Saturday, June 8, 2013

Θεσσαλονίκη : Ιστορίες για την απελευθέρωση της πόλης σε ημερίδα για τον Μακεδονικό Αγώνα


ΦΩΤΟ: agelioforos.gr
 -
Τον Οκτώβριο του 1912, όταν οι Έλληνες στρατιώτες έμπαιναν στη Θεσσαλονίκη ως ελευθερωτές, αντίκρισαν μέσα στη βροχή το γαλάζιο και το λευκό μιας ελληνικής σημαίας -της πρώτης που έβλεπαν ν΄ ανεμίζει στην ελεύθερη πια πόλη. Ήταν υψωμένη στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού. Επρόκειτο για τη σημαία, που ο Μιχαήλ Καλός είχε υφάνει στο εργοστάσιό του και που όταν το χαρμόσυνο νέο της απελευθέρωσης έφτασε στις παρυφές της Θεσσαλονίκης, έστειλε την κόρη του, την Αγγελική, να τη σηκώσει. Δεκαετίες μετά, ένας υπέργηρος άντρας διηγείτο τη συγκίνηση που ένιωσε, όταν ξαφνικά, μέσα από τη βροχή, αντίκρισε εκείνα τα γαλάζια χρώματα.

Διηγούμενος αυτή την ιστορία, ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στον οποίο είχε παραδοθεί αρχικά η σημαία από την οικογένεια Καλού, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα για τον Μακεδονικό Αγώνα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου (για την ομιλία του υπουργού, βλ. προηγούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ). Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης "1912. Η Θεσσαλονίκη των Ελλήνων", που διοργανώθηκε αξιοποιώντας τα αρχεία και τις συλλογές του κ.Γκιουλέκα και του Γιώργου Κωνσταντινίδη.
Ο Παύλος Μελάς και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Δεν ήταν, όμως, η μόνη ιστορία που διηγήθηκε. 'Όπως είπε, το 1995 είχε συναντήσει με τη δημοσιογραφική ιδιότητα τη γεννηθείσα το 1897 κόρη του Παύλου Μελά, Ζωή ή Ζέζα. Όταν τη ρώτησε πώς αισθάνεται ως η κόρη ενός ήρωα, η Ζέζα Μελά τού απάντησε: "μα εμείς δεν κάναμε τίποτε, ο πατέρας έκανε ό, τι έκανε" και τού είπε ότι δεν δήλωνε ποτέ τη συγγένειά της με τον Παύλο Μελά.
Μάλιστα, σε εκείνη τη συνάντηση τού αφηγήθηκε ένα περιστατικό. Είχε πάει να πληρώσει κάποιον λογαριασμό, όταν ο υπάλληλος στο ταμείο πρόσεξε το όνομά της και τη ρώτησε αν ήταν η κόρη του ήρωα. 'Όταν εκείνη απάντησε καταφατικά, ο υπάλληλος ζήτησε να γίνει ησυχία και ανακοίνωσε ότι οι παρευρισκόμενοι είχαν την τιμή να έχουν μπροστά τους, "την κόρη του Παύλου Μελά, του ήρωα που πολέμησε με τον ...Θεόδωρο Κολοκοτρώνη".
Από την πλευρά του, ο έτερος συλλέκτης, που πρόσφερε αντικείμενα της συλλογής του στην έκθεση, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, διάβασε μια άλλη ιστορία, αυτή που ο συγγενής του, Νικόλαος Χριστοδούλου, είχε γράψει το 1962, μεταφέροντας το κλίμα της ημέρας της απελευθέρωσης. Μέσα από τις λέξεις, μετέφερε στο κοινό το κλίμα της ημέρας εκείνης: πώς οι Έλληνες της πόλης είχαν συγκεντρωθεί στα σπίτια τους από νωρίς το βράδυ και πώς στην αρχή κάποιοι πίστεψαν ότι και εκείνη η μέρα -η μέρα του Αγίου Δημητρίου- θα περνούσε χωρίς η πόλη να ελευθερωθεί...
Πώς, βγαίνοντας στον "φαρδύ", όπως αποκαλούσαν τότε την Εγνατία Οδό, είδαν τα μαγαζιά μισόκλειστα, αλλά τους δρόμους γεμάτους, με ανθρώπους που ρωτούσαν, που αγωνιούσαν, που προσπαθούσαν να μάθουν τι συνέβαινε. Και πώς όταν φάνηκαν οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες να καλπάζουν προς την "Καμάρα", ό,τι μέχρι τότε ήταν απλά ελπίδα έγινε πραγματικότητα...
Κειμήλια της εποχής για την οποία μίλησαν οι δύο συλλέκτες παρουσιάζονται στην προαναφερθείσα έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο, την οποία έχουν επισκεφτεί μέχρι σήμερα πάνω από 17000 άτομα (πήρε παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου), όπως επισήμανε ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, Νικόλαος Δεβετζής.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιος Παπαθεμελής, βουλευτές και γενικοί γραμματείς υπουργείων, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και εκπρόσωποι κομμάτων.

www.agelioforos.gr
8/6/13

1 comment :

 1. Π. Παναγιωτόπουλος: "Τα Σκόπια να σέβονται την ιστορία μας"......

  Τη διαβεβαίωση ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παραμένουν ισχυρές και περήφανες και διατηρούν την αποτρεπτική δύναμη της χώρας στον ύψιστο βαθμό, παρά τις περικοπές, έδωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης για τον Μακεδονικό Αγώνα, στο Μουσείο Πολέμου.

  Όπως είπε, αν αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, μπορεί και προχωρά στην τιτάνια προσπάθεια της ανασυγκρότησης, αυτό γίνεται κι επειδή οι ένοπλες δυνάμεις κρατούν τη χώρα ασφαλή και τη θωρακίζουν αμυντικά.

  Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ.Παναγιωτόπουλος επισήμανε ακόμη ότι η περίοδος του Μακεδονικού Αγώνα δίνει πολύτιμα διδάγματα για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης μέσα από την ενότητα, καθώς υπάρχουν και πολλά κοινά σημεία με τη σημερινή εποχή για την Ελλάδα.

  «Το έθνος μας τότε απέδειξε ότι μπορεί να συντονίζεται, αρκεί να υπάρχει μια μεγάλη ιδέα [...] Μέσα σε ελάχιστα χρόνια από τη χρεοκοπία του 1893 [...] η Ελλάδα ανασυγκροτήθηκε και βγήκε μπροστά [...] Υπάρχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά σήμερα με εκείνη την εποχή. Η χρεοκοπία, ο διεθνής οικονομικός έλεγχος της χώρας από την τότε τρόικα, έξι ευρωπαϊκές δυνάμεις. Κι όμως, οι παππούδες μας δεν απελπίστηκαν [...] Ο ελληνισμός δεν έπεσε σε εθνική κατάθλιψη [...] Όταν ενωνόμαστε θαυματουργούμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι, αντίθετα, ο διχασμός φέρνει καταστάσεις όπως η μικρασιατική εμπειρία.

  Μήνυμα προς Σκόπια


  Ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα «δεν λησμονούμε την ιστορία, ούτε διαγράφουμε τους ήρωες, όπως θα ήθελαν κάτι νεόκοποι δήθεν ιστορικοί». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θέλει να παραμείνει ειρηνική δύναμη και σέβεται τα σύνορα και τις διεθνείς συνθήκες.

  Απηύθυνε όμως και σαφές μήνυμα στην πΓΔΜ, τονίζοντας: «Απαιτούμε από το γειτονικό κράτος των Σκοπίων να σέβεται την ιστορία μας και να μην την υπεξαιρεί και παραχαράσσει».
  Μιλώντας νωρίτερα στους συγκεντρωμένους Θεσσαλονικείς και σε εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, ο κ.Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ένοπλες δυνάμεις και θεωρεί ότι τα περισσότερα αιτήματά τους είναι δίκαια. .......http://www.capital.gr/news.asp?id=1813162
  8/6/13

  ReplyDelete

Only News

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2021
Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2021

https://www.youtube.com/watch?v=q6zSoc2ntM4

Δημοσιεύτηκε από Geo Kok στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Calculadora para la Cola de Vacunación en México

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin