Wednesday, April 17, 2013

Κον-Μπεντίτ: Επανένωση της Κύπρου για τουρκικές επενδύσεις

Τη σύσφιξη των σχέσεων της με την Τουρκία με βασικό προαπαιτούμενο την επανένωσή της προτείνει για την Κύπρο, ως μόνη λύση να ανακάμψει οικονομικά το νησί, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Κον-Μπεντίτ. Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην τρόικα κατηγορώντας την ότι απέτυχε να επιμείνει στην επανένωση του νησιού, κάτι το οποίο όπως υποστηρίζει θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Κριτική όμως άσκησαν και άλλοι ευρωβουλευτές για το χειρισμό της κυπριακής κρίσης, κατηγορώντας το Eurogroup για κακή επικοινωνία, την Κομισιόν για την μη υπεράσπιση των εγγυημένων καταθέσεων και κάποια κράτη-μέλη για την “αποικιακή” προσέγγιση.

“Τούρκοι επενδυτές θα επενδύσουν στην Κύπρο μόνο όταν υπάρξει επανένωση” είπε ο Κον-Μπεντίτ και υποστήριξε ακόμα πως “το οικονομικό μοντέλο πρέπει να επέλθει μέσω της επανένωσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.



Αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ, λέγοντας πως έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο και υποστήριξε πως θα είχαν προχωρήσει πολύ περισσότερο αν η Κύπρος ήταν ενωμένη.

“Πρέπει να τερματίσουμε τη νεο-αποικιακή συμπεριφορά του Συμβουλίου και της τρόικας στην Κύπρο”, δήλωσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα. “Πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές και τις δομές της Ευρώπης και η Επιτροπή πρέπει να ανάλαβει την ευθύνη. Η αντιδημοκρατική τρόικα δεν θα έπρεπε να είναι επικεφαλής αλλά η Κομισιόν και ειδικά ο επίτροπος Όλι Ρεν”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνεχίζοντας τόνισε πως: “Δεν χρειαζόμαστε πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ισχυρή παρουσία και συμμετοχή από δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς στο μέλλον της Ευρωζώνης’. “Είναι καιρός για ένα πραγματικό διάλογο ανάμεσα στο Συμβούλιο, την Επιτροπή και το Κοινοβούλιο”, κατέληξε.


Εκ μέρους των Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών ο Βέλγος Γκι Φέρχοφστατ είπε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, τόνισε.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος βρέθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο αλλά εφόσον τα κράτη-μέλη δέχονταν να δανείσουν μόνο 10 δισ. ευρώ αυτό δεν ήταν εφικτό και συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των κατηγοριών.

.enet.gr
17/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 -------------

3 comments :

  1. Μεντβέντεφ: η κρίση στην Κύπρο δεν έπληξε τη Ρωσία...

    Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στην Κρατική Δούμα, δήλωσε ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν έπληξε τις κρατικές δομές της Ρωσίας.

    «Δεν θα έλεγα ότι όλα τα προβλήματά μας οφείλονται στην κατάσταση στην Κύπρο και σε όσους έχουν εκεί κάποιες αξίες», - υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθεί στη Ρωσία ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, «ώστε τα χρήματα να παραμένουν στη χώρα μας».

    «Η ΕΕ έδειξε στην Κύπρο το χειρότερο παράδειγμα σχετικά με το πως πρέπει να εφαρμόζεται η κατασχετική πολιτική», - δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

    http://greek.ruvr.ru/2013_04_17/111048912/
    17/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μεντβέντεφ: Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο....

      Η διαχείριση της κρίσης χρέους της Κύπρου, η οποία επικρίθηκε από διάφορες πλευρές, αποδεικνύεται επωφελής για τη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα ο Ρώσος Πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσθέτοντας πως οι μεγάλες ζημιές που επιβλήθηκαν στις ανασφάλιστες αποταμιεύσεις έπεισαν τους Ρώσους επενδυτές να διατηρούν τα κεφάλαιά τους στη χώρα τους.

      “Χρειάζεται να ευχαριστήσουμε τους εταίρους μας της ΕΕ για όσα έκαναν στην Κύπρο, διότι μας έδωσαν το χείριστο παράδειγμα για το πώς φέρουμε σε πέρας μία πολιτική κατάσχεσης”, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ ενώπιον του Κοινοβουλίου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

      “Αυτή υπήρξε μία επαρκής απόδειξη σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων για το ότι είναι καλύτερο να κρατά τα χρήματά του στην ίδια μας τη χώρα”, φέρεται να έχει δηλώσει ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε πως από τη φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο δεν έχει επηρεασθεί καμία ρωσική κρατική επένδυση και πως η κυβέρνηση πασχίζει να πείσει τους Ρώσους να διατηρήσουν τα χρήματα στη χώρα τους.

      Μόνον το περασμένο έτος εξήχθησαν από τη Ρωσία 56,8 δισεκ. δολάρια σε επενδύσεις, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

      “Ας αποχαιρετίσουμε την Κύπρο και ας προσφέρουμε επιπλέον βοήθεια σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα“, πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας.

      http://www.onlycy.com/320490-μεντβέντεφ-ας-αποχαιρετίσουμε-κύπρο
      17/4/13

      Delete
    2. ....."Сделать Кипру ручкой"

      Медведев предложил "сделать Кипру ручкой" и принять решения по стимулированию граждан хранить накопления в России. По мнению главы правительства, "нужно поблагодарить партнеров из Евросоюза за то, что они устроили с Кипром, потому что они показали худший пример того, как нужно проводить конфискационную политику". "Это очевидное доказательство для значительной части людей, почему деньги нужно хранить в родной стране", — сказал он, отвечая на вопрос депутата от КПРФ.

      Медведев подчеркнул, что от ситуации на Кипре не пострадали ни частные, ни государственные компании. "Я специально проводил несколько совещаний на эту тему. Никаких потерь у нас нет. Я имею в виду государственные структуры и значительную часть частных компаний", — считает премьер.......http://www.vesti.ru/doc.html?id=1076568
      17/4/13

      Delete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin