Wednesday, April 10, 2013

Συντονισμός Nimetz και Fuele για προστασία των Σκοπίων από την αποσταθεροποίηση

Του Κώστα Ράπτη

“Είναι ένα σημαντικό περιφερειακό θέμα. Είναι ένα σημαντικό ευρωπαϊκό θέμα. Έχει διακλαδώσεις και προκαλεί έντονο ενδιαφέρον” δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ Matthew Nimetz, μετά την κοινή συνάντηση που είχε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους Αθηνών και Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Zoran Jolevski, στους οποίους παρουσίασε νέα “συγκεκριμένη” πρόταση, παροτρύνοντας τις δύο κυβερνήσεις να την μελετήσουν “συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά ”ενόψει νέων συναντήσεων μέσα στους επόμενους δύο μήνες, πιθανότατα μετά το ορθόδοξο Πάσχα.


Έχοντας κρατήσει χαμηλό προφίλ κατά τις αντίστοιχες επαφές τον περασμένο Ιανουάριο, ο Matthew Nimetz αποκαλύπτεται ότι στο μεσοδιάστημα μπόρεσε αθορύβως να φανεί αρκετά αποτελεσματικός, εάν κρίνουμε από τις δηλώσεις του: “Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά”.

Το ποιές είναι οι παράμετροι της νέας πρότασης Nimetz προφανώς είναι ακόμη πολύ νωρίς για να γίνει γνωστό. Κυρίως όμως είναι επί της ουσίας αδύνατον να διευκρινισθεί πώς οραματίζεται ο διεθνής μεσολαβητής την επίλυση του κρισιμότερου για την Αθήνα ζητήματος, ήτοι του εύρους χρήσης της όποιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό (π.χ. “Δημοκρατία της Άνω/Βόρειας Μακεδονίας”) προταθεί. Με την καθιέρωση νέας ονομασίας “έναντι όλων”(erga omnes) να προϋποθέτει μιαν, απαγορευτική με βάση της εσωτερικές ισορροπίες της γειτονικής χώρας, αναθεώρηση του Συντάγματος, και με άλλες δύο χώρες, μέλη μάλιστα της Ε.Ε., να έχουν προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε αναγνώριση της πΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία, λογικά συμπεραίνει κανείς ότι η προτεινόμενη λύση δύσκολα μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια φόρμουλα για διμερή χρήση. 

Το αν κάτι τέτοιο, βρίσκεται εντός των ορίων πολιτικής αντοχής της Αθήνας, είναι το επόμενο μέγα ερώτημα. Ιδίως αν ο διεθνής μεσολαβητής επιδεινώνει περαιτέρω τα πράγματα υιοθετώντας στην πρότασή του την ονομασία "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας". 

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα προορίζεται να μεταπέσει από την εικόνα του εποικοδομητικού παίκτη (που απευθύνει, χωρίς ανταπόκριση, προτάσεις μνημονίου συνεργασίας στους "αρχαιόπληκτους" και αδιάλλακτους ιθύνοντες των Σκοπίων), στη θέση του πιεζόμενου.
Ωστόσο, οι ίδιες οι χθεσινές δηλώσεις Nimetz αφήνουν να φανεί ότι το νέο “πακέτο” περιλαμβάνει στοιχεία καινοτομίας, που αποβλέπουν στο να δελεασθούν τα εμπλεκόμενα μέρη. Πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Dnevnik των Σκοπίων έκανε λόγο για προτάσεις που ενσωματώνουν αναφορές στη γλώσσα και την ταυτότητα των πολιτών της πΓΔΜ.
Οι κινήσεις του Matthew Nimetz βρίσκονται πάντως σε συντονισμό με αυτές του επιτρόπου Διεύρυνσης της Κομισιόν Stefan Fuele, ο οποίος την Τρίτη βρέθηκε στα Σκόπια για τον τέταρτο γύρο του ενταξιακού διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΠΓΔΜ, ο οποίος εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2012, με αντικείμενο τις θεματικές ενότητες της δημόσιας διοίκησης, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του Τύπου, της εκλογικής νομοθεσίας και της λειτουργίας της οικονομίας της αγοράς στην ΠΓΔΜ.
Ήδη η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ζήτησε για άλλη μία φορά, με ψήφους 39 έναντι 13, από τις κυβερνήσεις των “27” να προχωρήσουν κατά τη Σύνοδο του Ιουνίου σε έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-πΓΔΜ, ενώ στις 16 Απριλίου η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει την ενδιάμεση έκθεση προόδου για την γειτονική χώρα.
Στη συνάντηση του με τον Stefan Fuele, o πρωθυπουργός της πΓΔΜ Nikola Gruevski ανέφερε σαφώς ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα προσφέρει “επιπρόσθετη ώθηση προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα”, ενώ ο ίδιος ο επίτροπος τήρησε στάση “εποικοδομητικής ασάφειας”, αν και η ιδέα για παράλληλη διεξαγωγή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με αυτές για το ζήτημα της ονομασίας είναι δικής του πατρότητας. Σε κάθε περίπτωση, η πρόοδος των προσπαθειών του Matthew Nimetz είναι και δική του - και αντιστρόφως.
  • Το γιατί παρατηρείται αυτός ο συντονισμός έχει προφανώς να κάνει με τις “διακλαδώσεις” και το “ενδιαφέρον” (“των ΗΠΑ, των χωρών της Ε.Ε. και περιστασιακά και τρίτων χωρών”) που έχει το θέμα, σύμφωνα με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Αρκεί να αναλογισθεί κανείς ότι ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ivica Dacic σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine ανέφερε ότι Βελιγράδι και Πρίστινα θα είχαν εύκολα καταλήξει σε μια συμφωνία ανταλλαγής σερβικών δήμων του Βορείου Κοσόβου με αλβανικούς δήμους της κοιλάδας του Πρέσεβο στη Νότια Σερβία, αν δεν απαγόρευε μια τέτοια λύση η Ουάσιγκτον φοβούμενη για την αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ.
Με την ανεργία στη γειτονική χώρα να κυμαίνεται στο 31% και με τις εντάσεις να μεταπηδούν από την πολιτική σύγκρουση μεταξύ των συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην εθνοτική αντιπαράθεση μεταξύ Σλάβων και Αλβανών, οι φόβοι για την ευστάθεια της πΓΔΜ είναι βάσιμοι, εντείνοντας τις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα για κλείσιμο των εκκρεμοτήτων στα Δυτικά Βαλκάνια και επιτάχυνση της ενσωμάτωσής τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (σε μία φάση άλλωστε που με την αποχώρηση από το Αφγανιστάν το ΝΑΤΟ αναδιπλώνεται στην ανασυγκρότηση του “οίκου” του).
Είναι χαρακτηριστικό, ότι το σύνολο των διεθνών θεσμών που εκπροσωπούνται στα Σκόπια, άσκησε, προξάρχοντος του Fuele, έντονες πιέσεις στην αρχηγό της αντιπολίτευσης Branko Crvenkovski ώστε να τερματίσει τις διαδηλώσεις και το μποϊκοτάζ των εργασιών του κοινοβουλίου που είχε ξεκινήσει από τις 24 Δεκεμβρίου και να συμμετάσχει κανονικά στις δημοτικές εκλογές, όπου, όπως είναι λογικό, υπέστη δεινή ήττα (μόλις 4 δήμους στους 81, έναντι 56 για το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού και 18 των αλβανικών κομμάτων).
9/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -------------

 



Πηγή:www.capital.gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin