Wednesday, April 10, 2013

Υπέρ συντονισμένης εξόδου από το ευρώ....ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΝΩΣΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥ

Η έξοδος της Κύπρου από τη νομισματική ένωση θα μπορούσε να είναι η λιγότερη κακή επιλογή για το μέλλον της χώρας, εφόσον γινόταν σε συνεννόηση με κάθε μέλος της τρόικα, εκτιμά σε άρθρο της στο Μπλούμπεργκ η οικονομολόγος Μέγκαν Γκριν.

Στο άρθρο με τίτλο «Η Κύπρος θα μπορούσε να σωθεί εγκαταλείποντας το ευρώ», η γνωστή στη Βρετανία επικεφαλής οικονομολόγος της Maverick Intelligence και έως πρόσφατα συνεργάτης του Νουριέλ Ρουμπίνι, αναφέρει ότι ο πόνος που θα προκαλέσουν οι όροι της διάσωσης της Κύπρου θα είναι τεράστιος. Η κ. Γκριν σημειώνει ενδεικτικά ότι ο τραπεζικός τομέας του νησιού και η δραστηριοποίηση της Κύπρου ως υπεράκτιου χρηματοπιστωτικού κέντρου στην ουσία καταστράφηκαν μέσα σε λίγες ημέρες.


Προσθέτει ότι δεν είναι ξεκάθαρη η φερεγγυότητα της Τράπεζας Κύπρου λόγω της επιβάρυνσής της μετά τη διάλυση της Λαϊκής και επισημαίνει την πρόσθετη επιβάρυνση της ρευστότητας λόγω των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. «Ένας ακόμα μήνας τόσο σφιχτής ρευστότητας θα ωθήσει πολλούς στη χρεοκοπία», σχολιάζει.

Προβλέπει ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις του ΔΝΤ ή της κυβέρνησης και προειδοποιεί ότι η απώλεια στόχων που αυτό θα σημάνει θα ρίξει την Κύπρο σε ένα «ατελείωτο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης». Κατά την εκτίμησή της από αυτό το σπιράλ θα προκύψει ανάγκη δεύτερης διάσωσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το μεγαλύτερο κόστος της εξόδου από την ευρωζώνη θα ήταν η πτώχευση τραπεζών, η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η αδυναμία του κράτους να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Τα πρώτα δύο έχουν ήδη συμβεί, αναφέρει η Μέγκαν Γκριν, ενώ το τρίτο είναι πιθανό να συμβεί στην επόμενη διετία αν η χώρα παραμείνει εντός ευρωζώνης.

Επομένως, προσθέτει η οικονομολόγος, η Κύπρος ίσως αξίζει να τυπώσει το δικό της νόμισμα που θα υποτιμηθεί και να επωφεληθεί της αυξημένης ανταγωνιστικότητας που θα το συνοδεύσει. Αυτό το όφελος η κ. Γκριν το επικεντρώνει σε τρεις βασικούς τομείς: την αγορά ακινήτων (12% του ΑΕΠ), τον τουρισμό (περίπου 7% του ΑΕΠ) και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (έως και 40% του ΑΕΠ).

Ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να γίνει με άψογο συντονισμό, τονίζει. Αρχικά, για να αποφευχθεί ο υψηλός πληθωρισμός σε μια χώρα που εισάγει τις περισσότερες πρώτες ύλες της και όλη την ενέργειά της, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα δάνειο-γέφυρα με το ΔΝΤ, το οποίο «ευτυχώς υπάρχει ακριβώς για αυτό το σκοπό».

Παράλληλα, το φιλικό διαζύγιο θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους υπόλοιπους εταίρους της ευρωζώνης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπής. Όπως σημειώνει η Μέγκαν Γκριν, αν και δεν υπάρχει μηχανισμός με τον οποίο η Κύπρος θα μπορούσε να διωχθεί από την ΕΕ, υπάρχει λόγω της Τουρκίας μεγάλο κίνητρο να εξασφαλιστεί η παραμονή στην ένωση και η διατήρηση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σε ό,τι αφορά το τρίτο μέλος της τρόικα, την ΕΚΤ, θα ήταν καλό για την Κύπρο να συμφωνήσει ένα διακανονισμό αποπληρωμής των χρεών της προς την Τράπεζα, ώστε να μην προκαλέσει ζημιά σε αυτή και επομένως στις υπόλοιπες χώρες-μέλη, διακινδυνεύοντας την οργή τους.

Η Μέγκαν Γκριν επισημαίνει πάντως ότι αν και για την Κύπρο μια τέτοια λύση θα μπορούσε να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή, ο κίνδυνος να ζητήσουν κάτι ανάλογο μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης ίσως απέτρεπε τα μέλη της τρόικα από το να παράσχουν την αναγκαία στήριξη σε μια κυπριακή έξοδο.
.politisnews.eu
10/04/2013 - 13:07

4 comments :

  1. Παπαδημούλης: «Θα ήταν λάθος της Κύπρου το "ναι" στο Eurogroup»....

    Για τη στάση της κυπριακής Βουλής στις αποφάσεις του Eurogroup για το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μίλησε την Τετάρτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 o Δημήτρης Παπαδημούλης επανέλαβε ότι το «όχι» της Κύπρου ήταν μια σωστή. «Η αρχική απόφαση δεν ήταν καθόλου καλή. Ήταν πολύ κακή. Κούρευε τις ιδιωτικές καταθέσεις από το πρώτο ευρώ. Η θεωρία ότι έπρεπε να πει "ναι" η κυπριακή Βουλή στο αρχικό πακέτο της απόφασης, πιστεύω ότι είναι λάθος», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και στον έλεγχό του ο Δημ. Παπαδημούλης είπε: «Επανέλαβα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι πάγια: όταν το Δημόσιο βάζει τα λεφτά για να σώσει τις τράπεζες, πρέπει να αναλαμβάνει και τον έλεγχο. Η θέση μας είναι ότι όποιος βάζει τα λεφτά, πρέπει να έχει και τα κλειδιά».

    http://www.tanea.gr/news/politics/article/5011196/papadhmoylhs-tha-htan-lathos-ths-kyproy-to-nai-sto-eurogroup/
    10/4/13

    ReplyDelete
  2. Κύπρος: «Κούρεμα» και στους δήμους θέτει η τρόικα.....ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΒΙΩΣΙΜΟΙ.....

    «Κούρεμα» και στον αριθμό των δήμων στα εδάφη που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να καταστούν βιώσιμοι, έχει θέσει η τρόικα στις διαβουλεύσεις της με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

    Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» , οι επικεφαλής της τρόικας έχουν ξεκαθαρίσει ότι , αν η οικονομική κατάσταση των δήμων δεν βελτιωθεί άμεσα, θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι αλλαγές που θα επιτρέψουν την συγχώνευση μικρών δήμων με μεγαλύτερους, ώστε να παραμείνουν τελικά μόνο 10 δήμοι.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63811104
    11/4/13

    ReplyDelete
  3. Κομισιόν: Στα 23 δισ. ευρώ θα φθάσει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου....

    Στα 23 δισ. ευρώ θα φτάσει το πακέτο διάσωσης της Κύπρου μέχρι το 2016, έναντι 17 δισ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

    Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, στο οποίο παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις της Κομισιόν αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου, η Μεγαλόνησος θα κληθεί να βρει άλλα 6 δισ. ευρώ τα οποία θα συνεισφέρει η ίδια στη διάσωσή της.

    «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, εκτιμά πως οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου ανέρχονται σε περίπου 23 δισ. ευρώ με ορίζοντα το τριετές πρόγραμμα, δηλαδή από το δεύτερο τρίμηνο του 2013 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η αποπληρωμή μεσοπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου χρέους, συμπεριλαμβανομένων δανείων, και οι δημοσιονομικές ανάγκες», αναφέρεται στο έγγραφο.

    Στο κείμενο διατυπώνεται ακόμη η εκτίμηση ότι η Κύπρος θα εξασφαλίσει περίπου 10,6 δισ. ευρώ από τη διαδικασία εκκαθάρισης της Λαϊκής Τράπεζας και την επιβολή φορολόγησης σε μετόχους, ομολογιούχους και αποταμιευτές με ανασφάλιστες καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου.

    http://www.tanea.gr/news/economy/article/5011452/komision-sta-23-dis-eyrw-tha-fthasei-to-paketo-diaswshs-ths-kyproy/
    11/4/13

    ReplyDelete
  4. Στην Κύπρο περιόρισαν τα τραπεζικά εμβάσματα στο εσωτερικό της χώρας....

    Το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου έπειτα από συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα τροποποίησε επειγόντως το διάταγμα σχετικά με τα μέτρα ελέγχου κίνησης των κεφαλαίων, περιορίζοντας δραστικά τη δυνατότητα πραγματοποίησης τραπεζικών εμβασμάτων στο εσωτερικό της χώρας.
    Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου έχει αναρτηθεί το ήδη 7 φορές τροποποιημένο διάταγμα, στο οποίο ορίζεται ότι δεν επιτρέπονται τα εμβάσματα, αλλά μόνο οι πληρωμές έως ύψος 300.000 ευρώ, χωρίς προηγούμενη αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα.

    http://greek.ruvr.ru/2013_04_13/110672475/
    13/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin