Thursday, April 18, 2013

Swoboda: «Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εκπροσωπηθούν στην Ευρωβουλή»

Εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων  στις Ευρωεκλογές του 2014, προτείνει ο Πρόεδρος της Ομάδας Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Hannes Swoboda.

Σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  ο Αυστριακός ευρωβουλευτής προτείνει στον Martin Schultz να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Κυβέρνηση ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη και σταθερή λύση ώστε να επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


«Δεν είναι πλέον αποδεκτό μια ομάδα ευρωπαίων πολιτών να μην εκπροσωπείται στις σημαντικές εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» γράφει στην επιστολή του ο κ Swoboda και συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι «οι Κυπριακές Αρχές πρέπει να προτείνουν βιώσιμες και πρακτικές λύσεις για το πώς πρέπει να πραγματοποιηθεί αυτή η εκπροσώπηση στις επόμενες Ευρωεκλογές. Πρέπει να βρεθεί μια λύση ώστε όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να μπορούν να εκπροσωπούνται στις εργασίες του Κοινοβουλίου μελλοντικά».
 EurActiv.gr 
 



3 comments :

  1. Εκλογή Τουρκοκυπρίων ευρωβουλευτών ζητά το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα .....

    Να διασφαλιστεί το θέμα της εκπροσώπησης Τουρκοκυπρίων στις επόμενες ευρωεκλογές, ζήτησε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα.

    του Νίκου Χρυσολωρά

    Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεύτερη σε μέγεθος δύναμη στην Ευρωβουλή, ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του Σώματος Μάρτιν Σούλτζ, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Λευκωσίας, με σκοπό στις ευρωεκλογές του 2014 να εκλεγούν και Τουρκοκύπριοι ευρωβουλευτές. «Δεν είναι πλέον αποδεκτό να μην εκπροσωπούνται Ευρωπαίοι πολίτες στην Ευρωβουλή.
    Οι Κυπριακές αρχές οφείλουν να προτείνουν βιώσιμες και πρακτικές εναλλακτικές, ώστε να διασφαλιστεί το θέμα της εκπροσώπησης [Τουρκοκυπρίων] στις επόμενες ευρωεκλογές. Πρέπει να βρεθεί μία λύση ώστε να εκπροσωπούνται όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες στις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα.
    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, παρουσιάζοντας την Έκθεση Προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο, υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες για την επανένωση της Κύπρου. Ο κ. Φούλε προσέθεσε πως έχει πλήρη συναίσθηση ότι οι προτεραιότητες της Κυπριακής κυβέρνησης «βρίσκονται αλλού αυτή τη στιγμή», εννοώντας φυσικά την οικονομική κρίση. Προσέθεσε ωστόσο ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Ελπίζω ότι το γενικότερο θετικό περιβάλλον θα μετατραπεί σε ευκαιρία, προς όφελος και της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας». «Η επίλυση του Κυπριακού θα βελτιώσει αισθητά το οικονομικό περιβάλλον και θα απελευθερώσει πλήρως τις οικονομικές δυνατότητες του νησιού, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ενέργειας», κατέληξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.
    Καθημερινή

    http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/04/blog-post_1232.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29#.UXASyUpCd5U
    18/4/13

    ReplyDelete
  2. The so-called president of the so-called TRNC: EU has to accept existence of Turkish Cypriot state.....
    Eroglu descibed admitting Greek Cypriots into EU as a mistake......

    LEFKOSA

    The so-called president of the so-called "Turkish Republic of Northern Cyprus" (TRNC) Dervis Eroglu received a delegation from Turkey's EU Ministry in Lefkosa.
    Speaking while receiving the Turkish delegation, Eroglu underlined that the EU had to accept the existence of the Turkish Cypriot state, the plane trips to and from the TRNC and how the Turkish Cypriots travelled to all corners of the world, if it said it saw TRNC as an interlocutor.
    I am pleased to see that Turkish Minister of EU Affairs and Chief Negotiator Egemen Bagis always brings up the issue of Cyprus, Eroglu noted.
    Cyprus issue's being on the agenda of Turkey all the time is crucial, Eroglu stated.
    On the Greek Cypriot administration's accession in the EU, Eroglu underlined that it was a mistake on the part of the EU to admit the Greek Cypriots into the union.
    http://www.aa.com.tr/en/rss/163187--eu-has-to-accept-existence-of-turkish-cypriot-state
    18/4/13

    ReplyDelete
  3. Τούρκοι αξιωματούχοι ενημέρωσαν Τ/κ για θέματα ΕΕ....

    Ενημέρωση για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας – ΕΕ παρήχαν μέλη του τουρκικού Υπουργείου για θέματα ΕΕ σε «συναδέλφους» τους από τα κατεχόμενα.

    Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο αναπληρωτής υφυπουργός του τουρκικού Υπουργείου, Μπουράκ Ερντενίρ, ανέφερε ότι η ΕΕ έκανε αποδεκτή την υποψηφιότητα της Τουρκίας το 1999, το 2005 άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και 30 και πλέον κεφάλαια παραμένουν κλειστά λόγω πολιτικών λόγων και σε αυτό το θέμα στο παρελθόν κανείς δεν έκανε υποδείξεις στη «νότια Κύπρο», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Ερντενίρ είπε πως είναι σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις που γίνονται στα κατεχόμενα για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η συνέχιση της διαδικασίας θα είναι προς όφελος των Τ/κ, λέγοντας πως υπάρχει θέμα νομιμότητας και θέμα «απομόνωσης».

    Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των σχέσεων με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι παρούσες μεταρρυθμίσεις (στις οποίες δεν έκανε αναφορά) δείχνουν την καλή πρόθεση του ψευδοκράτους. Στον κόσμο, είπε, και το ψευδοκράτος παίρνει τη θέση του ως ένα μέρος αυτού. «Πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, αλλά σε αυτή τη διαδικασία σημαντική είναι η επιθυμία. Πλέον δεν πρέπει να έχεις δίκιο, αλλά να είσαι δυνατός».

    Η εντύπωση στην τουρκική κοινή γνώμη ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για την Τουρκία στην ΕΕ έχει αυξηθεί στο 92%, πρόσθεσε.

    Ο επικεφαλής του κέντρου συντονισμού του «πρωθυπουργικού γραφείου» στα κατεχόμενα, Ερχάν Ερτσίν, ανέφερε ότι έχουν ανάγκη τις νομικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις για να γίνουν οι αλλαγές που έγιναν και στην Τουρκία. Απευθυνόμενος προς τους «δημόσιους υπαλλήλους», είπε πως το κόμμα Εθνικής Ενότητας από την ίδρυσή του δεν ακούμπησε το «σύνταγμα», σημειώνοντας πως το 2014 υπάρχουν δύο εκλογικές διαδικασίες στα κατεχόμενα.

    Στα χέρια μας υπάρχουν «νομοθεσίες» και κανονισμοί, πρόσθεσε λέγοντας πως αν δεν προχωρήσουν στις αλλαγές τώρα τότε η κατάσταση στο ψευδοκράτος θα χειροτερέψει. Πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας, είπε ο κ. Ερτσίν λέγοντας ότι υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι πρέπει οι Τ/κ να αναζητούνται περισσότερες οικονομικές πηγές από την ΕΕ. Υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ψευδοκράτος, συνέχισε. «Η ΕΕ μπορεί να μην σίγουρα σωστή, αλλά δείχνει το δρόμο. Σε αυτό το θέμα έχουμε ζητήσει τη βοήθεια της Άγκυρας».

    Στη συνάντηση μίλησαν επίσης δύο ακόμη αξιωματούχοι από το τουρκικό Υπουργείο ΕΕ για θέματα πολιτικής και νομικά ζητήματα.
    http://www.onlycy.com/321426-τούρκοι-αξιωματούχοι-ενημέρωσαν-τκ-γ
    19/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin