Friday, May 17, 2013

ΥΠΑΜ ΚΥΠΡΟΥ:Ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων στην Κύπρο αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας στην περιοχή

-
Ο ελλιμενισμός πολεμικών πλοίων από χώρες όπως είναι η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, και η Ισπανία αναβαθμίζει το γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου με αφορμή τον ελλιμενισμό τριών πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού το πρωί στο νέο Λιμάνι της Λεμεσού.
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με το Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, στο Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Φωτίου είπε ότι ο ελλιμενισμός των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Λεμεσό έγινε στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που παρέχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία σε διάφορες χώρες.

«Τέτοιες διευκολύνσεις δίνονται και σε πλοία που προέρχονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ισπανία», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό δείχνει το σημαντικό γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου στην περιοχή».
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι «με αυτές τις διευκολύνσεις αναβαθμίζεται αυτός ο ρόλος».
Ο κ. Φωτίου είπε, επίσης, ότι μετά από πρόσκληση της Ρωσικής Πρεσβείας στην Κύπρο θα επισκεφθεί τα πλοία αύριο το απόγευμα.
Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία «είναι ιστορικές, διαχρονικές και στενότατες», επισημαίνοντας ότι «η Ρωσία αποτελεί ένα σταθερό υποστηριχτή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά το εθνικό μας θέμα».
Ερωτηθείς εάν γνωρίζει ποία είναι η αποστολή των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή και εάν η εδώ παρουσία τους έχει σχέση και με την κατάσταση στη Συρία, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά και σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει επίσημη ενημέρωση όσον αφορά την αποστολή των πλοίων στην περιοχή.
«Εμείς αυτό που εξετάζουμε είναι τα θέματα ελλιμενισμού και διευκολύνσεων», είπε.
Ο κ. Φωτίου είπε, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα στην περιοχή και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η παρουσία των ρωσικών πολεμικών πλοίων να έχει σχέση με την αστάθεια που παρατηρείται στην περιοχή λόγω της κατάστασης στη Συρία.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Ρώσο Υπουργό Άμυνας στο πλαίσιο ενός συνεδρίου στη Μόσχα στο οποίο θα λάβουν μέρος, όπως είπε, πολλοί Υπουργοί Άμυνας από την ΕΕ και από άλλες χώρες.
«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δύο Υπουργείων και ασφαλώς θα συζητήσουμε και γενικότερα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και τα όσα συμβαίνουν στην ευαίσθητη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου», κατέληξε.
.onlycy.com
17/5/13
--

-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


3 comments :

  1. Επίσκεψη Φωτίου σε Ρωσικό πολεμικό σκάφος στη Λεμεσό....

    Eπίσκεψη σε ένα από τα τρία ρωσικά πολεμικά σκάφη τα οποία βρίσκονται στο Λιμάνι Λεμεσού από χθες, θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο.

    Τα τρία σκάφη τα οποία θα περιπολούν το επόμενο διάστημα στην Μεσόγειο, ελλιμενίστηκαν χθες στο Λιμάνι Λεμεσού, στα πλαίσια των διευκολύνσεων που παρέχονται σε σκάφη διαφόρων χωρών από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Πρόκειται για ένα αντιτορπιλικό, ένα αποβατικό και ένα δεξαμενόπλοιο τα οποία αναμένεται να αναχωρίσουν την ερχόμενη Δευτέρα.

    Την ρωσική μοίρα, συμπληρώνουν ακόμη δύο ακόμη σκάφη, τα οποία κατευθύνονται προς το λιμάνι Ταρσούς της Συρίας.

    Η παρουσία της μοίρα των σκαφών στην Μεσόγειο, έχει κριθεί απαραίτητη, σύμφωνα με την κυβέρνηση της ρωσικής ομοσπονδίας για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή.
    http://www.sigmalive.com/news/politics/45839
    18/5/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει διευκολύνσεις δηλώνει από το ‘Ναύαρχος Παντελέγιεφ’ ο ΥΠΑΜ....

      Η Κύπρος θα συνεχίσει να προσφέρει διευκολύνσεις σε πολεμικά πλοία άλλων χωρών, στο πλαίσιο του σημαντικού ρόλου που έχει να διαδραματίσει στην περιοχή και η Ρωσία παραμένει ένας αξιόπιστος και σταθερός μας σύμμαχος, δήλωσε το απόγευμα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, μετά από επίσκεψη του στο ρωσικό αντιτορπιλικό “Ναύαρχος Παντελέγιεφ”, στο λιμάνι Λεμεσού.

      Συνοδευόμενος από το Ρώσο Πρέσβη, τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τον Διοικητή του Ναυτικού, ο Υπουργός Άμυνας ξεναγήθηκε το απόγευμα στο ρωσικό πολεμικό πλοίο, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι Λεμεσού από χθες το πρωί, μαζί με άλλα δυο συνοδευτικού τύπου πλοία, το ρυμουλκό διάσωσης “Φοτίφ Κιρλόφ” και το δεξαμενόπλοιο “Πετσένγκα”.

      Στις δηλώσεις του, ο κ.Φωτίου επεσήμανε ότι η παρουσία τόσο Ρωσικών αλλά και άλλων χωρών πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Λεμεσού, “αναδεικνύουν το σημαντικό πλέον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου”, ενώ υπέδειξε πως στην επικείμενη επίσκεψη του στη Μόσχα και στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογο του “θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω μια σειρά από θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, ιδιαίτερα των δυο Υπουργείων”.

      “Στόχος των δυο χωρών είναι να είμαστε πρωταγωνιστές όσον αφορά στην ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, γιατί βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη περιοχή και οι εξελίξεις στη Συρία τρέχουν”, είπε ο Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του στη Ρωσία θεωρείται καθοριστικής σημασίας, γιατί αφενός είναι η πρώτη επίσκεψη Κύπριου Υπουργού Άμυνας μετά από πολλά χρόνια και αφετέρου, “υπάρχουν και κάποιες άλλες συμφωνίες που θα πρέπει να υπογραφτούν σε κάποιο στάδιο, υπάρχουν ζητήματα που τρέχουν όσον αφορά την ίδια την περιοχή που βρισκόμαστε”.

      Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως το θέμα της επίσκεψης του στη Ρωσική πρωτεύουσα θα συζητηθεί την Τρίτη με τον Ρώσο Πρέσβη, ενώ ερωτηθείς κατά πόσο συζητείται το θέμα παροχής ρωσικών διευκολύνσεων μέσω του λιμανιού της Λεμεσού, ο κ.Φωτίου απάντησε πως, αν και δεν έχει ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο, “τέτοιες διευκολύνσεις θα συνεχίσει η Κύπρος να τις δίνει, όπως και σε άλλες χώρες, μέσα στα πλαίσια ακριβώς και του σημαντικού της ρόλου στην περιοχή”.
      http://www.onlycy.com/333236-κύπρος-παρέχει-διευκολύνσεις-ναύαρχ
      18/5/13

      Delete
  2. Атомный ракетный крейсер "Петр Великий" впервые зашел в порт Лимасол на Кипре....

    Экипаж российского корабля пополнит продовольственный запас и ознакомится с местными достопримечательностями

    МУРМАНСК, 27 декабря. /ИТАР-ТАСС/. Тяжелый атомный ракетный крейсер Северного флота "Петр Великий", выполняющий задачи в составе группировки российских кораблей в Средиземном море, в пятницу совершил деловой заход в порт Лимасол Республики Кипр. Как сообщил ИТАР-ТАСС начальник отдела информационного обеспечения пресс-службы ЗВО по Северному флоту капитан 1 ранга Вадим Серга, во время стоянки в иностранном порту на борту российского корабля побывает чрезвычайный и полномочный посол Российской Федерации в Республике Кипр Станислав Осадчий.

    "Визит ТАРКР "Петр Великий" в порт Лимасол является первым деловым заходом российского военного корабля с атомной энергетической установкой в истории международного сотрудничества России и Республики Кипр", - сообщил представитель флота.

    Для экипажа российского крейсера, выполняющего задачи дальнего похода уже более двух месяцев, посещение Лимасола стало первым заходом в порт иностранного государства. Планируется, что в ходе визита будет пополнен запас продовольствия. Российские моряки также получат возможность ознакомиться с местными достопримечательностями и отдохнуть на берегу...................http://itar-tass.com/spb-news/861309
    27/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin