Wednesday, May 29, 2013

H Κομισιόν στηρίζει Κύπρο για το φυσικό αέριο

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά, διαμήνυσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια Günther Oettinger, στο συνέδριο ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες, όταν ερωτήθηκε γιαι τις αιτιάσεις της Άγκυρας απέναντι στην εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής. 

Αφού διευκρίνισε πως η ΕΕ έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστούν πάνω σε μία πραγματιστική βάση και σημείωσε ότι η Κύπρος μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

Ο ευρωπαίος επίτροπος  χαρακτήρισε τις προοπτικές, οι οποίες διανοίγονται στον τομέα του φυσικού αερίου «win - win», για όλες τις χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπό αυτήν την έννοια, δήλωσε βέβαιος ότι η Τουρκία θα τηρήσει μία εποικοδομητική στάση, καθώς έχει και η ίδια να αποκομίσει πολλά οικονομικά οφέλη μέσα από τη μεταφορά των πόρων. 
 

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αφορούν στο ενεργειακό μείγμα της έως το 2020, ακριβώς όπως όλες οι χώρες - μέλη της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες κατά τη γνώμη του είναι σε θέση να καταστήσουν την Ελλάδα αντίστοιχο εξαγωγέα σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος», παρατήρησε ότι κάποιες χώρες – μέλη της ΕΕ ενδιαφέρονται ήδη να επενδύσουν, ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη να προηγηθούν στην Ελλάδα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης της αγοράς, διευκόλυνσης χρηματοδοτήσεων, διασφάλισης εγγυήσεων κ.ο.κ.
 
Αναφορικά με τις ενστάσεις της Ρωσίας ως προς το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, ο κ. Oettinger τόνισε την προσήλωση της Ένωσης στη διαφοροποίηση των πηγών και των προμηθευτών με στόχο τον καλύτερο δυνατό ανταγωνισμό προς όφελος της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας. «Το μονοπώλιο δεν είναι ένα παιχνίδι το οποίο εμείς μπορούμε να παίξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία, αλλά συγχρόνως θα αναζητεί και νέους προμηθευτές.
 
Άλλωστε, ερωτηθείς γιατί η Γερμανία πετυχαίνει καλύτερες τιμές κατά την αγορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημείωσε ότι το Βερολίνο έχει περισσότερες επιλογές εφοδιασμού και άρα καταφέρνει να μειώνει το κόστος.
 
Η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και η ευρύτερη διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί έως το 2014, επισήμανε σε ομιλία του στο συνέδριο ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Στέλιος Χειμώνας, αναφερόμενος στις διεργασίες αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων.
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς για την Κύπρο, εν μέσω εφαρμογής μέτρων λιτότητας, οι πολίτες της χώρας προσδοκούν πολλά από τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχεδιασμοί της κυπριακής κυβέρνησης ταιριάζουν με τη μεσομακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.
 
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να συμβάλει με στόχο μία βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος. Παρεμβαίνοντας στις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η Τουρκία συμμετέχει επί δεκαετίες σε διάλογο για το Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ίσα δικαιώματα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής. Ο κ. Χειμώνας ανταπάντησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κατέλθει στις συνομιλίες «με εποικοδομητικό τρόπο», ώστε μετά από την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι από τα ενεργειακά αποθέματα.
 
  • Την πεποίθηση ότι η προοπτική του ενεργειακού διαδρόμου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό συμφέρον και άρα οφείλει να διατηρηθεί εξέφρασε η ευρωβουλευτής ΝίκηΤζαβέλα, μιλώντας στο Συνέδριο Ενέργειας του Economist. «Υπάρχει προβληματισμός διότι οι παρόντες σχεδιασμοί μεταφοράς καθιστούν την Τουρκία μονοπωλιακό εταίρο της Ένωσης στις χώρες μεταφοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενη ευρύτερα στις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η ίδια προέταξε το τρίπτυχο: «ανταγωνιστικότητα, ασφάλεια προμήθειας, βιωσιμότητα». Επισήμανε δε τη σημασία εξερεύνησης πιθανών ενεργειακών πόρων εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.
 
 
Πληροφορίες από The Economist
29/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin