Tuesday, June 25, 2013

ΥΠΕΞ: Τελετή παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου Εξωτερικών (25.06.2013)

ΥΠΕΞ, Τρίτη, 25 Ιούνιος 2013
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Eίχαμε, όπως πάντα, μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τον καινούριο σας Υπουργό Εξωτερικών, τον οποίο και θα ήθελα να καλωσορίσω στο Υπουργείο μας και να του ευχηθώ, πάνω απ’ όλα, καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Η περίσταση το θέλει να λέγονται πολλά, πολλές φορές περισσότερα απ’ ό,τι πρέπει ή λιγότερα απ’ ό,τι αναλογούν σε αυτήν. Εκείνο που θα ήθελα να σας πω, ως απερχόμενος από το Υπουργείο Εξωτερικών, όπου για ένα ολόκληρο χρόνο μοιράστηκα, πραγματικά, σπουδαίες στιγμές μαζί σας, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τα στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, όλων των κλάδων, που με αφοσίωση, αυταπάρνηση, με ιδέες, πρωτοβουλίες, ανταποκρίθηκαν στο θεσμικό τους ρόλο και απεδείχθησαν στην πράξη συμπαραστάτες και βοηθοί, για μία περίοδο που μπορεί να διήρκησε ένα χρόνο, αλλά αφήνει πίσω της μια καλή κληρονομιά.


Το σημαντικότερο ενδεχομένως να είναι ότι δόθηκε και πάλι στο Υπουργείο Εξωτερικών ο θεσμικός ρόλος που του αναλογεί. Εμείς οι πολιτικοί, ακόμα και οι κυβερνήσεις, ερχόμαστε και απερχόμαστε, εκείνο που μένει όμως είναι η θεσμική διάρκεια και συνέχεια του κράτους και επειδή αυτό το κράτος έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, τις τελευταίες δεκαετίες, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι μία μεγάλη αλλαγή συντελέστηκε και έτσι εξαφανίστηκαν από τους προθαλάμους και από τους διαδρόμους του Υπουργείου, πρώτα απ’ όλα, στελέχη κομματικά ή προσωπικοί φίλοι.

Αυτό είναι ένα σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, αποτέλεσμα που, όμως, ήρθε να δικαιώσει αυτήν την απόφαση, γιατί οι Έλληνες διπλωμάτες, οι διοικητικοί υπάλληλοι και όλοι οι άλλοι κλάδοι ανταποκρίθηκαν σε αυτό το νέο κλίμα και ανταποκρίθηκαν, πάνω απ’ όλα, στην αποστολή τους.

Δε θα αναφερθώ στα ειδικά θέματα, τα συζήτησα με τον Αντιπρόεδρο και νέο Υπουργό Εξωτερικών, και βέβαια από τώρα δηλώνω ότι για όλο το χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, για τις ημέρες που έρχονται, θα είμαστε σε ανοικτή γραμμή για το ενδεχόμενο που χρειαστεί μία περαιτέρω διευκρίνιση.

Αυτή η Κυβέρνηση, που ξεκινάει τη θητεία της σήμερα, έχει μπροστά της ένα δύσκολο έργο. Είναι μία Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και έχει μπροστά της μεγάλα προβλήματα για να λύσει. Απαιτείται συνοχή, συνεργασία και συναίνεση. Βιώνουμε στην Ελλάδα, ίσως για πρώτη φορά σε αυτό το βαθμό, τη συναίνεση στην πράξη και αυτό αποπνέει και αποδίδει το βαθύτερο νόημα της δημοκρατίας, που είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης. Το ότι δύο κόμματα συνεργάζονται, συνυπάρχουν, συναντιλαμβάνονται τη σημασία της αποστολής τους είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό και εγκαινιάζει ένα καινούριο κεφάλαιο στην πολιτική ιστορία του τόπου.

Εδώ, όμως, σε αυτό το χώρο είναι που το διαρκές διακύβευμα της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και της διασφάλισης της ανεξαρτησίας της χώρας αποτελεί μέρος της αποστολής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Γι’ αυτό είπα πρωτύτερα ότι έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό το Υπουργείο με τα στελέχη του να αξιοποιηθεί ακόμα περισσότερο, όχι μονάχα από τη δική μας, αλλά και από όλες τις κυβερνήσεις στο μέλλον.

Συνεργαζόμενοι όλον αυτό τον καιρό καταφέραμε πολλά. Πρώτα απ’ όλα, ανακόψαμε όλες τις προσπάθειες που έγιναν για να τύχει αυστηρότερης προσαρμογής, με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, το Υπουργείο Εξωτερικών.

Καταφέραμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια όλων των στελεχών μας εντός και εκτός Ελλάδος. Εδώ να σας διαβεβαιώσω ότι ως μέλος αυτής της Κυβέρνησης και στο μέλλον το ίδιο πρόκειται να πράξω. Από εκεί και πέρα όμως τα προβλήματα είναι εκεί, τα ζητήματα είναι ανοικτά και τα γνωρίζουμε.

Είμαι βέβαιος ότι κάτω από την καθοδήγηση του νέου επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας, του Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, θα γίνουν ακόμα πιο σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση που πριν από λίγο σας περιέγραψα.

Σε αυτό, λοιπόν, το πνεύμα και αφού εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς όλες και όλους σας, προς τους συνεργάτες μου Υφυπουργούς, τον κ. Κούρκουλα και τον κ. Τσιάρα, που πραγματικά απεδείχθησαν όχι μονάχα εξαίρετοι συνεργάτες αλλά άξιοι δημόσιοι άνδρες, αυτήν την περίοδο που είχα την χαρά και την τιμή να τους έχω δίπλα μου.

Αλλά και τους Γενικούς Γραμματείς, τους υπηρεσιακούς, όπως προηγουμένως ο Πρέσβης κ. Κασκαρέλης και σήμερα ο κ. Μητσιάλης αλλά και τους κ.κ. Καλογερόπουλο και Μίχαλο που όλον αυτόν τον καιρό έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να προχωρήσουμε τα θέματα, τα οποία είχαμε αναλάβει.

Κύριε Αντιπρόεδρε και κύριε Υπουργέ και αγαπητέ μου φίλε,
Όλα τα ζητήματα που θα σας απασχολήσουν πρέπει να ξέρετε ότι έχουν τύχει μιας εξαιρετικής επεξεργασίας από το Υπουργείο Εξωτερικών. Είμαστε έτοιμοι για την Προεδρία, διαμορφώσαμε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, αναβαθμίσαμε το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας, ανατάξαμε τη διεθνή εικόνα της χώρας.

Και όλα αυτά έγιναν, γιατί πίσω από τις αποφάσεις, βρίσκεται αυτός ο ωραίος κόσμος του Υπουργείου Εξωτερικών. Οι άξιοι διπλωμάτες, καθώς και οι υπάλληλοι όλων των άλλων κλάδων, τους οποίους θα ήθελα να σας παρακαλέσω να συνεχίσετε να περιβάλλετε κι εσείς με εμπιστοσύνη και αγάπη.

Σε αυτό, λοιπόν, το πνεύμα γίνεται, σήμερα, η αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Εξωτερικών. Μαζί με το καλωσόρισμα και τις ευχές για καλή επιτυχία, ένα μεγάλο θερμό ευχαριστώ σε όλους σας. Ευχαριστώ.

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ θερμά τον αγαπητό φίλο Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη θερμή υποδοχή που μου επιφύλαξε, για τα επαινετικά του λόγια, κυρίως όμως τον ευχαριστώ για την εξαιρετική δουλειά που έκανε τον τελευταίο χρόνο εδώ ως Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας, σ’ ένα περιβάλλον ιδιαίτερα γνώριμο σ’ αυτόν, λόγω της προέλευσής του από τα σπλάχνα της διπλωματικής μας υπηρεσίας.

Άλλωστε, η πολιτική διαδρομή του Δημήτρη Αβραμόπουλου, πλούσια, πυκνή σε εμπειρίες, ήταν μια εγγύηση επιτυχίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Και η εμπειρία που ήδη έχει κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, του επιτρέπουν, επιστρέφοντας σ’ ένα γνώριμο επίσης έδαφος στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του από εκεί που τα είχε αφήσει, διευθύνοντας τον δεύτερο ισότιμο πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της χώρας, που είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επειδή όμως η σημερινή ημέρα είναι σημαντική, όχι μόνο για το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά -θα μου επιτρέψετε να πω- γενικότερα για τη χώρα, την κοινωνία, τους πολίτες, τις αγωνίες τους, θεωρώ αναγκαίο να προτάξω ορισμένες σκέψεις σε σχέση με το πολιτικό πλαίσιο που διέπει τη συμφωνία των δυο κομμάτων και την απόφασή μας ν’ ανταποκριθούμε σε μια επιτακτική εθνική υποχρέωση. Και να προχωρήσουμε με σταθερότητα, τα επόμενα τρία χρόνια, έως το τέλος αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, της πιο κρίσιμης ίσως, τις τελευταίες δεκαετίες για τη χώρα μας.

Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε και προχωρούμε τα δυο κόμματα με σταθερότητα και αποφασιστικότητα στην εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που βγάζει την πατρίδα μας οριστικά από την κρίση, μέσα σ’ ένα εξαιρετικά δύσκολο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Ούτε η διεθνής ούτε η ευρωπαϊκή κρίση έχει λήξει και εφαρμόζοντας τη δύσκολη αυτή πολιτική, τη μόνη εφικτή -«σχέδιο Β» ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει- θωρακίζουμε τη χώρα μας, όχι μόνο σε σχέση με την ελληνική κρίση, αλλά σε σχέση με την αναρριπιζόμενη ευρωπαϊκή και διεθνή κρίση.

Αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων επεξεργάζονται ήδη την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που, εκτός από τους γενικούς πολιτικούς στόχους, εξειδικεύεται ανά τομέα. Το νέο κυβερνητικό σχήμα και με την προσωπική μου συμμετοχή από τη θέση του Αντιπροέδρου και Υπουργού των Εξωτερικών, επιτρέπει πλέον θεσμικά τον πλήρη συντονισμό του κυβερνητικού έργου σε καθημερινή βάση.

Οι σκληρές, οι πολύ σκληρές θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Η Ελλάδα έχει πλέον το μικρότερο, διαρθρωτικό, δημοσιονομικό έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης. Και αυτό μας επιτρέπει να πούμε, απευθυνόμενοι στους θεσμικούς μας εταίρους, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πως ο λαός και η εθνική οικονομία, δεν αντέχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία.

Δύο είναι συνεπώς οι θεμελιώδεις στόχοι μας –εθνικοί στόχοι: Ανάπτυξη και απασχόληση. Η στήριξη των επιχειρήσεων και των επενδύσεων, τα προγράμματα ανάσχεσης και μείωσης της ανεργίας, η προστασία όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Αυτές είναι οι πρώτες προτεραιότητές μας.

Οι μεταρρυθμίσεις, καλά μελετημένες, με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και με την αναγκαία αποφασιστικότητα, είναι ζωτική ανάγκη της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Με πρώτη τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και ευρύτερα στο κράτος.

Εξίσου σημαντική είναι η ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση μέσα σ’ ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, που υπολογίζει τη συνολική επιβάρυνση και τις αντοχές κάθε νοικοκυριού. Ένα σύστημα απλό, δίκαιο, αντιγραφειοκρατικό, με σαφή αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Η πατρίδα μας χρειάζεται επίσης ριζοσπαστική και υπεύθυνη ανανέωση του πολιτικού συστήματος μέσα από την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβερνητική πλειοψηφία των δυο κομμάτων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να κινηθεί το ταχύτερο δυνατό η σχετική διαδικασία με τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση.
Στο πλαίσιο αυτό, κυρίες και κύριοι, ανέλαβα όπως είπα και προηγουμένως, όχι μόνο τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης αλλά και αυτά το Υπουργού των Εξωτερικών. Η ανάληψη των καθηκόντων αυτών στο Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά όχι απλώς και μόνο μεγίστη τιμή, αλλά και πράξη εθνικής ευθύνης.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αυτή είναι η ευρωπαϊκή πρακτική των κυβερνήσεων συνεργασίας: O Αρχηγός του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου, ν’ αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου και Υπουργού των Εξωτερικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών είναι για μένα τα τελευταία χρόνια, το τρίτο κατά σειρά “προκεχωρημένο φυλάκιο” υπεράσπισης των εθνικής κυριαρχία μετά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομικών.
Η οικονομική κρίση επηρεάζει, δυστυχώς, κρίσιμες παραμέτρους της εθνικής μας ισχύος, με εξαίρεση το φρόνημα και τη βούληση. Η νομισματική, δημοσιονομική και χρηματοοικονομική μας κυριαρχία έχει δυστυχώς περιοριστεί. Είτε επειδή πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μετέχουμε σ’ αυτήν, παραχωρώντας αρμοδιότητες, είτε για να διασωθούν μείζονα οικονομικά και κοινωνικά αγαθά που αφορούν τον πυρήνα της εθνικής μας υπόστασης.

Η εθνική μάς ανεξαρτησία και υπερηφάνεια έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία υπό συνθήκες κρίσης, που πολύ συχνά ο ελληνικός λαός την προσλαμβάνει ως προσβολή ή και ως ταπείνωση ακόμα. Μια ταπείνωση που δεν τη δέχεται ο ελληνικός λαός.

Γι’ αυτό και η εξωτερική μας πολιτική, όπως και μέχρι τώρα, συνεχίζει να είναι μια εξωτερική πολιτική αρχών, βασισμένη στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάδα διατηρεί ζωντανά και ασκεί όλα ανεξαιρέτως τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα.

Αναλαμβάνοντας σήμερα τα καθήκοντα του Υπουργού των Εξωτερικών, στέλνω εθνικό αδελφικό χαιρετισμό στον κυπριακό λαό, που διέρχεται μια μεγάλη δοκιμασία. Βιώνει όμως πάντοτε ως πρώτο και μείζον ζήτημά του, όχι την οικονομική κρίση, αλλά το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, το πρόβλημα εισβολής και κατοχής μεγάλου τμήματος της επικράτειας, χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με διαρκές ζητούμενο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στέλνω εθνικό αδελφικό χαιρετισμό στους απόδημους Έλληνες, τον απανταχού Ελληνισμό.

Η Ελλάδα μετέχει ενεργά στις διεργασίες για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως της Ευρωζώνης, διεκδικώντας τη θεσμική της ισοτιμία παρά τους σκληρούς καταναγκασμούς του Προγράμματος Προσαρμογής.

Ετοιμαζόμαστε ή -όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Αβραμόπουλος- έχουμε ήδη ετοιμαστεί, για την επικείμενη Ελληνική Προεδρία που συμπίπτει μ’ ένα ιδιαίτερα κρίσιμο εξάμηνο για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Παρ’ ότι οι υπάρχουσες μόνιμες Προεδρίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ορισμένες συνθέσεις του Συμβουλίου και το Eurogroup έχουν περιορίσει τη σημασία της εναλλασσόμενης Προεδρίας, αυτή είναι πάντα πολύ σημαντική.

Γνωρίζω, κυρίες και κύριοι, την υψηλή ποιότητα του διπλωματικού και άλλου προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών και την εθνική διάθεση προσφοράς που έχετε όλες και όλοι, πολύ πέρα των τυπικών υπηρεσιακών σας υποχρεώσεων.

Βασίζομαι στην υψηλή επαγγελματική ποιότητα, την εμπειρία, την μακρά παράδοση και το πατριωτικό φρόνημα των υπηρεσιακών στελεχών που ξέρουν να εκτελούν με τον καλύτερο τρόπο τις αποφάσεις των αρμοδίων συνταγματικών οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Λυπάμαι πραγματικά για την αποχώρηση του συναδέλφου του κ. Τσιάρα από το Υπουργείο Εξωτερικών, έκανε λαμπρή δουλειά στον τομέα του. Στηρίζομαι στη στενή συνεργασία με τους Υφυπουργούς τον κ. Δημήτρη Κούρκουλα, που γνωρίζω από παλιά και τον συνάδελφο στη Βουλή κ. Άκη Γεροντόπουλο.

Λυπάμαι γιατί η ξαφνική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και ο ανασχηματισμός είχαν ως αποτέλεσμα να διακοπεί η τόσο επιτυχής θητεία του αγαπητού μου φίλου Δημήτρη Αβραμόπουλου εδώ. Και όπως είπα, με παρηγορεί το γεγονός ότι συνεχίζει σχεδόν αυτομάτως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Χαίρομαι γιατί και με τη νέα ιδιότητά του θα έχουμε στενή καθημερινή συνεργασία και χαίρομαι εξίσου γιατί με όλες και όλους σας εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών θα έχουμε πράγματι στενή καθημερινή υπηρεσιακή και προσωπική συνεργασία.
 http://www.mfa.gr
25/6/13
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:


No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin