Wednesday, May 29, 2013

ΠΓΔΜ: Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Ѓорѓе Иванов F.Y.R.O.M.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακύρωσε τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Οχρίδα την 1η Ιουνίου. Ο λόγος της ακύρωσης της Συνόδου Κορυφής οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών, που απαρτίζουν την SEECP, ανέφεραν ότι δεν θα συμμετάσχουν, ή ακύρωσαν τη συμμετοχή τους σε αυτήν.
Ανάμεσα σε αυτούς που ανέφεραν ότι δεν θα συμμετάσχουν, ή ακύρωσαν τη συμμετοχή τους, ήταν οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ, της Αλβανίας Μπούγιαρ Νισάνι και της Κροατίας Ιβο Γιοσίποβιτς. H προεδρία της ΠΓΔΜ στην SEECP επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 1η Ιουνίου, με την καθιερωμένη Σύνοδο Κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Διαδικασίας.

Ο κ.Ιβάνοφ, σε σχετική δήλωση του σημείωσε ότι το κρατικό συμφέρον και η αξιοπρέπεια της χώρας του τον υποχρεώνουν να ακυρώσει τη Σύνοδο Κορυφής και τόνισε ότι οι μη συμμετοχές κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο, που επρόκειτο να διεξαχθεί την 1η Ιουνίου, οφείλονται σε πολιτικές αντιπαλότητες των χωρών της περιοχής. «Δυστυχώς, οι παλιές προκαταλήψεις στα Βαλκάνια αναβίωσαν και πάλι ενόψει της Συνόδου Κορυφής», σημείωσε ο κ.Ιβάνοφ.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι, σε κάθε περίπτωση, η χώρα του τάσσεται υπέρ της αντιμετώπισης των προκλήσεων μέσω του διαλόγου και όχι της αποχής ενώ, υπογράμμισε πως καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καθίσουν όλοι οι ηγέτες της περιοχής στο ίδιο τραπέζι.
Τόνισε ακόμα ότι η χώρα του «δεν θέλει να είναι παρατηρητής και ακόμη λιγότερο δεν θα συμμετάσχει σε παιχνίδια με "βέτο", εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι «σύντομα τα Βαλκάνια θα καταστούν πιο ευρωπαϊκά». Τέλος, ο κ. Ιβάνοφ ευχαρίστησε όσους είχαν αποδεχθεί την πρόσκληση συμμετοχής στη Σύνοδο Κορυφής και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επόμενη χώρα που αναλαμβάνει την προεδρία της SEECP (Ρουμανία).
Από χθες το βράδυ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων αναφέρονται ιδιαίτερα στην απόφαση του Προέδρου της Αλβανίας, Μπούγιαρ Νισάνι, να ακυρώσει τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Οχρίδας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν προσεκλήθη η Πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχιάγκα. Από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ είχαν αναφέρει ότι εάν προσκαλούσαν την Πρόεδρο του Κοσόβου, τότε ήταν πιθανό να ακύρωναν τη συμμετοχή τους ο Πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και εκπρόσωπος των Σερβοβόσνιων, Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς.
www.agelioforos.gr
29/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin