Monday, April 29, 2013

Εκπρόσωπος: Πολιτικές περιπλοκές και οικονομικές επιπτώσεις από έξοδο από ευρώ

Πέραν των δραματικών πολιτικών περιπλοκών που ευνόητα ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι θα προκύψουν από έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, ταυτόχρονα υπάρχουν και συγκεκριμένες οικονομικές αρχές και απόψεις, τις οποίες ο κάθε καλόπιστος συνομιλητής πρέπει να λάβει πολύ καλά υπόψη, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε γραπτή δήλωσή του σε σχέση με την ανακοίνωση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για την πρόταση της για την οικονομία, ο κ. Στυλιανίδης σημειώνει ότι μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί για άμεση συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο, εντούτοις προβαίνει σε επισημάνσεις που αφορούν στις επιπτώσεις.
Πρώτον, αναφέρει ο Εκπρόσωπος, για τις μικρές οικονομίες και μη εξαγωγικού χαρακτήρα, όπως η κυπριακή η οποιαδήποτε υποτίμηση του νομίσματος είναι κοινώς παραδεκτό ότι δεν προσφέρει ουσιαστικά αυτά που αναμένει κανείς από μια υποτίμηση νομίσματος σε χώρα εντελώς διαφορετικού οικονομικού προσανατολισμού από ό,τι η δική μας.

Αυτός, εξάλλου, προσθέτει, ήταν και ο λόγος που ουσιαστικά η Κυπριακή Δημοκρατία όταν είχε νόμισμα την κυπριακή λίρα δεν προέβη ποτέ σε υποτίμηση εκτός της συγκεκριμένη περίοδο της δεκαετίας του `70 όταν η κυπριακή λίρα ήταν συνδεδεμένη με τη στερλίνα και η υποτίμηση επεβλήθη εξ ανάγκης.
Δεύτερο, συνεχίζει ο κ. Στυλιανίδης, υπό τις σημερινές περιστάσεις, ενδεχόμενη έξοδος από το ευρώ και υιοθέτηση ενός εξ αντικειμένου πιο ανίσχυρου νομίσματος θα δημιουργούσε ακόμη χειρότερα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Αναπόφευκτα αυτό, σημειώνει, θα οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες εκροές κεφαλαίων τη στιγμή που η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα είναι το βασικό ζητούμενο.
“Τρίτον, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται άμεση μείωση της αγοραστικής αξίας των εισοδημάτων των πολιτών. Η δε αναμενόμενη εκτόξευση του πληθωρισμού θα διαβρώσει περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Ταυτόχρονα, η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα συνεπάγεται ανάλογη μείωση και στην αγοραστική αξία του συνόλου των καταθέσεων συμπεριλαμβανομένων και των ασφαλισμένων καταθέσεων”, συμπληρώνει.
Επίσης, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, το κόστος των εισαγωγών θα εκτοξευθεί στα ύψη, με αποτέλεσμα ακόμη και έλλειψη αγαθών πρώτης ανάγκης.
  • Επειδή κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν την  εσφαλμένη εντύπωση ότι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την ευρωζώνη χωρίς να σημαίνει αυτόματα έξοδο και από την ΕΕ, καταλήγει στην γραπτή δήλωση του ο κ. Στυλιανίδης, τονίζουμε ότι αυτό δημιουργεί πολιτικό και νομικό κίνδυνο εκδίωξης της Κύπρου από την ΕΕ.
.onlycy.com
29/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin