Monday, June 3, 2013

ΕΕ: ΑΝΑΛΗΨΗ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ .... Αρωγός στη μάχη του πολιτισμού

Νέα δράση προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ανακτήσουν εθνικούς θησαυρούς που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφός τους, ανέλαβε η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρό της Αντόνιο Ταγιάνι να προτείνει να ενισχυθεί η δυνατότητα ανάκτησης που έχουν τα κράτη μέλη, αφού η ισχύουσα νομοθεσία δεν αποδεικνύεται επαρκώς αποτελεσματική όσον αφορά την επιστροφή εθνικών θησαυρών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα.

Οι αλλαγές θα εξασφαλίσουν την επιστροφή περισσότερων πολιτιστικών αγαθών, την παράταση της προθεσμίας για τις αγωγές επιστροφής, την υποχρέωση κάθε κατόχου που ζητεί αποζημίωση προκειμένου να επιστρέψει το σχετικό αντικείμενο να αποδεικνύει ότι αυτό δεν αποκτήθηκε, εν γνώσει του, με παράνομο τρόπο και, τέλος, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με την κυκλοφορία πολιτιστικά σημαντικών αγαθών.



Η απώλεια πολιτιστικών αγαθών που χαρακτηρίζονται ως «εθνικοί θησαυροί καλλιτεχνικής, ιστορικής ή αρχαιολογικής αξίας» είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή μορφή παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνοντας ότι στερεί από τους πολίτες την ιστορία και την ταυτότητά τους και θέτει σε κίνδυνο την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των κρατών μελών.

Ο αντιπρόεδρος Α. Ταγιάνι, ο οποίος είναι αρμόδιος για τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα, δήλωσε τα εξής:

«Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων των κρατών μελών είναι υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τον λόγο αυτό, η πρότασή μας είναι αναγκαία ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Οι δυσμενείς επιπτώσεις στους εθνικούς μας θησαυρούς συνιστούν σοβαρή απειλή όσον αφορά την προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τις ρίζες και την ιστορία του πολιτισμού μας».

Η Ανδρούλα Βασιλείου, επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία, δήλωσε τέλος τα εξής:

«Όλοι συμφωνούμε ότι η ευρωπαϊκή κληρονομιά έχει μεγάλη αξία και ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμο μέσο για να την προστατεύσουμε, συμπεριλαμβανομένων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ. Πιστεύω ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα παρανόμως απομακρυνθέντα αγαθά πρέπει να διαδίδονται ταχύτερα και ευρύτερα, ενώ χρειάζεται εντατικότερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών των κρατών μελών». 

www.elzoni.gr
3/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin