Friday, June 28, 2013

Πυρά Γκρούεφσκι κατά Ελλάδας για την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ .... Ο μοναδικός λόγος είναι επειδή δεν αποδεχθήκαμε αλλαγή του ονόματος "του κράτους μας" και της εθνικής "ταυτότητάς μας"

Τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ δεν έχει ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και δεν έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, ενώ επέρριψε ευθύνες γι' αυτό και στη διεθνή κοινότητα.
«Όλος ο κόσμος γνωρίζει για ποιο λόγο η χώρα μου δεν έχει ενταχθεί ακόμη στο ΝΑΤΟ και δεν έχει λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο μοναδικός λόγος είναι επειδή δεν αποδεχθήκαμε αλλαγή του ονόματος "του κράτους μας" και της εθνικής "ταυτότητάς μας", με τον τρόπο μάλιστα που επιζητεί η Ελλάδα» ανέφερε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik.

Ο κ. Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, δεν ασκεί πίεση στην Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. «Αντιθέτως, την υποστηρίζουν ολόπλευρα για να εξέλθει από την οικονομική κρίση και η Ελλάδα, γνωρίζοντάς το αυτό, δεν σκέφτεται καν την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, στη βάση επίτευξης ενός πραγματικού συμβιβασμού. Η τακτική της είναι να αναβάλλεται συνέχεια η εξέταση του ζητήματος» είπε.


Ανέφερε ακόμη ότι, αν «οι μεγάλες δυνάμεις δεν επιδείξουν ενδιαφέρον, το πρόβλημα της ονομασίας δεν πρόκειται να επιλυθεί, διότι η ελληνική ηγεσία, στην παρούσα φάση, είναι εντελώς αδιάφορη για το ζήτημα αυτό». Πρόσθεσε ότι και η διεθνής κοινότητα δεν επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

Στην ερώτηση πού οφείλεται αυτό, ο κ. Γκρούεφσκι απαρίθμησε διάφορους λόγους, όπως το γεγονός ότι «η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει επιρροή και πρόσβαση και περνάει τις θέσεις της στις μεγάλες δυνάμεις».

Ένας δεύτερος λόγος, όπως είπε, σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, είναι πολύ μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα από την ΠΓΔΜ και διαθέτει μία ιδιαίτερα δυναμική και πλούσια ομογένεια, «που ασκεί παντού λόμπι».


«Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια πληροφορία ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δεν μετέβη στην Ουάσιγκτον επειδή δεν θα γινόταν δεκτός από τον αμερικανό πρόεδρο. Δεν ξέρω αν αληθεύει κάτι τέτοιο, όμως όταν πλησιάσουν οι εκλογές στην Αμερική θα τον δεχτούν, για τον απλό λόγο ότι πρόκειται για τρία εκατομμύρια ψηφοφόρους και για οικονομική υποστήριξη. Ο έλληνας πρωθυπουργός το γνωρίζει αυτό και δεν νοιάζεται που ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε χρόνο να τον δεχτεί τώρα, εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο. Θα έχει χρόνο να τον δεχτεί το πολύ σε δύο χρόνια, ίσως και νωρίτερα» ισχυρίστηκε.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, δεν υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας είναι ότι οι ισχυρές χώρες είναι απασχολημένες με τα δικά τους και με άλλα διεθνή προβλήματα και συγκρούσεις, καθώς και η εξασθένιση του ενδιαφέροντος για τη διεύρυνση της ΕΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, της εκτίναξης της ανεργίας και της άσχημης εμπειρίας από την ένταξη στην Ένωση των τελευταίων χωρών.


Ο κ. Γκρούεφσκι κατηγόρησε ακόμη τη διεθνή κοινότητα ότι αδιαφορεί για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Η πίεση που μας ασκείται για τη διαφορά που έχουμε με την Ελλάδα εκδηλώνεται τώρα με άλλες μορφές, μέσω διαφόρων αρνητικών εκθέσεων για "τη χώρα μας" και παραπέμπει σε αναζήτηση άλλοθι για να μην ενταχθεί η χώρα μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πιο συγκεκριμένα, αποτελεί άλλοθι για την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης και ενδιαφέροντος από την πλευρά των μεγάλων δυνάμεων για την επίλυση αυτής της αδικίας που μας επέβαλε η Ελλάδα» ανέφερε.


Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμη πως οι τελευταίες εκθέσεις εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, στις οποίες καταγράφονται περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης και δυσλειτουργία του κράτους δικαίου στην ΠΓΔΜ, εντάσσονται στο πλαίσιο «επινόησης προβλημάτων» για να μην προχωρήσει η ευρωαντλαντική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του. 

«Αν αύριο αποδεχτούμε τις ελληνικές θέσεις για το όνομα, όλες αυτές οι εκθέσεις για προβλήματα σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την απονομή δικαιοσύνης και τη λειτουργία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα αλλάξουν αμέσως. Θα μας πουν ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο και θα κάνουν νέες εκθέσεις. Κοιτάξτε πώς άλλαξαν τη θέση τους για τη Σερβία. Τώρα, η Σερβία είναι μία μεταρρυθμιστική χώρα, ενώ πριν από τρεις μήνες δεν ήταν» κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.

ΠΗΓΗ: .......
28/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Притисокот за името е врз нас, зашто сме неединствени.... ексклузивно интервЈу: никола груевски, претседател на владата на рм...

    За спорот со Грција, за односот на меѓународната заедница кон двете земји, за можноста ДУИ да излезе од Владата, за демографската катастрофа на FYROM, за економската состојба и за инвестициите, отворено во интервју за „Дневник“, кое ќе го објавиме во две продолженија, зборува претседателот на Владата на FYROM, Никола Груевски.

    - Сега притисокот врз нас во спорот со Грција е во друга форма и се манифестира преку различни негативни извештаи за FYROM, што истовремено е и обид за изнаоѓање алиби зошто FYROM не влегува во ЕУ и во НАТО. Поточно, тоа е алиби за нивната немоќ и за немањето волја и интерес на големите сили да ја разрешат оваа неправда што ни ја прави Грција. Треба да најдат виновник за тоа - ја објаснува премиерот зачестеноста на разните извештаи од надвор во кои FYROM е претставена во црно светло. ......http://www.dnevnik.com.FYR/?ItemID=1CCB315DF6CD9343BD33C704349085FA
    28/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin