Tuesday, May 14, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Πραγματοποιήθηκε η ασκηση επί Χάρτου"Αφροδίτη 2013" στην ΑΟΖ....Υπ. Άμυνας: Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων

Οι πάντες πρέπει να αντιληφθούν και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα ότι η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα όταν σχετίζεται με το φυσικό μας πλούτο, είναι δικό μας δικαίωμα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας πως η Κύπρος λειτουργεί στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Είπε ακόμα ότι αρχές Ιουνίου η εταιρεία Noble Energy θα αρχίσει την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια εκτέλεσης άσκησης επί χάρτου με την επωνυμία «Αφροδίτη 2013», ο Υπουργός είπε ότι «όπως έχουμε δικαιώματα στην ΑΟΖ μας, έτσι έχουμε και υποχρεώσεις και αυτές πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο. Υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια της περιοχής και υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν για να προλάβουμε το οποιοδήποτε επεισόδιο μπορεί να έχουμε στην περιοχή».


  • Πρόσθεσε ότι «σε λίγες μέρες ξεκινά το πρόγραμμα γεωτρήσεων της Noble και αυτό είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτή η άσκηση - ανεξάρτητα ότι είναι άσκηση επί χάρτου - είναι πολύ σημαντική και έχει ως στόχο να συντονίσει όλες τις υπηρεσίες του κράτους και είναι πάρα πολλές οι υπηρεσίες αυτές, αφού υπάρχει υπηρεσία από σχεδόν κάθε Υπουργείο. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει καλός συντονισμός και πρέπει να επεξεργαστούμε διάφορα σενάρια ώστε να μπορέσουμε και να αποφύγουμε τέτοια επεισόδια αλλά και αν συμβούν τέτοια επεισόδια να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε σωστά».
Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε «τους εκπροσώπους των εταιρειών, ιδιαίτερα της Noble, που  έχουν την κάθε καλή διάθεση να συνεργαστούν και να συντονιστούν με όλες τις υπηρεσίες του κράτους. Απ’ ότι έχω ενημερωθεί σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 και οι υπηρεσίες του κράτους δηλώνουν παρούσες σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο».
Σε ερώτηση κατά πόσον υπήρξαν τις τελευταίες μέρες οποιεσδήποτε κινήσεις, προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας, ο κ. Φωτίου απάντησε πως «προκλήσεις και κινήσεις έχουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μέσω προκλητικών δηλώσεων ή άλλων ενεργειών. Εκείνο που έχει σημασία, και πρέπει να το αντιληφθούν οι πάντες, είναι ότι η άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ιδιαίτερα όταν έχει να κάνει με το φυσικό μας πλούτο, είναι δικό μας δικαίωμα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα». Εμείς, συνέχισε ο Υπουργός, «λειτουργούμε στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Είναι οι Τούρκοι που δεν ακολουθούν αυτό το δρόμο και αυτό το μήνυμα πρέπει να πάει παντού. Εμείς αυτό το σχεδιασμό που ξεκινήσαμε θα τον ολοκληρώσουμε».
Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανές επιπτώσεις από την εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, ο Υπουργός σημείωσε ότι «η αστάθεια που επικρατεί στη Συρία ασφαλέστατα είναι ένα πρόβλημα όσον αφορά την περιοχή γενικότερα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας εμποδίσει στο να υλοποιήσουμε τους σχεδιασμούς μας όσον αφορά την επιβεβαιωτική γεώτρηση γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους σχεδιασμούς αυτούς».

"Άσκηση Αφροδίτη 2013"
Η Άσκηση επί Χάρτου, με την ονομασία "Αφροδίτη 2013", πραγματοποιήθηκε από τις 9 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι, στα γραφεία του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και αφορά στην πλατφόρμα γεώτρησης «Drilling Rig ENSCO 5006» που θα αρχίσει εργασίες γεώτρησης τον επόμενο μήνα.
Η εικονική περιοχή της άσκησης είναι η θαλάσσια περιοχή του τεμαχίου 12 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποστολή της άσκησης είναι η δοκιμή επί χάρτου των υπαρχόντων Σχεδίων του ΚΣΕΔ και της NOBLE ENERGY με σκοπό την εξοικείωση και προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης του αρμόδιου προσωπικού στην αντιμετώπιση σοβαρών επεισοδίων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σε πλατφόρμα γεώτρησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τη διόρθωση των προβλεπόμενων διαδικασιών που καθορίζονται στα Σχέδια Ε-Δ και Εκτάκτου Ανάγκης ΚΣΕΔ και NOBLE ENERGY.

Η άσκηση διεξάγεται σε τρεις φάσεις και βασίζεται στο Εθνικό Σχέδιο Ε-Δ «ΝΕΑΡΧΟΣ», στα Σχέδια Medical Evacuation (MEDEVAC) Plan - Tier 3 και ENSCO 5006 Emergency Evacuation Plan (EEP) - Tier 4, της εταιρείας NOBLE ENERGY, καθώς και στα Μνημόνια ενεργειών των λοιπών Υπηρεσιών.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εξετάζονται διάφορα ζητήματα που αφορούν στην Ε-Δ, καθώς και λύσεις σε διάφορα συναφή επεισόδια Έκτακτης Ανάγκης που θα επιδίδονται εκτάκτως στους Συνδέσμους των Υπηρεσιών από το Διευθύνων Επιτελείο.
Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος το προσωπικό του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης και εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, του Τμήματος Δασών, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας, του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και των Ιατρικών και Νοσηλευτικών Υπηρεσιών της Δημοκρατίας.  Συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι και παρατηρητές από την εταιρεία Noble Energy International Ltd και από την εταιρεία υποστήριξης EDT Ltd.
.sigmalive.com

Name
Name

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin