Sunday, April 7, 2013

J. Weidmann: Τι μάθαμε από την Κύπρο

Η κυπριακή διάσωση δείχνει ότι οι τράπεζες μπορούν να "αποδομηθούν" παρά τις δυσκολίες, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Jens Weidmann, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σταθεροποιηθεί.
Ο Weidmann σημείωσε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Κύπρος να χρειαστεί ακόμα περισσότερη ρευστότητα, τόνισε ωστόσο πως αυτό που θα λύσει τα προβλήματα της Λευκωσίας είναι οι μακροπρόθεσμες δομικές μεταρρυθμίσεις και όχι η μεγαλύτερη ρευστότητα.



Ο ίδιος εκτιμά πως η κυπριακή διάσωση δεν αποτελεί πρότυπο, λόγω του μεγάλου μεγέθους του χρηματοπιστωτικού της τομέα, αν και είναι κρίσιμης σημασίας, αυτοί που φέρουν την ευθύνη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, να επωμιστούν και μέρος των υποχρεώσεων.

«Είναι σημαντικό το μάθημα που θα πάρουμε από την Κύπρο να είναι ότι οι τράπεζες μπορούν να διασπαστούν, παρά τις όποιες δυσκολίες απορρέουν από το σχεδιασμό του προγράμματος. Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα και θα βοηθήσει ώστε να περιοριστεί η αβεβαιότητα», δήλωσε ο Weidmann.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οδηγία που θα αφορά στον χειρισμό των προβληματικών τραπεζών. «Δεν μπορούμε πάντα να σώζουμε τις προβληματικές τράπεζες με τα λεφτά των φορολογούμενων. Η συζήτηση αφορά την διάλυση των τραπεζών με τέτοιον τρόπο ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο το χρηματοοικονομικό σύστημα».

Ξεχωριστά ο Weidmann προειδοποίησε πως η διάθεση για την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υποχωρεί στην Ευρώπη και αυτό δημιουργεί πρόβλημα.
.capital.gr

7/4/13



Πηγή:www.capital.gr
7/4/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin