Saturday, May 18, 2013

Προκλητικές δηλώσεις Τσιτσέκ για… εκπροσώπηση Τουρκοκυπρίων στο ΕΚ .....ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΜΑΡΤΙΝ ΣΟΥΛΤΣ

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τζεμίλ Τσιτσέκ, Πρόεδρου της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης σχετικά με την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο ΕΚ, έδωσε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ κ. Μαριέττα Γιαννάκου:

«Η προσπάθεια επαναφοράς ενός ανύπαρκτου θέματος, όπως είναι η δήθεν εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη. Τα μέλη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας έχουν κάθε δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές και να εκλέξουν τους αντιπροσώπους που επιθυμούν, μέσω των ανοιχτών εκλογών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία κρύβει επικίνδυνες πολιτικές σκοπιμότητες και αντιβαίνει στις αρχές του διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Çiçek, προκλητικά έκανε λόγο για εκπροσώπηση της “ΤΔΒΚ” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.



Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι, ουδείς διεθνής οργανισμός αναγνωρίζει το ψευδοκράτος στο οποίο αναφέρεται. Η εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας στο ΕΚ μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προσπάθεια συσχετισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης με την ΕΕ, ουδεμία ουσιαστική αξία έχει. Η ΕΕ αποτελεί ένωση κρατών και λαών με υπερεθνικά όργανα που λαμβάνουν δεσμευτικές αποφάσεις για όλα τα κράτη μέλη και Κοινοβούλιο άμεσα εκλεγμένο από τους λαούς των κρατών μελών. Αντιθέτως, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελεί μια χαλαρή οργάνωση του συνόλου των ευρωπαϊκών χωρών, χωρίς άμεσα εκλεγμένη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και χωρίς καμία αποφασιστική αρμοδιότητα. Ο Πρόεδρος του ΕΚ κ. Martin Schulz πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός σε τέτοιου είδους ζητήματα και γι’ αυτό το λόγο οφείλει να μας ενημερώσει αναλυτικά για το περιεχόμενο της συζήτησής τους. Επισημαίνω ότι ανάλογες προτάσεις έχουν απορριφθεί κατ' επανάληψη από την Ολομέλεια του ΕΚ».
Ακολουθούν αποσπάσματα των δηλώσεων του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK), Martin Schulz, και του Προέδρου της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (ΜΤΕ), Cemil Çiçek:
  • Martin Schulz: «… O Πρόεδρος της ΜΤΕ, μετέφερε τις απόψεις, για το θέμα της πλήρους ένταξης της Τουρκίας. Η πρώτη αίτηση ένταξης έγινε πριν από 50 χρόνια… Πιστεύω ότι, οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν έχουν φτάσει στο τέλος τους. Συζητήσαμε, την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ προς την Τουρκία καθώς και την εκπροσώπηση του Βορείου Τμήματος της Κύπρου… Λόγω της πίεσης χρόνου, σε επόμενη συνάντηση θα συζητήσουμε ξανά, λεπτομερώς, όλα αυτά τα θέματα».


  • Cemil Çiçek: «… Από την υπογραφή της Συμφωνίας της Αγκύρας ( Σ.Σ. Συμφωνία Σύνδεσης), μέχρι σήμερα πέρασαν πενήντα χρόνια. Εμείς, αυτά τα πενήντα χρόνια, σχετικά με την ένταξή μας στην ΕΕ, ό,τι ήταν να πούμε, το είπαμε… Περιμένουμε, από την ΕΕ μια σαφή στάση απέναντι στην Τουρκία… Μεταξύ των θεμάτων, συζητήσαμε την πολιτική θεωρήσεων της ΕΕ προς την Τουρκία, την εκπροσώπηση της “ΤΔΒΚ” στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι, ήδη εκπροσωπείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Δεν είναι ωραίο να υπάρχει διαφορετική συμπεριφορά, μεταξύ δύο Ευρωπαϊκών Οργανισμών…»
.elzoni.gr
18/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin