Friday, June 28, 2013

Εκτός συζήτησης η ΠΓΔΜ .... ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ… ΚΑΛΕΝΔΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Με την απόφαση να μην συμπεριληφθεί η ΠΓΔΜ στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, «οπλίστηκε» η Σύνοδος Κορυφής, καθώς, δια στόματος του αρμοδίου για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, που μίλησε στο σκοπιανό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΙΑ», έγινε γνωστό ότι «τα κράτη - μέλη αποφάσισαν να μην θέσουν στην ατζέντα την ΠΓΔΜ».

Όπως είπε, ο ίδιος ενημέρωσε τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την επιστολή που έλαβε από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, με την οποία πληροφορούσε τον Επίτροπο ότι ξεκίνησε το έργο της η Επιτροπή Διερεύνησης των γεγονότων της 24ης Δεκεμβρίου 2012, η οποία προέκυψε από τη συμφωνία της 1ης Μαρτίου που έθεσε τέλος στην πολιτική κρίση στη χώρα.

«Απλά, δεν έγινε συζήτηση για το ζήτημα χορήγησης στην ΠΓΔΜ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», δήλωσε ο κ. Φούλε.



Ο Ευρωπαίος Επίτροπος και πάλι την ΠΓΔΜ και την Ελλάδα να καταβάλουν προσπάθειες σχετικά με την πρόσφατη πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ, Βρετανός ευρωβουλευτής Ρίτσαρντ Χόουιτ
(Richard Howitt), σε ανακοίνωσή του, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν εξέτασαν το ενδεχόμενο χορήγησης στην ΠΓΔΜ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Δεν θα υπερασπιστώ μια απόφαση της ΕΕ, με την οποία δεν συμφωνώ. Εμμένω απόλυτα στην άποψή μου, αλλά και στην άποψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει τις δυσκολίες με τις οποίες ήλθε αντιμέτωπη η χώρα μετά τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου 2012, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική βούληση να επιλυθούν. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στα Σκόπια πρέπει να αποφεύγουν τις αλληλοκατηγορίες και να χρησιμοποιούν θετικά την ενέργειά τους προκειμένου να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους. Το παιχνίδι δεν τελειώνει σήμερα. Οι προσπάθειες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συνεχίζονται έως στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και εγώ θα είμαι στην πρώτη γραμμή αυτών των προσπαθειών», δήλωσε ο κ. Χόουιτ.

  • Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδρίασε την Τρίτη, στο Λουξεμβούργο, δεν έλαβε καμία απόφαση σχετικά με την χορήγηση στην ΠΓΔΜ ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ.

Έτσι, το θέμα αναμένεται να μεταφερθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

http://www.elzoni.gr
28/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin