee-en-grece-que-la-france-fasse-pareil-avec-nrj12_1256798.html
    12/6/13

    ReplyDelete
  14. Streik wegen Staatsfunk-Schließung Griechenland hat keine Presse mehr......

    Aus Protest gegen die Schließung des Staatsrundfunks sind in Griechenland alle Journalisten in den Streik getreten. Im Fernsehen werden keine Nachrichten mehr gezeigt, Tageszeitungen erscheinen nicht......http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Politik/d/2983104/griechenland-hat-keine-presse-mehr.html
    12/6/13

    ReplyDelete
  15. Μπαράζ επικρίσεων στο Ευρωκοινοβούλιο για την ΕΡΤ.....

    ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ

    Το θέμα της αυθαίρετης και αντιδημοκρατικής, όπως χαρακτηρίσθηκε, απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει τέρμα στην λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα, απασχόλησε και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις προτεραιότητες εργασίας του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ.

    Συγκεκριμένα, την έκπληξη του εξέφρασε, ο επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, για το γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που καταφεύγουν στο κλείσιμο δημόσιων ραδιοσταθμών. "Δηλώνω αλληλέγγυος προς όλους όσους στην Ελλάδα διαμαρτύρονται εντόνως για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης" είπε και συμπλήρωσε: "λέγεται ότι η αντιδημοκρατική αυτή απόφασηυπαγορεύθηκε από την τροϊκα- Σταματήστε λοιπόν την δράση της τροϊκας στις ευρωπαϊκές χώρες, κύριε Ρεν".

    Επικρίσεις για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την ΕΤΡΤ, εκτοξεύθηκαν επίσης από την συνπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χάρμς και από την επικεφαλής της Ομάδας της Αριστεράς Γκαμπριέλα Ζίμερ.

    Τοποθετούμενη έναντι των ισχυρισμών του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η κρίση στην Ευρώπη έχει ξεπερασθεί και βαδίζουμε προς την ανάπτυξη, η συνπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χάρμς, αναφέρθηκε, στις χθεσινοβραδυνές κυβερνητικές αποφάσεις για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

    Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης χθες το βράδυ έπαψαν να λειτουργούν όλες οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τόνισε η κυρία Χάρμς και συμπλήρωσε:" Οι εικόνες που είδα χθες από την Ελλάδα δεν με έπεισαν ότι έχει ξεπερασθεί η κρίση στην Ευρώπη"

    Λαμβάνοντας τον λόγο, κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης για τις προτεραιότητες του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου, η επικεφαλής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Γκαμπριέλα Ζίμερ, τόνισε ότι "το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια απαγόρευση λειτουργίας ενός τηλεοπτικού καναλιού."

    " Είναι κάτι πολύ περισσότερο και συμβολικό θάλεγα, για την εγκαθίδρυση μίας νέας τάξης πραγμάτων σε ευρωπαϊκές χώρε" κατέληξε η κυρία Ζίμερ, καλώντας το σύνολο των ευρωβουλευτών να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς τους χιλιάδες δημοσιογράφους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, που θα βρεθούν χωρίς εργασία.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=369374
    12/6/13

    ReplyDelete
  16. La fermeture des chaînes publiques grecques «touche à la démocratie» selon Vidalies...

    Réactions.... Le ministre des Relations avec le parlement réagissait à l'annonce, mardi, que la Grèce mettait fin aux activités de ses chaînes de télévision et stations de radio publiques.

    Alain Vidalies (photo AFP), ministre délégué aux Relations avec le Parlement, a estimé mercredi que c’était «la démocratie» qui était atteinte avec la fermeture brutale du service audiovisuel public en Grèce. Sur France Info, le responsable socialiste a commenté : «Le pire n’est jamais sûr quand on voit la dégradation d’un pays, l’effondrement des services publics.»

    «Quand ça commence à toucher à l’information, ça touche évidemment à la démocratie», a ajouté l’élu des Landes. Le gouvernement grec a annoncé et immédiatement mis en application mardi la fermeture des chaînes de la télévision et radio publiques, sous la pression de ses bailleurs de fonds internationaux.

    La Commission européenne a elle aussi mis l'accent sur le rôle de l'audiovisuel public dans la démocratie. «La Commission européenne a pris note de la décision des autorités grecques de fermer la radiotélévision publique ERT, une décision prise de façon pleinement autonome», a-t-elle indiqué dans un communiqué. Mais le service audiovisuel public occupe «une place essentielle dans la démocratie européenne», a-t-elle ajouté, en se félicitant que le gouvernement ait annoncé mercredi le dépôt d’un projet de loi sur un nouvel audiovisuel public.......http://www.liberation.fr/monde/2013/06/12/la-fermeture-des-chaines-publiques-grecques-touche-a-la-democratie-selon-vidalies_910219?xtor=rss-450
    12/6/13

    ReplyDelete
  17. Greek journalists defy government order to close state broadcaster...

    ERT, Hellenic Broadcasting Corp, was ordered to shut down as part of public spending cuts, but remained on air via the internet.....http://www.guardian.co.uk/media/2013/jun/12/greek-journalists-close-state-broadcaster-ert
    12/6/13

    ReplyDelete
  18. GRECE. "La révolution ne sera pas télévisée".....

    Alors que la télévision publique vient d’être fermée sans préavis, les Grecs se rabattent sur les médias sociaux pour se tenir informés.....

    Le gouvernement grec a annoncé et immédiatement mis en application mardi 11 juin la fermeture des chaînes de la télévision publique ERT. Peu après 23 heures, avant même l'heure prévue, les écrans sont devenus noirs, l'émetteur principal situé sur une montagne près d'Athènes ayant été neutralisé par la police.

    Au lendemain de cette décision précipitée, les mots-clé "Grèce" et "ERT" sont apparus dans la liste des trending topics (sujets les plus partagés) sur Twitter. A l’international, ces deux mentions ont explosé sur le réseau social, selon le site d'analyses Topsy.......http://tempsreel.nouvelobs.com/la-crise-grecque/20130612.OBS2859/grece-la-revolution-ne-sera-pas-televisee.html?xtor=RSS-17
    12/6/13

    ReplyDelete
  19. Διαψεύδει ο Ο.Ρεν ότι η τρόικα ζήτησε να κλείσει η ΕΡΤ....

    ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ

    Προκληθείς στο Ευρωκοινοβούλιο, από τον συνπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ν' απαντήσει αν η Κομισιόν έδωσε εντολή στον εκπρόσωπο της στην «τροϊκα», να ζητήσει η να συμφωνήσει να ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ο Επίτροπος Ολι Ρεν αναγκάσθηκε να ομολογήσει ότι, η σχετική απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν ήταν της Κομισιόν.

    "Δεν ήταν δική μας αυτή η απόφαση" είπε χαρακτηριστικά ο Όλι Ρεν διευκρινίζοντας ότι η Κομισιόν έλαβε γνώση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει την Δημόσια Ραδιοτηλεόραση κατόπιν εορτής. Εμείς δεν ζητήσαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά δεν αμφισβητούμε και το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να το κάνει, στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της, πρόσθεσε.

    Ωστόσο, διευκρίνισε, η Κομισιόν στηρίζει τον ρόλο που πρέπει να παίζουν οι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί σε μία δημοκρατική χώρα, σ' ένα περιβάλλον πλουραλιστικής ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι, με βάση τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, η Κομισιόν δεν μπορεί να υπαγορεύει στις κυβερνήσεις το τι θα πράξουν με τα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

    Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πάντως, είχε καλέσει ευθαρσώς τον Επίτροπο Ρεν ν' απαντήσει στο ερώτημα αν αληθεύει ότι η Κομισιόν είχε δώσει εντολή στον εκπρόσωπο της στην "τροϊκα" να ζητήσει το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, αναφέροντας, συγκεκριμένα, ότι " Η ελληνική δημόσια ραδιοτηλεόραση έκλεισε με απόφαση της κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζει ότι αυτό αποτελούσε όρο της τροϊκα.Επειδή, όμως, μέσα στην τροϊκα υπάρχει και εκπρόσωπος της Κομισιόν, αληθεύει ότι η Κομισιόν είχε δώσει εντολή στον εκπρόσωπο της να ζητήσει το κλείσιμο της ΕΡΤ? Διότι αν αληθεύει θα πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο".
    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=369383
    12/6/13

    ReplyDelete
  20. Παρέμβαση Παπούλια για την ΕΡΤ ζήτησε ο Τσίπρας....

    «Πλήγμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου, στην κοινωνική συνοχή, και στους θεσμούς» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης – ΕΡΤ, κατά τη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υποτιμάται και υποβαθμίζεται από τις εξελίξεις και ο θεσμός της Προεδρίας καθώς μετατρέπεται σε κλητήρα που θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων ο Πρόεδρος δια της υπογραφής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου επί της οποίας στηρίζεται η απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ αλλά και άλλων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πλέον σημαντικό που έχει απομείνει στον τόπο είναι οι θεσμοί και η Δημοκρατία, τους οποίους θα πρέπει να υπερασπιστούν πάνω όλα οι ίδιοι οι πολίτες όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και κατέληξε λέγοντας ότι απευθύνει έκκληση γι αυτό προς τον Πρόεδρο τόσο στη βάση της θεσμικής του ιδιότητας όσο και στη βάση της αγωνιστικής πορείας που ακολούθησε στη ζωή του.

    Ο Κάρολος Παπούλιας, από την πλευρά του, χαρακτήρισε κρίσιμη τη στιγμή και εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση γιατί δεν μπορεί η ενημέρωση του λαού να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια. Συμπλήρωσε, όμως, ότι θεσμικά οι δικές του δυνατότητες παρέμβασης είναι πολύ περιορισμένες και ότι δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γιατί δεν του παρέχεται τέτοια δυνατότητα από το Σύνταγμα.

    Ο κ. Τσίπρας ανταπάντησε, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο, ότι ορισμένες φορές, ανεξάρτητα από τις δυνατότητες που παρέχει το Σύνταγμα, έχει σημασία τι δρόμους μπορεί κανείς ν’ ανοίξει με τις δηλώσεις ή τις πράξεις του εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κ. Παπούλιας το έχει πράξει αυτό στο παρελθόν και θα το πράξει και τώρα.

    Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε εκ νέου πραξικόπημα κατά των θεσμών την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ τονίζοντας ότι είναι χρέος όλων η αντίσταση σε αυτές τις αποφάσεις. Συμπλήρωσε, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και άρση των συνεπειών αυτής.
    http://www.onlycy.com/344001-παρέμβαση-παπούλια-για-την-ερτ-ζήτησε
    12/6/13

    ReplyDelete
  21. Αδυναμία παρέμβασης στο θέμα της ΕΡΤ δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα......

    Αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», ο κ. Παπούλιας επισήμανε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. Όπως είπε δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα.
    12/6/13

    ReplyDelete
  22. Συνάντηση θα έχουν στις 18.00 στη Βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.
    12/6/13

    ReplyDelete
  23. Αντίθετη η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με το κλείσιμο της ΕΡΤ....

    Τη λύπη της και την πλήρη αντίθεσή της για την αιφνιδιαστική διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με τα 422 σωματεία μέλη της.

    «Η ΕΡΤ και ειδικότερα η ΕΡΤ3 υπήρξε διαχρονικά αρωγός όλων των φορέων για την προβολή της ιστορίας και την διατήρηση του λαϊκού πολιτισμού και της παράδοσης. Ενώνουμε την φωνή μας με όλους τους πολίτες της χώρας και ζητούμε την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου και την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=181369
    12/6/13

    ReplyDelete
  24. Κυβέρνηση: Ναι σε σύσκεψη αλλά τις επόμενες ημέρες.....ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ...

    Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κι αφού πρώτα την Πέμπτη υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους. Αυτά ανέφεραν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στο αίτημα των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη για σύγκληση σύσκεψης των τριών

    «Ο πρωθυπουργός που πάντα επιδίωκε τον πολιτικό διάλογο θα επικοινωνήσει αύριο το πρωί τηλεφωνικά με τους πολιτικούς αρχηγούς για να κανονιστεί συνάντηση στις αμέσως προσεχείς ημέρες», ανέφεραν οι κυβερνητικές πηγές.

    Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι όπως ξεκαθάρισε σήμερα στην ομιλία του στο ΕΒΕΑ ο κ. Σαμαράς το θέμα της ΕΡΤ έχει κλείσει. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει πίσω την απόφασή του. Στο πλαίσιο αυτό η επικοινωνία και η συνάντηση θα γίνει για να αναζητηθεί εύσχημος τρόπος για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Το Μέγαρο ΜΑξίμου δεν υποχωρεί μεν από την απόφασή του για την ΕΡΤ ακόμη κι αν αυτό σημαίνει προσφυγή στις κάλπες ωστόσο δεν θέλει να έχει εκείνο την ευθύνη.
    http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26509&subid=2&pubid=113061051
    12/6/13

    ReplyDelete
  25. Ειδικός διαχειριστής για την εκκαθάριση στην ΕΡΤ ορίστηκε ο Γκίκας Μάναλης....

    Ειδικός διαχειριστής για την εκκαθάριση της ΕΡΤ αναλαμβάνει ο Γκίκας Μάναλης, ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος του φορέα, πριν το λουκέτο που μπήκε την περασμένη Τρίτη. Αυτό προβλέπεται σε κοινή απόφαση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Σίμου Κεδίκογλου και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    Αναφέρεται συγκεκριμένα πως τον κ. Μάναλη «προσλαμβάνουμε ως ειδικό διαχειριστή, με σχέση έμμισθης εντολής, για τη διαχείριση του συνόλου των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της ΕΡΤ Α.Ε. και των θυγατρικών της που μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο». Η σχέση αυτή ισχύει – βάσει της απόφασης – μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα. Ο κ. Μάναλης είχε αναλάβει το τελευταίο διάστημα καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου και σε δηλώσεις του είχε διαβεβαιώσει πως δεν πήγε στην ΕΡΤ για να την κλείσει.

    http://www.tanea.gr/news/greece/article/5023710/eidikos-diaxeirisths-gia-thn-ekkatharish-sthn-ert-oristhke-o-gkikas-manalhs/

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin