Thursday, May 16, 2013

Ο Κασουλίδης άσκησε κριτική στην ΕΕ

Την ανάγκη για συλλογική ανάληψη ευθυνών επισήμανε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μιλώντας σε δημόσια συζήτηση στα γραφεία της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία, με θέμα «Οι σχέσεις Κύπρου- ΕΕ σε μετάβαση. Σχεδιάζοντας ξανά την ευρωπαϊκή πορεία».
Ο Ιωάννης Κασουλίδης συνέστησε σε όλους «να νιώσουν πρώτα Ευρωπαίοι και να εργαστούν μαζί για επίλυση των προβλημάτων».
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η ΕΕ έχει πολλά δημοκρατικά ελλείμματα και μίλησε για ανάγκη να τροποποιηθούν οι συνθήκες και να καλυφθούν αυτά τα ελλείμματα. Πρέπει ο λαός, ανέφερε, να νιώθει ότι ελέγχει όλες τις αποφάσεις, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει η τάση για διακρατικές αποφάσεις παρά για ευρωπαϊκές».

Ο Κύπριος υπΕξ άσκησε κριτική στην ΕΕ γιατί, ενώ θα έπρεπε όλοι να κοιτάζουν κατ’ αρχήν το κοινό ευρωπαϊκό καλό, η κάθε χώρα βάζει μπροστά τα δικά της συμφέροντα με αποτέλεσμα, όπως είπε, «οι δυνατοί να παρουσιάζονται σαν σκληροί και άτεγκτοι».
Ο κ. Κασουλίδης προειδοποίησε εμφαντικά ότι «αν καταστραφεί ο νότος, καταστρέφονται και οι αγορές» επισημαίνοντας ότι δεν βρέθηκε κανείς να το εξηγήσει αυτό στους πολίτες των ισχυρών βιομηχανικών χωρών.
Ωστόσο, συμπέρανε, ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ήταν ένα κεκτημένο που κερδήθηκε με τεράστιους αγώνες και με στόχο τις προοπτικές του μέλλοντος. Η σημερινή παγκοσμιοποίηση δεν μας επιτρέπει να παίρνουμε τον ατομικό δρόμο, πρόσθεσε.

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Χρήστος Ροζάκης, τάχθηκε υπέρ της πιστής και απαρέγκλιτης εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου.
Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ελλάδας, στην περίπτωση της οποίας, είπε: «Υπήρξαν τεράστιες καθυστερήσεις και δεν υπήρξε τόλμη να προωθηθούν τα μέτρα που προβλέπονταν και που αφορούσαν την αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη σωστή δημοσιονομική πολιτική».
Επίσης, τόνισε, πως δεν πρέπει η κρίση να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για έλλειψη πολιτικής παρέμβασης στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η δυναμική πολιτική παρουσία, είπε, αλλά αντίθετα να προταθούν ευφάνταστες λύσεις υπέρ της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό, σύμφωνα με τον Χρήστο Ροζάκη, θα βοηθήσει την Κύπρο και την Ελλάδα εντός της ΕΕ.
Ο καθηγητής διατύπωσε παράλληλα τη θέση ότι «η αλλαγή από την κοινοτική σχολή σκέψης στον εθνοκεντρισμό, η οποία άρχισε με την προσθήκη των 12 πρώην ανατολικών χωρών, είχε ως συνέπεια να κλείνεται το κάθε κράτος μέλος στο καβούκι του και οδήγησε στην υπεροπλία του ισχυρού». Ωστόσο, ανέφερε, το κοινοτικό όραμα δεν έχει πλήρως εγκαταλειφθεί, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταπολεμηθεί αυτή η ανατροπή προτεραιοτήτων.
Στο ερώτημα «γιατί σώνει και καλά η Ευρώπη;» απάντησε ότι «η επιβίωση όλων μας εξαρτάται από αυτό». Αναλύοντας το σκεπτικό του, ανέφερε ότι με την παγκοσμιοποίηση και την επικράτηση της άκρατης, όπως είπε, αλόγιστης νεοφιλελεύθερης προσέγγισης, το κράτος για πρώτη φορά βρίσκεται «κάτω» από τις αγορές. Τα ευρωπαϊκά κράτη από μόνα τους, πρόσθεσε, δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Αναφέρθηκε και στις παλιές και αναδυόμενες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική, προειδοποιώντας ότι συγκρινόμενες με τα ευρωπαϊκά μεγέθη αν αφεθούν σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού «θα μας συντρίψουν».
Την προτροπή όπως η Κύπρος λειτουργήσει «με τρόπο ώστε να επανέλθει η Ευρώπη στην τροχιά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», έκανε στη δική του παρέμβαση ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Ατταλίδης, ο οποίος υπενθύμισε, παράλληλα, ότι η επιλογή της Κύπρου να ενταχθεί στην ΕΕ ήταν απόφαση ιστορίας και στρατηγικής, όχι τακτικής.
Ο Μιχάλης Ατταλίδης αναφέρθηκε επίσης, στο γεγονός ότι η κάθε χώρα με την ιδιότητα κράτους μέλους της ΕΕ οφείλει να συμβάλλει στη διασφάλιση του φυσικού πλούτου της.
Ο πρύτανης, μίλησε για την ανάγκη επανεφεύρεσης της ΕΕ, εγχείρημα στο οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κύπρος καλείται να συνεισφέρει, μαζί με το ξεπέρασμα της δικής της κρίσης. Εξήγησε ότι αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει, γιατί οι μικρές χώρες έχουν περισσότερο να κερδίσουν σε σχέση με τις μεγάλες από την ύπαρξη της Ένωσης, καθ’ όσον το κόστος της έλλειψης συνοχής- αλληλεγγύης κι ακόμη περισσότερο της διάλυσης της ΕΕ, είναι πολύ μεγαλύτερο για τις μικρές παρά για τις μεγάλες χώρες. «Το τι πάθαμε στο Eurogroup δεν είναι τίποτε μπροστά στο τι μπορεί να πάθουμε στο άναρχο διεθνές περιβάλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το μήνυμα της Κομισιόν ότι «η Κύπρος δεν είναι μόνη της», έστειλε κατά τη διάρκεια δικής του παρέμβασης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, δίνοντας το παράδειγμα της έγκρισης σχεδίου επαναπρογραμματισμού 21 εκατ. ευρώ από τα περιφερειακά ταμεία.

Ο Γιώργος Μαρκοπουλιώτης προχώρησε σε μια ανασκόπηση των προσπαθειών της Κομισιόν τα τελευταία χρόνια και των προειδοποιήσεων, στις οποίες είχε προβεί καθώς και σε μια επιγραμματική εξήγηση των στόχων του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου. Εξέφρασε, παράλληλα, την πεποίθηση ότι «η Κύπρος έχει τις δυνατότητες και οι Κύπριοι έχουν τις ικανότητες να βρουν νέες πηγές οικονομικής δραστηριότητας».
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι «αποτελεί βαθιά πεποίθηση της ΕΕ πως το Κυπριακό ζήτημα μπορεί και πρέπει να λυθεί». Το πώς θα είναι αυτή η λύση, πρόσθεσε, «είναι κάτι που θα αποφασίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη». Ωστόσο, ανέφερε, «πρέπει να είναι σαφές πως η ΕΕ αναμένει από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να βρεθεί μια βιώσιμη λύση».
.onlycy.com
16/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin