Sunday, April 7, 2013

“Όχι” στην εξαγωγή του φυσικού αερίου της Κύπρου μέσω Τουρκίας

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις σε σχέση με την κατασκευή του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στη Κύπρο, επεσήμανε με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ (Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου) Χαράλαμπος Έλληνας, εκφράζοντας την άποψη ότι η Τουρκία έχει σχεδόν κερδίσει, όπως είπε, τον πόλεμο της προπαγάνδας.
Υπέδειξε ακόμα πως η εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας δεν είναι η σωστή λύση, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και τεχνικά.

Ο κ. Έλληνας είπε ότι η Κύπρος, τώρα που έχει αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση και τα θέματα της οικονομίας «έχουν μπει σε μια γραμμή», θα πρέπει να επανέλθει στο θέμα του φυσικού αερίου. «Τώρα είναι ακόμα πιο μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, ειδικά στο θέμα του τερματικού διότι με ανησυχεί» σημείωσε.

Όπως είπε «η Τουρκία έχει σχεδόν κερδίσει τον πόλεμο της προπαγάνδας και ο κόσμος αρχίζει να πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος είναι να εξαγάγουμε το φυσικό αέριο μέσω αυτής. Αυτή δεν είναι η σωστή λύση, ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά, αλλά ούτε και τεχνικά. Είχαμε άλλα προβλήματα, δεν δώσαμε σημασία, όπως πάντα νομίζουμε ότι κάτι τέτοια ξεσπάνε και φεύγουν, αλλά όλα αυτά είναι επικίνδυνα για μένα. Είναι σημαντικό να πάρουμε μια απόφαση για να αρχίσουμε το τερματικό» τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.

Με τις εκλογές και τα θέματα της οικονομίας ήταν επόμενο ότι θα υπήρχε καθυστέρηση, τώρα όμως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα στην Κύπρο γραφείων της ιταλικής εταιρείας ENI, ο κ. Έλληνας είπε ότι ήδη έχει διοριστεί και ο Διευθυντής της ΕΝΙ στην Κύπρο, τον οποίο περιέγραψε ως άτομο πολύ έμπειρο. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ ο διευθυντής της ΕΝΙ στην Κύπρο είχε εργαστεί για χρόνια στη Μοζαμβίκη και είναι υπεύθυνος για όσα έχει κάνει μέχρι τώρα η ΕΝΙ στη χώρα αυτή, όπου εντοπίστηκαν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και ήδη η ΕΝΙ προχωρεί με την κατασκευή του τερματικού φυσικού αερίου, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Anadarko.

«Για μας είναι πολύ καλό το ότι αυτός ο άνθρωπος που έχει όλη αυτή την πείρα έρχεται στην Κύπρο», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ. Είπε επίσης ότι η ΕΝΙ ενδιαφέρεται και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, πέραν των τριών (2, 3, 9) για τα οποία ήδη της έχουν χορηγηθεί άδειες εξερεύνησης υδρογονανθράκων.  

Ο κ. Έλληνας ανέφερε ότι γίνονται σκέψεις για να δοθούν κι άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ στο πλαίσιο του β’ γύρου αδειοδότησης που λήγει στις 26 Μαΐου.

Ενόψει των εξελίξεων στα ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις της Κύπρου με το Ισραήλ στον τομέα αυτό, αλλά και το ενδιαφέρον που επιδεικνύει ο Λίβανος για συνεργασία με την Κύπρο, ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το συνέδριο Eastern Mediterranean Gas Conference που πραγματοποιείται στην Κύπρο από αύριο μέχρι την Τετάρτη.
7/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

 1. Τουρκία: Τρίπτυχο εκμετάλλευσης της κρίσης στην Κύπρο.....Αέριο, Κυπριακό και Ε.Ε....

  Τρίπτυχο «αξιοποίησης» της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, μεθοδεύει σύμφωνα με πληροφορίες της έγκριτης εφημερίδας «Φιλελεύθερος» η Άγκυρα, υπό την καθοδήγηση του Λονδίνου. Προσβλέπει στο άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων και σε «κλείσιμο» του Κυπριακού, με παράλληλη «διασφάλιση» ότι τα κυπριακά κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα μπλοκαριστούν και «δεν θα επιστρατευθούν για να δώσουν ανάσες» στην Κυπριακή Δημοκρατία, με προφανή στόχο να βρεθεί στο έλεος των εξελίξεων, χωρίς διέξοδο και περιθώρια αντίδρασης.

  Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι κύκλοι της Κομισιόν εκφράζουν «κατανόηση» στη «νέα πολιτική κατεύθυνση» (new line of thought) που χαράχθηκε από το Φόρεϊν όφις, επιδιώκοντας σε πρώτο χρόνο το άνοιγμα νέων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, κάτι που οδηγεί τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς στις Βρυξέλλες, την προσεχή Τρίτη 9 Απριλίου.

  http://www.protothema.gr/world/article/?aid=269796
  7/4/13

  ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin