Saturday, May 11, 2013

Η Δύση δίνει… δοκιμάζεται στη Συρία

Την ώρα που στρωνόταν το έδαφος για διεθνή στρατιωτική επέμβαση, ΗΠΑ και Ρωσία επεξεργάστηκαν πολιτική λύση, αλλά δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα τους περάσει....

Του Νικόλα Ζηργάνου


Πήρε πράγματι στη Μόσχα η διπλωματία τα ηνία, με τη συνάντηση Κέρι Λαβρόφ και την απόφασή τους για διεθνή διάσκεψη για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης στα τέλη Μαΐου, ή πρόκειται για την τελευταία(;) απόπειρα πριν από την καταιγίδα; Θα μπορέσουν Μόσχα και Ουάσινγκτον να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να επιβάλουν τις θέσεις τους σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ή θα αποδειχθεί πως άλλαξαν οι καιροί και στον πολύπλοκο πολυπολικό μας κόσμο που διαδέχτηκε την Ψυχροπολεμική ισορροπία «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει».



Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αν αποτύχει η διάσκεψη για τη Συρία ή θα προβληθεί τότε ως μόνη λύση που απομένει μια κάποιου τύπου στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης;

Τις τελευταίες εβδομάδες, Ισραηλινοί, Βρετανοί και -με μισή καρδιά- οι Αμερικανοί, ανέσυραν από το χρονοντούλαπο το άνευ αποδείξεων σενάριο περί πιθανής χρήσης χημικών όπλων από τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας, δημιουργώντας κλίμα για στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης. Αν και οι κατηγορίες της πρώην εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου, Κάρλα ντελ Πόντε, πως χρήση χημικών έγινε και από αντικαθεστωτικούς, αυτό που έμεινε είναι μια οψιόν επέμβασης, που θα μπορούσε να προκληθεί ακόμη και από προβοκάτσια.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εξαπέλυε διπλή αεροπορική επίθεση κατά στόχων στη Δαμασκό, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στον Ασαντ για τη συνεργασία του με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και το καθεστώς της Τεχεράνης. Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, ζητούν επιμόνως όπλα και εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, στα πρότυπα του Ιράκ και το Λονδίνο, με το Παρίσι αρωγό, προωθεί την άρση του εμπάργκο όπλων για την αντιπολίτευση. Ολα αυτά τα σημάδια, τα οποία πολλοί αναλυτές εκτίμησαν ότι στρώνουν το έδαφος και φτιάχνουν κλίμα επέμβασης, ίσως ανάγκασαν την Μόσχα και την Ουάσιγκτον να πάρουν την πρωτοβουλία για την πολιτική λύση του συριακού προβλήματος μέσω συνομιλιών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθώς, όσο περνάει ο χρόνος, ο κίνδυνος για μια διάχυση του πολέμου γίνεται όλο και πιο μεγάλος, με κίνδυνο για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, το είπε σχεδόν καθαρά, την επομένη των ισραηλινών βομβαρδισμών: «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από τα σημάδια που δείχνουν πως προετοιμάζεται η παγκόσμια κοινή γνώμη για πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία».

Ομως, ούτε η Δαμασκός μένει με σταυρωμένα χέρια. Την επομένη της ισραηλινής επίθεσης ζήτησε από τη Μόσχα να υλοποιήσει το συμβόλαιο αγοράς εξελιγμένων αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 και ενισχύει τους δεσμούς της με την Τεχεράνη. Ειδικός απεσταλμένος παρέδωσε στον Σύρο πρόεδρο επιστολή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλι Χαμενεΐ, με την οποία «παρέχεται στην κυβέρνηση και τον συριακό λαό πλήρης και απεριόριστη πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη ενάντια στους τρομοκράτες, το Ισραήλ και όσους τολμήσουν να επιτεθούν στη χώρα». Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα, δήλωσε ότι η Συρία θα δώσει στη λιβανέζικη αντίσταση εξελιγμένα όπλα που θα αλλάξουν τον συσχετισμό στην περιοχή. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Δαμασκός άφησε ανοιχτή την πόρτα στη Διάσκεψη, ενώ ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα.

Δυστυχώς, οι πρώτες εκτιμήσεις για την επιτυχία της διάσκεψης δεν είναι ενθαρρυντικές. Η φιλοδυτική αντιπολίτευση αντιδρά και αρνείται να συνομιλήσει με τη Δαμασκό όσο ο Ασαντ είναι στην εξουσία -με τον Κέρι να λέει χθες ότι ο Ασαντ δεν θα πρέπει να συμμετάσχει σε καμία μεταβατική κυβέρνηση- και η Ουάσινγκτον τους πιέζει αφόρητα να πάνε στις συνομιλίες με «καρότο» την οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

Η αντιπολίτευση επιμένει

Ο μετριοπαθής πρώην ηγέτης της «Εθνικής Συμμαχίας για τη Συρία», Μοάζ Κατίμπ, δήλωσε ότι «οι αντάρτες φοβούνται μήπως τελειώσει η επανάσταση σε κάποιο τραπέζι διαπραγμάτευσης», ενώ, πιο σαφής, ο εκπρόσωπος Τύπου του στρατιωτικού συμβουλίου των ανταρτών, συνταγματάρχης Κασίμ Σααντεντίν, υποστήριξε: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει πια χώρος για πολιτική λύση στη Συρία. Η λύση θα έρθει με τα όπλα». «Η Διάσκεψη για τη Συρία είναι νεκρή, πριν καν αρχίσει», εκτίμησε αναλυτής του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς στην Ντόχα.

.efsyn.gr
10/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
  1. Κέρι-Λαβρόφ: Συμφωνία για διεθνή συνδιάσκεψη, ώστε να τερματιστεί η σύρραξη στη Συρία

  2. Συριακή κρίση: Ολοι φοβούνται την επόμενη μέρα

  3. Η Ρωσία έχει ήδη πουλήσει σύστημα αντιαεροπορικής τεχνολογίας στη Συρία

---------------

  1. Türkei setzt USA unter Druck..... Erdogan fordert Flugverbotszone in Syrien.....

  2. Syrie: "preuves solides" de l'usage d'armes chimiques par Damas, selon Kerry ....

  3. Τζον Κέρι: «Στέρεες» οι αποδείξεις για χρήση χημικών από τη Δαμασκό....

3 comments :

  1. Russian official says Syria conference not possible in May......

    By REUTERS
    05/11/2013 11:57

    SOCHI, Russia -
    A Russian official said on Saturday it would not be possible for an international conference aimed at bringing Syrian government and opposition envoys together for negotiations to be held by the end of May.

    US Secretary of State John Kerry and Russian Foreign Minister Sergei Lavrov had announced on Tuesday that Washington and Moscow would seek to organise a conference on Syria and expressed hope it could be held this month.

    "By the end of May is impossible," the Russian official, who was at talks on Friday between President Vladimir Putin and British Prime Minister David Cameron, told reporters on condition of anonymity.

    http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=312816&R=R101
    11/5/13

    ReplyDelete
  2. Turkey says it is time for nations to act against Assad....

    By REUTERS
    05/12/2013 16:08

    BERLIN - Turkish Foreign Minister Ahmet Davutoglu said on Sunday it was time for the international community to take action against Syrian President Bashar Assad, with the security risks in Turkey and Syria's other neighbors mounting.

    Davutoglu was speaking at a news conference in Berlin a day after twin car bombs ripped through the Turkish border town of Reyhanli, killing 46 people - an attack that Turkish officials blamed on fighters with links to Assad's administration.
    by Taboola
    From The Web
    http://www.jpost.com/Headlines/Article.aspx?id=312909&R=R101
    12/5/13

    ReplyDelete
  3. UN chief visits Russia....

    UN Secretary-General Ban Ki-moon has arrived in Russia for a four-day visit. He is set to meet with Russian President Vladimir Putin and Foreign Minister Sergey Lavrov today.

    The meeting will be held at the Putin’s summer residence in the Black Sea resort of Sochi.

    A UN spokesman says they will discuss the Syrian crisis, which has now lasted more than two years, leaving over 80,000 people dead.

    This is Ban Ki-moon's sixth visit to Russia. The last one took place in April 2011. The secretary-general will next travel to Mozambique.

    http://english.cntv.cn/program/newsupdate/20130517/104884.shtml
    17/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin