Wednesday, May 8, 2013

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της πΓΔΜ F. Besimi

Τετάρτη, 08 Μάιος 2013
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα σας. Συναντηθήκαμε σήμερα με τον Αντιπρόεδρο κύριο Fatmir Besimi και είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε όλο το φάσμα των διμερών μας σχέσεων, τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων. Θα ήθελα να σας πω ότι είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε με τον κύριο Besimi, καθώς πέρυσι το Μάρτιο, με τις ιδιότητές μας τότε των Υπουργών Αμύνης των δύο χωρών μας, είχαμε συναντηθεί στο στρατηγείο της Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που βρίσκεται στον Τύρναβο.

Στρατηγικός στόχος της Ελλάδος είναι η δημιουργία ενός χώρου ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στα βόρεια σύνορά μας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, όπως και ολόκληρης της περιοχής, αποτελεί το αποτελεσματικότερο εργαλείο για την υλοποίηση αυτού του οράματος. Πάντα, βέβαια, στο πλαίσιο του σεβασμού των κριτηρίων και της εκπλήρωσης των προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ομόφωνες αποφάσεις της.


Με τον κύριο Besimi, ο οποίος είναι αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήσαμε τρόπους συνέχισης και εμβάθυνσης της συνεργασίας σε θέματα ευρωπαϊκής ενοποίησης και παροχής τεχνογνωσίας, που ήδη έχει ξεκινήσει από καιρό ανάμεσα στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμης σημασίας να δούμε πρόοδο το επόμενο διάστημα στην εκπλήρωση όλου του φάσματος των σχετικών κριτηρίων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή υλοποίηση και εφαρμογή ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς, σεβασμό στις σχέσεις καλής γειτονίας και φυσικά επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να θυμίσω ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας με ειλικρινή διάθεση. Είναι πεπεισμένη ότι η επίλυση του ζητήματος θα απελευθερώσει μεγάλες προοπτικές συνεργασίας, προς όφελος των δύο λαών μας, αλλά και ολόκληρης της γειτονιάς μας, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Είναι σημαντικό, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να επικρατήσει μετριοπάθεια και αυτοσυγκράτηση. Να αποφεύγονται αντιπαραγωγικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας και μας γυρνούν πίσω σε ένα βαλκανικό παρελθόν, που οι λαοί της περιοχής έχουν πληρώσει ακριβά και που πρέπει επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας.

Συζητήσαμε, τέλος, για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, την οποία και χαιρετίζουμε. Είναι μία εξέλιξη που δείχνει ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση και πρυτανεύει η μετριοπάθεια, τότε μπορεί να προχωρήσει η λύση χρονιζόντων και σύνθετων ζητημάτων.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμα φορά τον κύριο Besimi για τις χρήσιμες συνομιλίες που είχαμε και βέβαια με αυτές τις σκέψεις τον καλώ να πάρει το λόγο.

F. BESIMI: Σας ευχαριστώ κύριε Υπουργέ. Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αθήνα στο Υπουργείο Εξωτερικών και θα ήθελα να πω επίσης ότι η σημερινή ημέρα είναι σημαντική καθώς αύριο, 9 Μαΐου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Ευρώπης. Την αυριανή ημέρα θα την περάσουμε μαζί με τις αντιπροσωπείες μας συζητώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική, για το κοινό και καλύτερο μέλλον μας. Θα ήθελα επίσης να συμπληρώσω ότι σήμερα διαπίστωσα ότι υπάρχει βούληση, ελπίδα, πνεύμα φιλίας και ειλικρινής προσέγγιση έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να σας ευχηθώ δημοσίως και επισήμως κάθε επιτυχία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ασκήσετε του χρόνου. Το γεγονός αυτό είναι επίσης σημαντικό καθώς η χώρα σας προωθεί τη λεγόμενη Ατζέντα 2014 που αποτελεί μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρας των Βαλκανίων.

Είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τη μεταξύ μας συνεργασία, τη διμερή μας συνεργασία και την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορους τομείς. Θα ήθελα να πω ότι πραγματοποιήθηκαν πολύ επιτυχείς και εποικοδομητικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών επί ζητημάτων που άπτονται της ευρωπαϊκής μας ατζέντας. Όσον αφορά την τελευταία, πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή προοπτική, που εντάσσεται στη στρατηγική μας, είναι μια επιλογή που μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ευημερία και κοινωνική πρόοδο. Είναι εξέχουσας σημασίας να έχουμε την υποστήριξή σας σε αυτή τη διαδικασία, καθώς η οικονομική μας συνεργασία είναι πολύ στενή, όπως και η μεταξύ μας επενδυτική και εμπορική δραστηριότητα. Επίσης υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των λαών μας. Πιστεύουμε ότι μέσω της ειλικρινούς προσέγγισης, της καλής θέλησης και του πνεύματος φιλίας θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη και να μιλήσουμε ανοικτά για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Οι προκλήσεις επομένως μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήσαμε επίσης για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών μας και της περιοχής. Πιστεύω πραγματικά ότι θα μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος της ονομασίας, και προσμένω την επίτευξη κοινής λύσης, αποδεκτής και από τις δύο πλευρές, προκειμένου κάποια μέρα να ενταχθούμε στην ίδια οικογένεια και να ατενίσουμε μαζί το ίδιο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να διατυπώσω εκ νέου τη θέση και το ενδιαφέρον της χώρας μας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να προσεγγίζουμε με ανοικτό πνεύμα τα εκκρεμή ζητήματα και να επιλύσουμε το ζήτημα του ονόματος το ταχύτερο δυνατόν και κατά τρόπο αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Θα ήθελα ακόμη μια φορά, αξιότιμε Υπουργέ, να σας συγχαρώ για την ανάληψη της επόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσμένουμε με ενδιαφέρον την υλοποίηση της ατζέντας σας για το 2014.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δ. ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ (ΑΠΕ): Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω για το επικείμενο ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα. Θα ήθελα να μας πείτε τί ακριβώς σηματοδοτεί για την ελληνική πλευρά αυτό το ταξίδι.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Πράγματι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κυρίου Αντώνη Σαμαρά, στην Κίνα, έχει ξεχωριστή σημασία. Πρώτα από όλα έρχεται να επιβεβαιώσει την αμοιβαία εκτίμηση και τη βούληση για την οικοδόμηση στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες και βέβαια θα αποτελέσει εφαλτήριο για την προαγωγή των ήδη εξαίρετων διμερών μας σχέσεων και θα ανοίξει ένα καινούργιο κεφάλαιο στον τομέα της οικονομίας και βεβαίως των επενδύσεων. Είναι άλλωστε αυτή η επίσκεψη, που γίνεται σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, δηλωτική της αναγνώρισης και της εμπιστοσύνης προς την πολιτική που ασκείται στην Ελλάδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

S. JAKUPI (ALSAT TV): Πώς αξιολογείτε αυτή τη συνάντηση; Πιστεύετε ότι θα επιφέρει ισορροπία και θα βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας; Σας ευχαριστώ.

F. BESIMI: Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτησή σας. Όπως είπα πριν, αυτές οι συναντήσεις συμβάλλουν στην μεταξύ μας προσέγγιση. Μπορούμε να μιλάμε ανοικτά για ζητήματα επί των οποίων επιθυμούμε να εργαστούμε από κοινού, με στόχο την επίτευξη του στόχου μας. Και ο στόχος μας είναι κοινός, να ενταχθεί δηλαδή η περιοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για την εδραίωση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή. Επίσης, γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν προκλήσεις μπροστά μας αλλά μόνο με τον αμοιβαίο σεβασμό και την οικοδόμηση της μεταξύ μας εμπιστοσύνης θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Και από αυτή την άποψη θεωρώ ότι αυτές οι συναντήσεις αποτελούν ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας.

Θα ήθελα ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τον Υπουργό, τον κ. Αβραμόπουλο και να πω ότι μεταξύ των καθηκόντων μας είναι η εκπλήρωση της υπόσχεσης που έχουμε δώσει στους λαούς μας, της υπόσχεσης για ένα καλύτερο μέλλον. Ας αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν προκειμένου να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την εντύπωση απεκόμισα λοιπόν από τη σημερινή μας συνάντηση και θα πρέπει να επιτελέσουμε το έργο που μας αναλογεί και οι θεσμοί μας έχουν πολλές ευκαιρίες για να το καταστήσουν αυτό δυνατό. Αυτή λοιπόν είναι η άποψή μου και όπως είπα και πριν, επιθυμούμε την ταχύτερη δυνατή επίλυση του ζητήματος του ονόματος προκειμένου να προχωρήσουμε με την ατζέντα της ευρωπαϊκής προοπτικής του Συμβουλίου και αυτό θα αποτελέσει επίσης ένδειξη πολιτικής βούλησης και θα ενισχύσει το πνεύμα αισιοδοξίας της ΕΕ έναντι των Βαλκανίων.

  • Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το ότι υπάρχουν προβλήματα δε σημαίνει ότι δε συζητούμε, το αντίθετο μάλιστα, τέτοιες συναντήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και εποικοδομητικές γιατί διαμορφώνουν, δημιουργούν, εμπεδώνουν ένα κλίμα, μία ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης στις σχέσεις μας. Σας είπα στην αρχή ότι με τον κύριο Besimi δε συναντιόμαστε για πρώτη φορά, έχουμε συναντηθεί στο παρελθόν και έχουμε αναπτύξει μία σχέση καλής πίστεως και ειλικρινούς διάθεσης για συνεργασία.

Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτήν τη στιγμή στη γειτονική χώρα δραστηριοποιούνται –το είπε και ο κύριος Besimi πρωτύτερα– πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι σχέσεις ανάμεσα στους επιχειρηματίες έχουν αναπτυχθεί κατά τρόπο εντυπωσιακό. Θα ήταν βέβαια πολύ καλύτερα τα πράγματα από την ώρα που θα φτάναμε σε ένα σημείο αμοιβαίας συνεννόησης και συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας. Ως προς αυτό το θέμα έχουμε διαμηνύσει προς τους γείτονές μας ξεκάθαρα τις θέσεις μας, τις γνωρίζει και ο ειδικός διαπραγματευτής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κυριαρχήσει η σύνεση, η μετριοπάθεια, η λογική και θα εξευρεθεί μία λύση, αμοιβαία αποδεκτή, που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο ιστορικό, πολιτισμικό σεβασμό.

Από την άλλη μεριά όμως, ενθαρρύνουμε και το διάλογο. Ήδη αυτό που γίνεται σήμερα εδώ συνοδεύεται και από ένα διάλογο ανάμεσα στους δύο λαούς μας. Όπως είπα πριν, η επιχειρηματική δραστηριότητα, ακόμα και οι επισκέψεις και ο τουρισμός μας επιτρέπουν να συνομιλούμε μεταξύ μας. Είμαστε γειτονικοί λαοί. Η Ελλάδα δε –και το τονίζω για μία ακόμη φορά– στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι ένας εκ των σταθερότερων παραγόντων. Μέσα από την πολιτική της διασφαλίζει την ειρήνη, τη συνεργασία και την ασφάλεια.

Αυτό που είναι σημαντικό και προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση, αυτό που επιβεβαιώσαμε και με τα όσα συζητήσαμε, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις μέχρι τώρα, είναι ότι κάτω από τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη γειτονική χώρα να γίνει και αυτή μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η Ελλάδα πάντοτε ήταν η γέφυρα όλων των γειτονικών χωρών προς την Ευρώπη, το έχει αποδείξει με μία στάση συνέπειας και, όπως είπαμε νωρίτερα, διαδραματίζοντας έναν σημαντικό, σταθεροποιητικό ρόλο.
  • Κλείνω σημειώνοντας, ακόμη μία φορά, την ανάγκη να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στο να δώσουμε λύση σε αυτό το πρόβλημα που κρατά ακόμα τις δύο χώρες μακριά τη μία από την άλλη. Εκεί οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες και τις επαναλαμβάνουμε. Θα προχωρήσουμε στην αποδοχή μίας ονομασίας με καθαρά γεωγραφικό προσδιορισμό, που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο σε αλυτρωτικές πολιτικές και που βεβαίως δε θα έχει κανένα έλλειμμα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το υψηλής ευαισθησίας θέμα του πολιτιστικού και ιστορικού σεβασμού.
.mfa.gr
8/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin