Sunday, May 19, 2013

Θέμα ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγείρει η Τουρκία στον ΟΗΕ

Προθέρμανση ενόψει των διεργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας τον Ιούλιο για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ φαίνεται πως κάνει η Άγκυρα, επιλέγοντας την 5η επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ως πεδίο δοκιμών.
 
Στη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στην 5η Επιτροπή (ασχολείται με θέματα προϋπολογισμού του ΟΗΕ) για τη χρηματοδότηση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, ο Τούρκος αντιπρόσωπος Hakan Karacay ζήτησε να αλλάξουν οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ώστε να προσαρμοστεί – όπως είπε - στις πραγματικότητες. Ο κ. Karacay αναφέρθηκε σε «αρχαϊκές πρακτικές» από μέρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, φέροντας ως παράδειγμα τη διανομή από τη δύναμη τροφίμων στις «μειονότητες του βορρά» (όπως είπε), τη στιγμή που έχουν ανοίξεις τόσες διαβάσεις). Ενώ έθεσε και θέμα κάλυψης από τη δύναμη του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου, για αποφυγή εντάσεων. Ρώτησε επίσης αν το Σ.Α. προτίθεται να ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την παρούσα εντολή ή να προσαρμοστεί στις τρέχουσες πραγματικότητες.
Η αντιπρόσωπος της Κύπρου, Μελίβια Δημητρίου, απάντησε πως οι όροι εντολής καθορίζονται από το ψήφισμα 186/64 και το θέμα δεν αφορά την 5η επιτροπή που ασχολείται με την οικονομική πτυχή του θέματος. Παράλληλα διερωτήθηκε πως μπορεί να μιλά για εντάσεις η Τουρκία, που κατέχει μέρος της νήσου με 37 χιλιάδες στρατιώτες και οι απειλές της είναι αυτές που τις προκαλούν.
 
Στο θέμα δεν δόθηκε συνέχεια, καθώς δεν ήταν της αρμοδιότητας της 5ης Επιτροπής, όμως διπλωματικές πηγές το θεωρούν ένδειξη των τουρκικών προθέσεων να υψώσουν τους τόνους και να κινητοποιηθούν ενόψει των συζητήσεων στο Σ.Α. τον Ιούλιο.
 
Στη συνεδρίαση εκφράστηκε ανησυχία από μέρους της συμβουλευτικής επιτροπής για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις για την οικονομική κατάσταση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με αποτέλεσμα να μην αποζημιώνονται έγκαιρα οι χώρες που συμμετέχουν με στρατιωτικές δυνάμεις. Ετσι, απευθύνθηκε για μια ακόμη φορά έκκληση προς τα κράτη μέλη να εκπληρώνουν στην ώρα τους τις υποχρεώσεις τους.
19/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin