Monday, May 6, 2013

Το… μαρτύριο των δόσεων ξεκίνησε και για την Κύπρο

Η Κύπρος έχει εκπληρώσει όλους τους απαιτούμενους όρους για να λάβει την πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία είχε πρόσβαση το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Κύπρος σύναψε επίσης συμφωνία με την Ρωσία, με την οποία της δίδεται περιθώριο άλλων δύο ετών για την αποπληρωμή δανείου που είχε λάβει από την χώρα αυτή με μειωμένο επιτόκιο 2,5%, προστίθεται στην έκθεση.


Μια απόφαση για την καταβολή της πρώτης δόσης --η οποία αναμένεται να ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ-- αναμένεται να ληφθεί αυτήν την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ).



Στην έκθεση της Επιτροπής, η οποία φέρει ημερομηνία 30ης Απριλίου, επισημαίνεται ότι η συμμόρφωση της Κύπρου με τους όρους του σχεδίου διάσωσής της "είναι θετική".


Σε αυτήν αποτιμάται ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί και έχει προβεί σε περισσότερες από δώδεκα προαπαιτούμενες ενέργειες, που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας.
 

"Υπάρχει συμμόρφωση τόσο στην ουσία όσο και στην διαδικασία με όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες", αναφέρεται στην έκθεση.
.agelioforos.gr
6/5/13

6 comments :

  1. Η Ρωσία «χαλάρωσε» τους όρους του δανείου για την Κύπρο ....

    Η Ρωσία παρέτεινε κατά 2 χρόνια τη διάρκεια του δανείου, που είχε παραχωρήσει στην Κύπρο κι επίσης μείωσε το επιτόκιο σε 2,5% ετησίως.

    Το δάνειο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων είχε χορηγηθεί στην Κύπρο από τη Ρωσία το 2011. Το κεφάλαιο διατέθηκε για 5 χρόνια με επιτόκιο 4,5% ετησίως. Στα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνηση για αναδιάρθρωση του δανείου. Η ρωσική κυβέρνηση συμφώνησε να στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου ώστε να ξεπεράσει την κρίση στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.

    Νωρίτερα είχε επίσης ανακοινωθεί ότι η Κύπρος θα ήθελε να πάρει νέο δάνειο από τη Ρωσία, ύψους 5 δισ. ευρώ επιπλέον, για την αναδιάρθρωση του παλαιού δανείου. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για πρόσθετη πίστωση δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα.

    http://greek.ruvr.ru/2013_05_06/112623362/
    6/5/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Κύπρος: Ζητά αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ....Επιστολή Κύπριου ΥΠΟΙΚ προς τη ρωσική κυβέρνηση....

      Επιστολή προς τη ρωσική κυβέρνηση για διαφοροποίηση των όρων αποπληρωμής του ρωσικού δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ πρόκειται να αποστείλει σήμερα ή αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης.

      Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, επιβεβαιώνοντας σχετική είδηση του πρακτορείου Reuters, βασισμένη σε έγγραφο της τρόικας περί συμφωνίας της Ρωσίας για αναδιάρθρωση του δανείου, ανάφερε ότι η δανειακή σύμβαση προέβλεπε εφάπαξ αποπληρωμή του δανείου το 2016.

      «Εκείνο που ζητά η κυπριακή κυβέρνηση είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και με δόσεις, αρχίζοντας από το 2018 και μείωση του επιτοκίου», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος. Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που η Βουλή ενέκρινε τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, άνοιξε και ο δρόμος για διευθέτηση των όρων του ρωσικού δανείου.

      Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι, εντός της εβδομάδας αναμένεται και η έγκριση από τον μηχανισμό στήριξης, της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του δανείου των 10 δισ. ευρώ, ύψους τριών δισ. ευρώ.

      Η εκταμίευση αναμένεται να γίνει στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

      http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=276737
      7/5/13

      Delete
    2. «Ναι» της Ρωσίας στην παράταση αποπληρωμής του δανείου στην Κύπρο....

      Στην παράταση για την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, συμφώνησε η Ρωσία, ως μέρος της συμμετοχής της στην διάσωση της χώρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

      «Και όπως θυμάστε, το Βερολίνο ζητούσε τη συμμετοχή των Ρώσων (στα προβλήματα της Κύπρου)», δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης μετά από ομιλία του στον όμιλο προβληματισμού Brookings Institution στην Ουάσιγκτον. «Και η συμμετοχή τους είναι να παρατείνουν την αποπληρωμή του χρέους», σημείωσε.

      Επίσης, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Reuters τις προηγούμενες μέρες, ένα έγγραφο που συντάχθηκε από διεθνείς δανειστές ανέφερε ότι η Ρωσία συμφώνησε να παρατείνει τη διάρκεια ωρίμανσης του δανείου των 2,5 δις ευρώ που έχει χορηγήσει στην Κύπρο κατά δύο χρόνια και να μειώσει το επιτόκιο.

      http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=362762
      10/5/13

      Delete
    3. Zyperns Bekanntgabe über Kreditstundung durch Moskau verfrüht- Vize-Finanzminister.....

      Die Bekanntgabe Zyperns über die abgeschlossene Restrukturierung eines russischen Kredits von 2,5 Milliarden Euro ist laut dem stellvertretenden russischen Finanzminister Sergej Stortschak verfrüht.

      Der zyprische Außenminister Ioannis Kasoulidis hatte am Freitag mitgeteilt, dass sich die russische Seite einverstanden erklärt hat, die Laufzeit des Kredits zu verlängern.

      Stortschak sagte am Samstag in Tambow in einer Sitzungspause des EBWE-Jahreskongresses: „Die diesbezügliche Bitte Zyperns wurde erhört und es wurde versprochen, den Antrag zu prüfen“. Eine Versprechung bedeute aber noch nicht, dass das Geschäft schon abgewickelt sei, so der Vize-Minister. Ihm zufolge liegen noch keine Dokumente über eine Änderung der Rückzahlungsbedingungen vor. „Wir haben nicht einmal Dokumententwürfe darüber verfasst“, so Stortschak.

      „Eine derartige Hektik ist bei den internationalen Finanzbeziehungen unangebracht. Geld mag Stille“, ergänzte der Vize-Finanzminister.

      Stortschak verwies darauf, dass ein Abkommen über die Änderung der Bedingungen für eine Kreditrückzahlung vom Parlament ratifiziert werden müsse, was viel Zeit in Anspruch nehme. Der Brief der zyprischen Seite mit der Bitte um Verhandlungen sei erst am 2. Mai beim Ministerium eingegangen, so Stortschak.

      http://de.rian.ru/business/20130511/266093793.html
      11/5/13

      Delete
    4. Η Μόσχα δεν συμφώνησε ακόμη στην επέκταση των όρων του δανείου στην Κύπρο...."Πρόκειται για μια μορφή υπόσχεσης. Αν κάποιος θέλει να θεωρήσει πως υπήρξε συμφωνία, δεν μπορώ να κάνω τίποτε επ'αυτού", επισήμανε ο ρώσος ΥΠΟΙΚ.....

      Η Ρωσία δεν έχει ακόμα συμφωνήσει στη χρονική επέκταση των όρων του δανείου των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Κύπρο, όπως επισήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών.

      "Διατυπώθηκε το αίτημα...να αλλάξουμε τη διάρκεια του δανείου, υποσχεθήκαμε πως θα το σκεφτούμε", τόνισε ο Σεργκέι Στόρτσακ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας διάσκεψης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, στην Κωνσταντινούπολη.

      "Πρόκειται για μια μορφή υπόσχεσης. Αν κάποιος θέλει να θεωρήσει πως υπήρξε συμφωνία, δεν μπορώ να κάνω τίποτε επ'αυτού", επισήμανε και πρόσθεσε πως για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στους όρους του δανείου θα πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο.

      "Για να μετατραπεί αυτό σε συμφωνία, θα πρέπει να το έχουμε γραπτώς", είπε χαρακτηριστικά.

      Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/231760/mosha-den-sumfonise-akomi-stin-epektasi-ton-oron-tou-daneiou-stin-kupro/#ixzz2SyxY2NxV
      11/5/13



      Delete
  2. ΔΝΤ: Προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο....

    Την προσεχή Τετάρτη, 15 Μαϊου, αναμένεται τελικά να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για να εξετάσει το αίτημα για συνεισφορά στο πρόγραμμα της Κύπρου (1Δις) που συμφωνήθηκε μεταξύ κυπριακής κυβέρνησης και τρόικας. Αυτό ανέφερε σήμερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

    «Δεδομένης της έγκρισης του Συμβουλίου η επόμενη εκταμίευση αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα μετά τη συνεδρία του Συμβουλίου», είπε ο κ. Ράις.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως σχολιάζει το αίσθημα των Κυπρίων ότι το ΔΝΤ τους τιμωρεί για τα λάθη των πολιτικών και των τραπεζιτών, είπε: «Το ΔΝΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι του συνεργάζονται για να βοηθήσουν και να στηρίξουν την Κύπρο, με τον ίδιο τρόπο που προσπαθούν να βοηθήσουν και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Να βοηθήσουμε», πρόσθεσε, «την όποια χώρα να ξεπεράσει τις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

    Οπότε, προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Κύπρο να ξεπεράσει τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και καιρό και να βοηθήσουμε την Κύπρο να μπει ξανά σε πορεία βιωσιμότητας, ανάπτυξης, απασχόλησης και στην τελική προς όφελος του κυπριακού λαού. Οπότε», κατέληξε, «αυτός είναι ο στόχος και η πρόθεσή μας».
    http://www.sigmalive.com/news/international/44308
    9/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin