Tuesday, May 14, 2013

Η ιστορική σημαία κυμάτισε ξανά .... ΓΙΑ ΤΑ 93 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Γυναίκες ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές μετέφεραν την ιστορική σημαία της Κομοτηνής από το δημαρχείο στο ηρώο.
(ΦΩΤ. xronos gr)
--
 
Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη παρέλαση μαθητών, συλλόγων και ενόπλων δυνάμεων .
H σημαία που φιλοτέχνησαν μέσα σε μια νύχτα οι κυρίες και δεσποινίδες της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, για να κυματίσει ως εθνικό σύμβολο στην πόλη, ύστερα από 550 χρόνια τουρκικής κατάκτησης, στην πρώτη απελευθέρωσή της, στις 14 Ιουλίου 1913, κυμάτισε και πάλι στον ουρανό της Κομοτηνής. Η καθιερωμένη τελετή πραγματοποιήθηκε χθες παραμονή της μεγάλης τοπικής επετείου, μπροστά από το ηρώο της πόλης μας. Η ημερομηνία αυτή έχει κεντηθεί με λευκή μετάξινη κλωστή πάνω στη σημαία, η οποία έμελλε από τότε να ακολουθήσει τις περιπέτειες των κατοίκων της Κομοτηνής. Προ της βουλγαρικής καθόδου που ακολούθησε, ο κρητικός λοχίας Γ. Παπαηλιάκης διασώζει τη σημαία και την μεταφέρει στην Κρήτη, όπου θα παραμείνει κρυμμένη για επτά χρόνια και μόνο μετά την οριστική απελευθέρωση της 14ης Μαΐου 1920, θα αποσταλεί στον δήμαρχο Κομοτηνής, Απόστολο Σούζο. Τότε προστέθηκαν πάνω στο μαρτυρικό της σώμα δύο νέες ημερομηνίες η 19η Αυγούστου 1913, όταν τα ελληνικά στρατεύματα, κατ΄ επιταγήν της Συνθήκης του Βουκουρεστίου, εγκατέλειψαν την πόλη και η 14η Μαΐου 1920, οπότε και έπνευσε οριστικά ο άνεμος της ελευθερίας.  Η επίσκεψη του εθνάρχη και η ελευθέρωση της Θράκης Ελευθερίου Βενιζέλου στην Κομοτηνή, αποθανατίστηκε με τη νέα ημερομηνία που κεντήθηκε πάνω της: 8 Μαΐου 1930. Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου η σημαία μεταφέρθηκε από τον Κομοτηναίο Νικόλαο Μακαρώνη στην Θεσσαλονίκη και έμεινε κρυμμένη στο εσωτερικό ενός ξηλωμένου στρώματος. Αλλά σύντομα επρόκειτο να κεντηθεί και νέα ημερομηνία ελευθερίας, η 9η Σεπτεμβρίου 1944.  Η ιστορική σημαία, παρασημοφορήθηκε στις 24 Μαρτίου 1946 και θεωρείται πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα εθνικά κειμήλια της Κομοτηνής. Σήμερα φυλάσσεται σε ειδική προθήκη στο δημαρχείο Κομοτηνής, ενώ στις 14 Μαΐου, την ημέρα της απελευθέρωσης, προπορεύεται τιμητικά όλων των τμημάτων που παρελαύνουν. 
Η ΕΠΑΡΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ 

Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση κορυφώνονται σήμερα με τη μεγάλη παρέλαση μαθητών, συλλόγων και ενόπλων δυνάμεων. Το πρωί της Δευτέρας έγινε η επίσημη έπαρση της ιστορικής σημαίας από τον δήμαρχο Κομοτηνής στο χώρο του ηρώου,  παρουσία αρχών,  με τη συμμετοχή της μουσικής της στρατού και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος. Τη σημαία μετέφεραν γυναίκες με παραδοσιακές στολές, το στρατιωτικό άγημα, ο δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας από το δημαρχείο έως το ηρώο. Εκεί περίμεναν μαθητές και εκπαιδευτικοί που λίγη ώρα αργότερα κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη των ηρώων.  Προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής.  

«Το φρόνημα μας είναι υψηλό, είναι γενναίο και δυναμικό όπως των προγόνων μας», είπε κατά τη διάρκεια της τελετής ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας. Ευχόμενος τα χρόνια πολλά σε όλους πολίτες τόνισε: «με αυτό το φρόνημα θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δώσουμε στον τόπο και την πατρίδα μας τη θέση που της αξίζει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι». Με τις σημαίες στα χέρια να κυματίζουν κάτω από την ιστορική σημαία της Κομοτηνής οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, τίμησαν την επέτειο της απελευθέρωσης. Κατέθεσαν στεφάνια και σήμερα θα παρελάσουν μπροστά από τις θέσεις των επισήμων, κλείνοντας ουσιαστικά αυτή τη σχολική χρονιά, όπως έκανε γνωστό ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ροδόπης Θεόδωρος Μούχτσης. «Για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας τα μαθήματα έχουν σχεδόν τελειώσει, γιατί μεσολαβεί η τοπική επέτειος της απελευθέρωσης και ακολουθούν οι εξετάσεις των πανελλαδικών από την Παρασκευή 16 Μαΐου», τόνισε. 

Σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των εκκλησιών.  Στις 10:30 πμ θα γίνει η επίσημη δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου θα  προεξάρχει ο μητροπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Μετά τη δοξολογία θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας από τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη. Στις 10:45  θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης. Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.  Στις 11:30 πμ  θα ξεκινήσει η παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Όλγα Τσιούλφα
14/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ 2012:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin