Wednesday, June 5, 2013

Aρχιεπίσκοπος: Οι ισχυροί να επιβάλουν πραγματική ειρήνη

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος δήλωσε απόψε ότι οι προκαθήμενοι των εκκλησιών της Μέσης Ανατολής αναμένεται να ζητήσουν, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουν τον επόμενο μήνα στη Μόσχα, τη βοήθεια και τη παρέμβαση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου η χώρα του, ως υπερδύναμη να εργαστεί για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και  ιδιαίτερα σήμερα στην Μέση Ανατολή.
Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από το Λίβανο όπου πραγματοποίησε επίσκεψη συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να συναντηθούν «με τον Πατριάρχη για να μεταφέρουμε την αγάπη μας, τη συμπάθεια μας και τη στήριξη μας προς τον ίδιο τον Πατριάρχη και την Εκκλησία της Αντιοχείας και κατ’ επέκταση της Συρίας».

Πρόσθεσε ότι εξέφρασαν προς τον Πατριάρχη τη συμπάθεια τους «για τη σύλληψη του κατά σάρκα αδελφού του και του άλλου Μητροπολίτη που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν ξέρουν περί της τύχης τους. Είναι τραγικό να μην γνωρίζει κανείς, είναι ζωντανοί αυτοί οι άνθρωποι ή τους έχουν σκοτώσει. Ζουν δραματικές στιγμές και κινδυνεύει η φυσική ύπαρξη του Χριστιανισμού στη Συρία, μπορώ να πω και στη Μέση Ανατολή γιατί» όπως εξήγησε «σήμερα κινδυνεύει η Συρία, αύριο κινδυνεύει η Κύπρος, μεθαύριο κινδυνεύει η Αίγυπτος».
Πρέπει συνέχισε ο Μακαριότατος «όλες οι εκκλησίες της Μέσης Ανατολής να ενώσουν τις δυνάμεις τους ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε τη παραμονή των Χριστιανών στη γη των Πατέρων τους».
Χαρακτήρισε την επίσκεψη στο Λίβανο «επιτυχημένη» και σημείωσε πως «έχουμε δηλώσει απερίφραστα ότι σε όποιο βήμα μας δοθεί η ευκαιρία θα υψώσουμε τη φωνή μας, θα διαμαρτυρηθούμε παντού αλλά και θα ζητήσουμε ταυτόχρονα και έχουν υποχρέωση οι ισχυροί της Γης να επιβάλουν την πραγματική ειρήνη. Ολοι φωνασκούν και κόπτονται για την ειρήνη αλλά την εννοούν διαφορετικά μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων τους»
Δεν θα διστάσουμε, συνέχισε «όπου κινηθούμε, όπου σταθούμε, όπου κάτσουμε να διαλαλούμε τα δικαιώματα των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και οφείλουν και έχουν υποχρέωση και τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι υπερδυνάμεις σ αυτό τον κόσμο, να συμβάλουν στην πραγματική ειρήνη και την πραγματική ελευθερία των λαών».
Ο Μακαριότατος στις δηλώσεις του είπε ακόμα ότι στη συνάντηση που είχαν στο Λίβανο είχε λεχθεί πως τον επόμενο μήνα που θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Μόσχα, ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη της Μόσχας «οι προκαθήμενοι της Μέσης Ανατολής θα ζητήσουμε να δούμε ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο Πούτιν για να ζητήσουμε τη βοήθεια και την παρέμβαση του, αφού είναι μια υπερδύναμη και οφείλουν πραγματικά να εργαστούν για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα σήμερα στην Μέση Ανατολή».
Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος είπε «ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου» ο οποίος τον προσκάλεσε να τον συνοδεύσει στο ταξίδι του στο Λίβανο γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «ένας αδελφός μας πάσχει, ένας αδελφός μας πονεί».
Ανέφερε ακόμα ότι παρά το γεγονός ότι «έρχονται δύσκολες μέρες και στην Αίγυπτο» άφησε τα πάντα και έκανε μαζί με τον Μακαριότατο το ταξίδι στο Λίβανο.
Πρόσθεσε ότι αυτό που θα του μείνει στη σκέψη είναι όταν είδε τον Πατριάρχη Αντιοχείας «με πόση αγωνία στο πρόσωπο και με πόση ελπίδα μας περίμενε στο κατώφλι για να του πούμε ότι οι Χριστιανοί υπήρχαν (στη χώρα) πριν έξι αιώνες και μετά ήρθαν οι άλλοι. Τονίσαμε ότι θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά όλοι μαζί και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά» κατέληξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
www.sigmalive.com
5/6/13

1 comment :

  1. «Κινδυνεύει η φυσική ύπαρξη του Χριστιανισμού στη Συρία»....

    Η φυσική ύπαρξη του Χριστιανισμού στη Συρία και στη Μέση Ανατολή κινδυνεύει, δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος επέστρεψε απόψε από τον Λίβανο στην Κύπρο μαζί με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο.

    Οι δύο προκαθήμενοι συναντήθηκαν με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη και εξέφρασαν τη στήριξη τους στην Εκκλησία της Αντιοχείας και τη συμπάθεια τους για τους δύο Μητροπολίτες που έχουν απαχθεί.

    Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανακοίνωσε ότι οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής θα επισκεφθούν τον Ιούλιο τη Μόσχα και θα ζητήσουν τη βοήθεια και την παρέμβαση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προκειμένου η χώρα του να εργαστεί για την ειρήνη σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή.

    Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/kindinevi-i-fisiki-iparksi-tou-xristianismou-sti-siria
    5/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin