Wednesday, June 12, 2013

Κοινή νομοθεσία για την παροχή ασύλου στην Ευρώπη

Σχεδόν επί 15 χρόνια διαπραγματεύονταν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ τη νέα νομοθεσία για την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες από τρίτες χώρες. Οι αλλαγές που αποφασίζονται στη νέα νομοθεσία κρίνονται σημαντικές, γιατί θεσπίζουν ενιαίες προδιαγραφές για την παροχή ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Επιπλέον, η νέα νομοθεσία ικανοποιεί πάγια αιτήματα, ιδιαίτερα των χωρών της βόρειας Ευρώπης: Η επεξεργασία της αίτησης των αιτούντων άσυλο θα πρέπει να γίνεται μέσα σε έξι μήνες, έναντι τουλάχιστον 18 σήμερα, η πρόσβαση των ανθρώπων αυτών στην αγορά εργασίας θα διευκολύνεται, ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο ο κρατικός προϋπολογισμός στη χώρα υποδοχής, ενώ τα δακτυλικά τους αποτυπώματα θα καταχωρούνται για τρία χρόνια στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac, ώστε να αποφεύγεται κατάχρηση της νομοθεσίας περί ασύλου.



Ειδικά αυτό το τελευταίο προκαλεί την αντίδραση μη κυβερνητικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ασύλου κινείται σε μία λογική «ποινικοποίησης» των προσφύγων. «Αυτή η πολιτική δεν αρμόζει σε έναν κάτοχο του Νόμπελ Ειρήνης» δήλωσε χαρακτηριστικά στην Ολομέλεια του Στρασβούργου η Γερμανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φραντσίσκα Κέλερ.

Διατηρείται το «Δουβλίνο ΙΙ»
Οι χώρες της νότιας Ευρώπης επικρίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι, παρά τις επιμέρους αλλαγές στη νομοθεσία περί ασύλου, διατηρείται η κυρίαρχη λογική του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», σύμφωνα με την οποία ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ζητήσει άσυλο μόνο στην πρώτη «χώρα εισόδου» στην ΕΕ. Η μηχανιστική εφαρμογή, επισημαίνουν πολλοί ευρωβουλευτές, έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Κύπρος, που εκ των πραγμάτων αποτελούν πύλες εισόδου προς την «Ευρώπη των 27». Επιπλέον το «Δουβλίνο ΙΙ» μπορεί να έχει τραγικά αποτελέσματα και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, καθώς ολόκληρες οικογένειες χωρίζονται, όταν τα μέλη της τυχαίνει να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου σε διαφορετικές χώρες.

Το 2012 έγιναν στην ΕΕ 330.000 αιτήσεις για την παροχή ασύλου, εκ των οποίων εγκρίθηκαν τελικά 70.000, ιδιαίτερα στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Πολλοί ευρωβουλευτές επισημαίνουν πάντως, ότι η σημερινή άνιση κατανομή των αιτούντων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, οδηγεί και σε λανθασμένα συμπεράσματα ως προς την έγκριση των αιτήσεων. Για παράδειγμα στη Φινλανδία υπάρχουν πιθανότητες 80% να εγκριθεί μία έγκριση για την παροχή πολιτικού ασύλου, ενώ στην Ισπανία η ίδια αίτηση είναι κατά 90% βέβαιο ότι θα ...απορριφθεί.

Απόψεις

«Δυστυχώς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κοσμογονικές αλλαγές στην γειτονιά μας και στις ροές των μεταναστών προς την Ευρώπη, το Συμβούλιο κάνει σαν να μη τις βλέπει, συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Το Συμβούλιο αρνήθηκε την πρόταση του 2008 της Επιτροπής, για αναστολή των επιστροφών σε περιπτώσεις χωρών με τεράστια πίεση. Φαίνεται ότι τα Δικαστήρια θα εξακολουθήσουν να υποκαθιστούν με τις αποφάσεις τους το δικό μας έλλειμμα για περισσότερη δράση και αλληλεγγύη. Και παρά τις αρχικές δεσμεύσεις, επίσης το Συμβούλιο δεν δέχεται τη δημιουργία μηχανισμού εσωτερικής επανεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στη βάση μιας ρήτρας ανακατανομής με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια.
Αγαπητοί συνάδελφοι, δυστυχώς αύριο, λόγω του κανονισμού, δεν θα υπάρξει δυνατότητα να ψηφίσουμε. Οφείλω λοιπόν να δηλώσω σήμερα, όπως έκανα και στην Επιτροπή LIBE σε όλες τις ψηφοφορίες, ότι η ψήφος μου για τον κανονισμό Δουβλίνο είναι αρνητική, το ίδιο είναι και η ψήφος των συναδέλφων Ελλήνων Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.», τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπανικολάου.
 EurActiv.gr   
 



 


1 comment :

  1. Γ. Τούσσας: «Το Σύστημα Ασύλου της ΕΕ κάνει ακόμη πιο σκληρή την αντιμεταναστευτική πολιτική της»....

    Με παρέμβασή στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο στην συζήτηση που έγινε για τις "απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων ασύλου - 2008/0244 (COD) " ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας επεσήμανε τα εξής :

    "Tο ΚΚΕ καταψηφίζει τις οδηγίες και τους κανονισμούς που συγκροτούν το λεγόμενο "Σύστημα Ασύλου" της ΕΕ, γιατί κάνουν ακόμη πιο σκληρή την αντιμεταναστευτική πολιτική της. Περιορίζονται ασφυκτικά τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών και γίνονται ακόμη αυστηρότερες οι προϋποθέσεις χορήγησης ασύλου.

    Ο κανονισμός "Δουβλίνο ΙΙ" παραμένει σε ισχύ, κρατώντας εγκλωβισμένο στις χώρες εισόδου ένα πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Με την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής βάσης δακτυλικών αποτυπωμάτων "Eurodack" φακελώνονται όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα τους καθίστανται διαθέσιμα στις εθνικές αστυνομικές αρχές και την "Europol" δημιουργείται ένας γιγάντιος ευρωενωσιακός μηχανισμός παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος των μεταναστών.

    Σε μία περίοδο που ο ιμπεριαλισμός γίνεται επιθετικότερος, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ξεριζώνουν εκατομμύρια ανθρώπους από τις χώρες τους, προσπαθώντας απελπισμένα να επιβιώσουν, η ΕΕ αναβαθμίζει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς έτσι ώστε και από κοινού με τις κυβερνήσεις στα κράτη μέλη της, να ανοιγοκλείνουν την στρόφιγγα της εισόδου μεταναστών, ανάλογα με τις ανάγκες των μονοπωλίων, για πάμφθηνη ξένη εργατική δύναμη και την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης στο σύνολό της. "
    http://euractiv.gr/g-toyssas-systima-asyloy-tis-ee-kanei-akomi-pio-skliri-tin-antimetanasteytiki-politiki-tis
    13/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin