Wednesday, June 19, 2013

Τουρκία: Από τις 22000 αιτ.για παράν. μετανάστες δέχθηκε 113 ..... Η κ. Θεοχάρους στηρίζει πλήρως την ελληνική θέση

Από τις 25 χιλιάδες περιπτώσεις εισόδου παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, η Τουρκία, κατόπιν σχετικών αιτημάτων για επανεισδοχή, στα οποία  προέβη η Ελλάδα, δέχθηκε μέχρι στιγμής μόνο 113! Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Νίκος Δένδιας σε σχετική με το θέμα ερώτηση τής Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένης Θεοχάρους, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθερίων, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Η Θεοχάρους στηρίζει την Ελληνική Κυβέρνηση και την απευθείας επανεισδοχή από τις χώρες όπου συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες στην Τουρκία, χωρίς να στέλνονται στην αρχική χώρα εισόδου.



Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, το ζήτημα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο, εξ αφορμής και των συζητήσεων για το Δουβλίνο 2 και για τη Συμφωνία Επανεισδοχής, που θα καλύπτει τις σχέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, αλλά και την περίπτωση της Κύπρου, όπως και τις λοιπές χώρες της ΕΕ. Η κ. Θεοχάρους στηρίζει πλήρως την ελληνική θέση ότι δεν θα πρέπει οι διατάξεις του "Δουβλίνο 2" να μείνουν ως έχουν, δηλαδή να επιστρέφουν οι παράνομοι μετανάστες, που συλλαμβάνονται στην  Γερμανία, στην Ολλανδία αλλού, πίσω στην πρώτη χώρα εισόδου, όπως είναι για παράδειγμα η Ελλάδα ή η Κύπρος, και από εκεί στην Τουρκία.  


Αφενός, τονίζει η κ. Θεοχάρους, η εμπειρία δείχνει ότι η Τουρκία ακόμη και αν επικυρώσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής δεν υπάρχουν εγγυήσεις πώς και αν θα την εφαρμόσει. Αφετέρου υποστηρίζει ότι το πρακτικότερο και λογικότερα είναι να στέλνονται απευθείας πχ από την Γερμανία, την Ολλανδία ή από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ προς την Τουρκία και όχι από την Γερμανία ή την Ολλανδία προς την Ελλάδα ή στην Κύπρο και από εκεί στην Τουρκία. Ειδικώς, στη δική μας περίπτωση, μπορεί μεν η Συμφωνία Επανεισδοχής να καλύπτει όλα τα κράτη μέλη, όμως, η Τουρκία συνεχίζει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε  θα προκληθούν νέα περίπλοκα προβλήματα.

- See more at: http://www.sigmalive.com

19/6/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Την αλληλεγγύη της ΕΕ για τη λαθρομετανάστευση ζήτησε ο Ν. Δένδιας.....

    Την αλληλεγγύη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Δένδιας παρουσίασε στους ευρωβουλευτές το επικαιροποιημένο πρόγραμμα δράσης για τα θέματα του ασύλου, το οποίο κατέθεσε η Ελλάδα τον περασμένο Ιανουάριο, τονίζοντας ότι η χώρα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να εκδοθούν αποφάσεις για όλες τις αιτήσεις ασύλου έως το τέλος Αυγούστου και έχουν απορροφηθεί όλα τα κοινοτικά κονδύλια για θέματα μετανάστευσης.

    Ωστόσο, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης υπογράμμισε ότι λόγω των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα, δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό από παράγοντες εκτός επιρροής της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργείται ξεπερνά τα 70.000.000 ευρώ και πηγάζει από την ανάληψη των υποχρεώσεων της Ελλάδας για τα θέματα ασύλου. Επίσης, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει τις ευθύνες της, επισημαίνοντας ότι το κόστος της λαθρομετανάστευσης για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 247.000.000 ευρώ το χρόνο, ενώ η ευρωπαϊκή συμμετοχή φτάνει τα 187.000.000 ευρώ.

    Εξάλλου, ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον υπάρχοντα κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ, παρά τις αλλαγές που έχουν σημειωθεί, αφού το βασικό κριτήριο του κανονισμού παραμένει η αρμοδιότητα της πρώτης χώρας εισόδου (π.χ. η επιστροφή στην Ελλάδα ενός λαθρομετανάστη που συλλαμβάνεται σε άλλο κράτος μέλος). «Η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για τον χειρισμό ενός μεγάλου ποσοστού των μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ ως προς τα θέματα ασύλου και αυτό δεν είναι δίκαιο» ανέφερε χαρακτηριστικά........http://www.capital.gr/News.asp?id=1819471
    19/6/13

    ReplyDelete
  2. Bulgarian Border Authorities Detain 52 Illegal Migrants...

    Bulgarian border police have detained 52 illegal migrants who had crossed into Bulgaria from Turkey during the last 24 hours.

    The migrants were in several separate groups of about ten.

    None of them carried IDs on them. Some said they were refugees from Syria, others were determined to be citizens of Ghana and Nigeria.

    Underaged persons and smaller children were also present among the detained.

    Due investigations are under way.
    http://www.novinite.com/view_news.php?id=152786
    12/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin