Friday, June 7, 2013

Στη δικαιοσύνη η σύγκλητος κατά της συρρίκνωσης του Δ.Π.Θράκης .... ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΑΘΗΝΑ»

Η συγκρότηση και ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των ιδρυόμενων σχολών ολοκληρώνεται 
μέχρι την 31 Νοεμβρίου 2013.

Η εκπαιδευτική λειτουργία των συγχωνευόμενων τμημάτων και η ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυόμενων σχολών αρχίζει με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2013−2014.

Ρεπορτάζ Δήμητρα Συμεωνίδου (xronos.gr)

Η σύγκλητος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης επαναβεβαίωσε τη βούλησή της να προσφύγει στο αρμόδιο δικαστήριο κατά του διατάγματος το οποίο δημοσιεύτηκε στις 3 του Ιουνίου και προβλέπει τη συρρίκνωση του πανεπιστημίου κατά δύο τμήματα.  Ομόφωνη ήταν η παραπάνω απόφαση στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 6 Ιουνίου και την οποία έκανε γνωστή μιλώντας στο «Χ» ο πρύτανης του ιδρύματος Κωνσταντίνος Ρέμελης. 
ΔΥΟ ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Το επίμαχο διάταγμα δημοσιεύτηκε μόλις πριν από τρεις μέρες και σύμφωνα με αυτό τα Τμήματα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συγχωνεύονται στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης. Το νέο Τμήμα έχει τις ακόλουθες εισαγωγικές κατευθύνσεις: α) Πολιτικής Επιστήμης και β) Κοινωνικής Διοίκησης στην οποία περιλαμβάνονται και οι κατευθύνσεις προχωρημένου εξάμηνου (i) Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής και ii) Κοινωνικής Εργασίας. Επίσης τα Τμήματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης και Διοίκησης Επιχειρήσεων συγχωνεύονται στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών. Το νέο Τμήμα έχει τις ακόλουθες κατευθύνσεις προχωρημένου εξαμήνου: α) Οικονομικής Ανάλυσης και β) Διοίκησης Επιχειρήσεων. 
ΙΣΟΤΙΜΑ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ 

Τα πτυχία που έχουν χορηγηθεί από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών προ της συγχώνευσής του, είναι ισότιμα και αντίστοιχα ως προς κάθε συνέπεια με τα χορηγούμενα από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης μετά τη συγχώνευση, στην κατεύθυνση Πολιτικής Επιστήμης. Τα πτυχία που έχουν χορηγηθεί από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης με κατεύθυνση (i) Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής ή (ii) Κοινωνικής Εργασίας προ της συγχώνευσής του, είναι ισότιμα και αντίστοιχα ως προς κάθε συνέπεια με τα χορηγούμενα από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, στην κατεύθυνση Κοινωνικής Διοίκησης και στις αντίστοιχες προχωρημένου εξαμήνου κατευθύνσεις (i) Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής ή (ii) Κοινωνικής Εργασίας αντίστοιχα. Τα πτυχία που έχουν χορηγηθεί από το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης προς της συγχώνευσής του, είναι ισότιμα και αντίστοιχα ως προς κάθε συνέπεια με τα χορηγούμενα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στην κατεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης. Τα πτυχία που έχουν χορηγηθεί από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων προ της συγχώνευσής του, είναι ισότιμα και αντίστοιχα ως προς κάθε συνέπεια με τα χορηγούμενα από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, στην κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ ΜΕΧΡΙ 31 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Στους φοιτητές των συγχωνευόμενων Τμημάτων που είχαν εισαχθεί σε αυτά μέχρι το 2012−2013 απονέμεται τίτλος σπουδών αντίστοιχος με αυτόν που απονεμόταν πριν από την συγχώνευση των Τμημάτων. Οι φοιτητές καθώς και το διδακτικό και λοιπό προσωπικό των συγχωνευόμενων Τμημάτων, εντάσσονται στο νέο Τμήμα διατηρώντας την εκπαιδευτική, ακαδημαϊκή και υπηρεσιακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται προ της συγχωνεύσεως. Τα μαθήματα των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών των Τμημάτων που συγχωνεύονται με τις διατάξεις του παρόντος, συνεχίζονται κανονικά. Διαδικασίες εκλογής, εξέλιξης και μονιμοποίησης μελών του διδακτικού προσωπικού των συγχωνευόμενων Τμημάτων, συνεχίζονται κανονικά και με τα ίδια εκλεκτορικά σώματα όπως αυτά είχαν συγκροτηθεί πριν τη συγχώνευση. Κανονικά συνεχίζονται επίσης και οι διαδικασίες κρίσης και μονομοποίησης μελών Ε.Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. 

Οι εκκρεμείς διαδικασίες για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών και την αναγόρευση διδακτόρων που δεν έχουν ολοκληρωθεί στα Τμήματα που συγχωνεύονται συνεχίζονται όπως αυτές είχαν ξεκινήσει στα συγχωνευόμενα Τμήματα. Με πράξη του πρύτανη του Ιδρύματος διαπιστώνεται ο αριθμός των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, των υποψήφιων διδακτόρων, καθώς και του διδακτικού και λοιπού προσωπικού των νέων Τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης κα Πολιτικής Επιστήμης και Οικονομικών Επιστημών. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης των οργάνων διοίκησης των νέων Τμημάτων όπως προκύπτουν από τη συγχώνευση η οποία ολοκληρώνεται μέχρι την 31 Νοεμβρίου 2013, η διοίκηση των Τμημάτων ασκείται από τα όργανα διοίκησης των συγχωνευόμενων Τμημάτων Κοινωνικής Διοίκησης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης. Η εκπαιδευτική λειτουργία των συγχωνευόμενων Τμημάτων και η ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυόμενων με το διάταγμα Σχολών αρχίζει με την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2013−2014.

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΟ ΔΠΘ

Ύστερα από τις μεταβολές, οι Σχολές του  Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανασυγκροτούνται, συγκροτούνται και ορίζονται εφεξής:
α) Πολυτεχνική Σχολή με έδρα την Ξάνθη και Τμήματα: i. Πολιτικών Μηχανικών ii. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ¡ii. Μηχανικών Περιβάλλοντος ¡ν. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ν. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
β) Σχολή Επιστημών Αγωγής με έδρα την Αλεξανδρούπολη και Τμήματα: i. Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ii. Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία
γ) Νομική Σχολή με έδρα την Κομοτηνή και Τμήμα: i. Νομικής
δ) Επιστημών Υγείας με έδρα την Αλεξανδρούπολη  και Τμήματα: ¡. Ιατρικής ii. Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
ε) Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με έδρα  την Κομοτηνή και Τμήμα:  ¡. Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού 
στ) Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα: ¡. Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ii. Ελληνικής Φιλολογίας iii. Ιστορίας και Εθνολογίας
ζ) Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με έδρα την Κομοτηνή και Τμήματα: i. Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης με  εισαγωγικές κατευθύνσεις Κοινωνικής Διοίκησης και  Πολιτικής Επιστήμης ii. Οικονομικών Επιστημών
η) Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας με έδρα την Ορεστιάδα και Τμήματα: i. Αγροτικής Ανάπτυξης ii. Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και  Φυσικών Πόρων
Προθεσμία τριών μηνών έχει το ΔΠΘ για να προσφύγει κατά της συρρίκνωσης του πανεπιστημίου κατά δύο τμήματα και «θα το πράξουμε» έσπευσε να πει ο πρύτανης. Τις νομικές διαδικασίες αναμένεται να αναλάβει προσωπικά ο πρύτανης συνεπικουρούμενος και από άλλους επιστήμονες της Νομικής Σχολής Κομοτηνής.


ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΣΙΤΙΣΗ, ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΟΝΔΥΛΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Με ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να έρθει αντιμέτωπο το πανεπιστήμιο από τέλος Ιουνίου. Τότε τελειώνουν τα χρήματα που έχει στη διάθεσή του το ΔΠΘ για το θέμα της σίτισης. Αυτό σημαίνει ότι από τέλος Αυγούστου και μέχρι την ολοκλήρωση του 2013 η σίτιση θα βρίσκεται «στον αέρα» εφόσον δε θα δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας. «Μας έχουνε επιβάλλει ένα μοντέλο ακραίας επιβίωσης αλλά σε ορισμένα ζητήματα δε μπορούμε να επιβιώσουμε», είπε ο πρύτανης κάνοντας γνωστό «τέλη του μήνα τελειώνει το κονδύλιο σίτισης για όλη τη φετινή χρονιά. Αν συνεχίσουμε έτσι από το Σεπτέμβριο δε θα έχουμε σίτιση. Θυμάμαι όμως πολύ καλά ότι στις 3 Ιανουαρίου που μας είχε δεχτεί ο υπουργός είχε πει ότι δε θα θιγεί κατά ελάχιστο η σίτιση και προχωρήστε κανονικά. 

Αν επιμένει στην άποψή του αυτή ακόμα δε τον ξέρω, ελπίζω να το εννοούσαν ώστε από τέλος Αυγούστου να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε κανονικά». Πρόσθετη επιχορήγηση από το υπουργείο Παιδείας για τη σίτιση των φοιτητών είχε δοθεί και την περσινή χρονιά. 
7/6/13
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin