Tuesday, May 7, 2013

Στην επιτροπή οικονομικών του ΕΚ το πακέτο διάσωσης της Κύπρου Ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ .... αναμένεται να δεχτεί βροχή ερωτήσεων


Η Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου συζητά σήμερα στις 15.00 (ώρα Κύπρου) με τον Πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Γιερούν Ντάισελμπλουμ το πακέτο στήριξης της Κύπρου.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναμένεται να δεχτεί βροχή ερωτήσεων, καθώς στην Ευρώπη αυξάνεται ο σκεπτικισμός για την πολιτική της λιτότητας, με τα πυρά να επικεντρώνονται προς τη γερμανική πλευρά, η οποία προσπαθεί να ανταπαντήσει.

Θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να ξεπεραστεί η κρίση, δήλωσε μόλις χθες η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι και η Γερμανία δεν μπορεί να πηγαίνει καλά όταν δεν πηγαίνει καλά η Ευρώπη.



Η διαδικασία του ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού ελέγχου γίνεται λίγες ώρες πριν δοθεί και επίσημα το πράσινο φως για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, η οποία αναμένεται στα 3 δις. ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚ, αύριο το πρωί η συζήτηση συνεχίζεται με τον Επίτροπο Οικονομικών, Όλι Ρεν και το μέλος της ΕΚΤ, Γιέργκ Άσμουσεν.
 
.kathimerini.com.cy
7/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

2 comments :

  1. Η Κύπρος στο ΕΚ: Απευθείας μεταδόσεις....

    Όταν η Κύπρος ζήτησε την οικονομική στήριξη της ΕΕ για να στηρίξει τις παραπαίουσες τράπεζές της κανείς δεν περίμενε ότι οι καταθέτες θα υποχρεώνονταν να μοιρασθούν το βάρος της διάσωσης αυτής, κι όμως έτσι έγινε. Η καταιγίδα που ακολούθησε δεν πέρασε απαρατήρητη στο ΕΚ το οποίο οργανώνει ακρόαση για το θέμα με τον πρόεδρο της ομάδας ευρώ, τον αρμόδιο επίτροπο και εκπρόσωπο της ΕΚΤ. Οι συζητήσεις το απόγευμα της Τρίτης και το πρωί της Τετάρτης μεταδίδονται απευθείας, από τους συνδέσμους δεξιά.

    Tο απόγευμα της Τρίτης από τις 15:00 ώρα Ελλάδος, η πρόεδρος της ομάδας ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συζητήσει τη διάσωση της Κύπρου με τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών ενώ το πρωί της Τετάρτης στις 10:30 τη σκυτάλη θα πάρουν ο επίτροπος Όλι Ρεν και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Γιεργκ Ασμουσεν

    Για να λάβει την ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ ενίσχυση, η Κύπρος δέχθηκε να αντλήσει η ίδια κεφάλαια ύψους 13 δισεκατομμυρίων μέσω του τραπεζικού της συστήματος κι αυτό τελικά σήμανε την επιβολή "κουρέματος" στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που δεν καλύπτονται από την εγγύηση των καταθέσεων.

    Η πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, Σάρον Μπόουλς έχει ήδη χαρακτηρίσει "ανησυχητικό" για άλλες μικρές χώρες το προηγούμενο αυτό καθώς υπάρχει "δικαιολογημένη ανησυχία" ότι κι άλλες μικρές χώρες μπορεί να έχουν την ίδια τύχη.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σουλτς καταδίκασε τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης σημειώνοντας ότι έλειψαν η διαφάνεια και ο δημοκρατικός έλεγχος ενώ ιδιαίτερα κακή χαρακτήρισε την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε, χαρακτηρίζοντας "επείγουσα" την ανάγκη τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη.

    http://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/content/20130503STO07944/html/
    7/5/13

    ReplyDelete
  2. Ντάισελμπλουμ: Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέτυχε....

    Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου απέτυχε, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ομάδας του ευρώ και Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ , όπως μεταδίδει μέσω twitter το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.

    Καμία αποζημίωση δεν παρέχεται για την Κύπρο, αναφέρει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο Ντάισεμπλουμ. Πρόσθεσε ότι οι κυπριακές τράπεζες επέλεξαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και αυτή ήταν μια επικίνδυνη στρατηγική.

    Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «το ελληνικό PSI έπληξε τις κυπριακές τράπεζες καθώς εκείνες είχαν προβεί σε "κακά στοιχήματα" στην Ελλάδα».

    Μάλιστα, όπως παραδέχτηκε, μετά το «πάθημα» της Κύπρου, ο κίνδυνος για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εντάθηκε.

    Πάντως, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη λύση που επιβλήθηκε στην χώρα, χαρακτήρισε το πακέτο διάσωσης της Κύπρου ως την καλύτερη δυνατή επιλογή για τη Λευκωσία, ενώ ανακοίνωσε πως η πρώτη δόση του δανείου, από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, θα εκταμιευθεί εντός του Μαΐου.

    Αύριο το πρωί η συζήτηση συνεχίζεται με τον επίτροπο Οικονομικών, Όλι Ρεν και το μέλος της ΕΚΤ, Γιέργκ Άσμουσεν.

    Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα αποφασίσει για την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Επίσης, αναφέρεται ότι η Κομισιόν θεωρεί πως η Κύπρος έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να της καταβληθεί η πρώτη δόση των τριών δισεκατομμυρίων.

    http://www.sigmalive.com/news/politics/43832
    7/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin