Friday, May 24, 2013

Ευρωβουλή: «Η ΠΓΔΜ είναι έτοιμη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ»

Richard Howitt
Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι «έτοιμη» να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, σύμφωνα με χθεσινό (23 Μαΐου) ψήφισμα της Ευρωβουλής. Στο μεταξύ μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων αποκρύπτει ή αγνοεί τα πραγματικά στοιχεία των εγκλημάτων λόγω εθνοτικού και θρησκευτικού μίσους στη χώρα.
Από τα Δυτικά Βαλκάνια, μετά τη Σλοβενία η Κροατία θα αποτελέσει τη δεύτερη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία που εντάσσεται στην ΕΕ. Το Μαυροβούνιο ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις πέρυσι ενώ Σερβία και ΠΓΔΜ έχουν λάβει καθεστώς υποψήφιας χώρας. Βοσνία και Κόσσοβο δεν έχουν λάβει ακόμη το καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι βασικό εμπόδιο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ είναι μεταξύ άλλων, η εκκρεμότητα με την Ελλάδα στο θέμα της ονομασίας. Πρόσφατα μάλιστα, ο Βούλγαρος Πρέσβης στην ΕΕ, Dimitar Tzantchev, έστειλε αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια, λέγοντας ότι πρώτα θα επιλυθούν οι διμερείς διαφορές Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ και εν συνεχεία θα ενταχθεί η χώρα στην ΕΕ, ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» κάθε μειονοτική αξίωση από την πλευρά των Σκοπίων.

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ονομασία»
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κα. Μαριλένα Κοππά, αναφερόμενη στην πολιτική συμφωνία της 1ης Μαρτίου μεταξύ των κομμάτων της χώρας για τον τερματισμό του αδιεξόδου από την πολιτική κρίση του Δεκεμβρίου, όπου προέβλεπε την επιστροφή της αντιπολίτευσης υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι στη Βουλή και τη συμμετοχή της στις δημοτικές εκλογές στις 24 Μαρτίου, είπε ότι τα προβλήματα «εξακολουθούν να υφίστανται».
«Ανεξάρτητα από το τί  επιθυμούν ορισμένοι, η πραγματικότητα είναι ότι  η χώρα δεν είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ . Δεν είναι μόνο η διαφορά με την Ελλάδα. Η απουσία ουσιαστικής Δημοκρατίας, η έλλειψη ελευθέριας του λόγου, οι κακές σχέσεις με τους γείτονες και ο συνεχιζόμενος αλυτρωτισμός, με λόγια και έργα, είναι μερικά από τα πολύ σημαντικά προβλήματα που η χώρα δεν έχει λύσει», υπογράμμισε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.
«Η ιστορική συμφωνία μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις, όταν υπάρχει καλή θέληση και επικρατεί η κοινή λογική», πρόσθεσε, αναφερόμενη στο ζήτημα της ονομασίας.

  • «Ανεξήγητη» η στάση του εισηγητή του ψηφίσματος
  • Σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, ο γνωστός «φιλοσκοπιανός» ευρωβουλευτής και Εισηγητής του εν λόγω ψηφίσματος, Richard Howitt (Βρετανία, Εργατικό Κόμμα), συνέστησε στην Ολομέλεια πριν την ψηφοφορία να «αναβάλει» την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρόλο που στο ψήφισμα που συνέταξε ο ίδιος έκανε λόγο για «ετοιμότητα» των Σκοπίων να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες.

Τα Σκόπια «αποκρύπτουν» τα εγκλήματα μίσους
Στο μεταξύ, η Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην ΠΓΔΜ διαπίστωσε σε έρευνά της, ότι οι αρχές των Σκοπίων «αποκρύπτουν και υποβαθμίζουν» την αύξηση εγκλημάτων μίσους που οφείλονται κατά βάση σε εθνικά και θρησκευτικά αίτια.
Συγκεκριμένα η επικεφαλής της Επιτροπής Uranija Pirovska δήλωσε: «Έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει μια τάση να παρουσιάζουν αυτές τις πράξεις ως «βία». Επιπλέον, η αδυναμία να αναγνωρισθούν αυτές οι πράξεις [ως εγκλήματα μίσους] έχει την τάση της απόκρυψης, που δίνει μια λανθασμένη εικόνα της κατάστασης».
Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν να κάνουν με εγκλήματα μίσους και που έχουν καταγραφεί στα δικαστήρια τα τελευταία τρία χρόνια είναι πολύ μικρός σε σχέση με τα πραγματικό αριθμό των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί τους τελευταίους δύο μήνες. Ενώ στην πρώτη περίπτωση οι υποθέσεις είναι μόνο 14, βάσει δημόσιων αναφορών, τα περιστατικά εγκλημάτων μίσους ανέρχονται στα 35.

Σαράντης Μιχαλόπουλος
 EurActiv.gr 
 



No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin