Thursday, June 13, 2013

Άνοιγμα Ερντογάν για θρησκευτικό τουρισμό των Ελλήνων στην Καππαδοκία .... ΑΝΑΣΤΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΧΟΡΤΑΡΙΑΣΜΕΝΕΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : xronos.gr
-
90χρόνια μετά, ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» στο ναό Τιμίου Προδρόμου Νίγδης .... Από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κων/πόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο ...

Επίσκεψη στην Καππαδοκία με ορμητήριο  το Προκόπι όπου έζησε και κοιμήθηκε ο όσιος Ιωάννης ο Ρώσος στα πλαίσια της Πεντηκοστής πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίο,ς ο οποίος τέλεσε τον εσπερινό στον ναό της Αγίας Μακρίνης  στην Αξώ, το  σημερινό Hasaköy όπου υπήρχε επιγραφή που τον καλωσόριζε στο ναό που ξαναευλόγησε με την παρουσία του πριν δύο χρόνια. 
 
Πιο συγκινητική ήταν όμως η παρουσία του παναγιότατου πατριάρχη στην τέλεση λειτουργία μετά από 90 χρόνια στο ναό του Τιμίου Προδρόμου της πόλεως Νίγδης. 
 
Αυτά συμβαίνουν στα πλαίσια του ανοίγματος που πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ερντογάν για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην χώρα του, μια και το ελληνικό στοιχείο αποτελεί αναλογικά με τον πληθυσμό μας  το μεγαλύτερο ρεύμα τουρισμού στην γείτονα και θα έχει ένα επί πλέον λόγο να επισκέπτεται κοιτίδες πολιτισμού ελληνισμού και ορθοδοξίας που μεγαλούργησαν στην Καππαδοκία.   
ΑΚΥΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 30% ΑΦΙΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Βέβαια τα γεγονότα στην Τουρκία με τις διαδηλώσεις σε Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη και άλλες μεγάλες πόλεις σε σχέση με όσα επαγγέλλεται ο Τούρκος πρωθυπουργός κάνοντας στροφή στον ισλαμικό χαρακτήρα παρά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό επηρέασαν τους χιλιάδες Έλληνες ταξιδιώτες που ακύρωσαν τις εκδρομές τους και μόνο τρία ελληνικά γκρουπ, μεταξύ των οποίων και Καππαδόκες της Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης και Ρεθύμνου, έζησαν στις συγκινητικές στιγμές των …θυρανοίξιων του ναού της Νίγδης όπου 90 χρόνια μετά την ανταλλαγή των παλιών κατοίκων, η ερειπωμένη μουτζουρωμένη με συνθήματα και κατεστραμμένη εκκλησία ξαναζωντάνεψε με τις ψαλμωδίες των ιεραρχών αλλά και του κλήρου που έψαλαν μαζί το Χριστός Ανέστη. 
Οι τουρκικές αρχές με έντονη την αστυνομική παρουσία παρείχαν κάλυψη, ενώ οι απλοί μουσουλμάνοι κάτοικοι μπανοέβγαιναν στο ναό βλέποντας με περιέργεια και ενδιαφέρον να τελείται με ευλάβεια μια ορθόδοξη θρησκευτική τελετή. Εκείνη την ώρα που γινόταν η λειτουργία μπήκαν από τα ανοίγματα των παραθύρων  περιστέρια έχοντας τον δικό τους συμβολισμό, ενώ ο τεράστιος και μεγαλοπρεπής ναός θυμίζοντας στιγμές δόξας που είχε γευθεί στο παρελθόν μεταλλασσόταν με την ζωντάνια που έπαιρνε σ΄ ένα κύτταρο της ορθόδοξης πίστης. 
Την καθιερωμένη μετά-πασχαλινή επίσκεψη στην Καππαδοκία ζήσαμε από κοντά παρακολουθώντας την σεπτή μορφή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου που τον  συνόδευαν οι μητροπολίτες Προικονήσσου κ. Ιωσήφ καί Ικονίου κ. Θεόληπτος, ο μητροπολίτης Μπουένος Άιρες, ο Μέγας εκκλησιάρχης κ. Βενιαμίν, ο αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκου, και ο διακόνος κ. Νήφων Τσιμαλής. Εκεί κοινώνησαν δεκάδες πιστοί ανάμεσά τους η γενική γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που πραγματοποιούσε ιδιωτική επίσκεψη, η καθηγήτρια του ΑΠΘ  και δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, ενώ διακρίναμε τον υφυπουργό Γεωργίας Μάξιμο Χαρακόπουλο με την σύζυγό του, τον Έλληνα πρόξενο στην Άγκυρα Έβαν Καλπαδάκη, τον άρχοντα του Πατριαρχείου Ευάγγελο Κατσίμπρα, τον πρόεδρο της Ένωσης Καππαδοκικών σωματείων Ελλάδος Φάνη Ισαακίδη, την Ρούλα Παντελίδου ηθοποιό του Κρατικού Θεάτρου Βόρειας Ελλάδος, την Κατερίνα Συκιώτη μέλος συντονιστικής επιτροπής αγώνα κατά του χρυσού Ιερισσού, την Σοφία Κοσμόγλου της πανελλήνιας Ένωσης Καππαδόκων, τον Συμεών Σολταρίδη σε ρόλο ιεροψάλτη, αλλά και ξεναγού και άλλους. Η διαδρομή μέσα σε μια επαρχία με δική της γεωμορφολογία αντάμειψε επίσης την επιλογή όλων όσων έζησαν τις στιγμές αυτές αφού το τοπίο από μόνο του επιβλητικό και ιδιαίτερο αποτυπώνεται στο μυαλό του επισκέπτη. 

Πάντως οι πηγές αναφέρουν ότι το 1899 υπήρχε μόνο η παλιά βυζαντινή εκκλησία του Ιωάννη Προδρόμου, η οποία είχε ανακαινιστεί το 1861. Το 1905 για τους Χριστιανούς της Νίγδης υπήρχε μια εκκλησία στην οποία εφημέρευαν τέσσερις απαίδευτοι ιερείς. Στη Νίγδη είχε την έδρα του ο μητροπολίτης Ικονίου, γιατί οι περισσότεροι Χριστιανοί βρίσκονταν συγκεντρωμένοι στα γύρω από αυτή χωριά και όχι στον τόπο του Ικονίου. Εκκλησιαστικά, οι χριστιανοί της Νίγδης υπάγονταν στη Μητρόπολη Ικονίου. 

Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών οι περισσότεροι κάτοικοι της Νίγδης έμειναν στην Κέρκυρα και οι υπόλοιποι διασκορπίστηκαν στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, στη Χαλκιδική, στη Δράμα, στα Ταμπούρια, στη Δραπετσώνα και αλλού. Οι περισσότεροι Έλληνες του Καγιάπασι διασκορπίστηκαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, στο Βατοπέδι Χαλκιδικής και στη γειτονιά του διοικητηρίου της Θεσσαλονίκης. 

Σ.Φ.
13/6/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin