Sunday, April 14, 2013

«Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη… »

Μ. Σαρρής: Δεν έγινε λεπτομερής ενημέρωση του Προέδρου για τα νομοσχέδια - Ο τέως Υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα από το κούρεμα και εξηγεί πώς φθάσαμε σε αυτή την εξέλιξη...

«Τώρα που έχει εξηγηθεί ότι δεν γινόταν επεξεργασία νομοσχεδίου για κούρεμα, αλλά νομοσχεδίου για εναλλακτική λύση, ο Πρόεδρος ξέρει ποια είναι η πραγματική αλήθεια»

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής παραδέχεται, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Σ», ότι δεν ενημέρωσε λεπτομερώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιαδη, για τα νομοσχέδια που ετοιμάσθηκαν -με δικές του οδηγίες- και τα οποία προνοούσαν φορολόγηση των καταθέσεων. Διευκρινίζει, όμως, ότι τα νομοσχέδια δεν αφορούσαν κούρεμα.

Ο Μιχάλης Σαρρής δικαιολογεί, επίσης, την όποια απογοήτευση ένιωσε ο Πρόεδρος λόγω των φημών που κυκλοφορούσαν ότι ενόσω αυτός αγωνιζόταν στο Γιούρογκρουπ στην Κύπρο, ετοιμάζονταν τέτοια νομοσχέδια.
Στη συνέντευξή του ο κ. Σαρρής εξηγεί γιατί αποχώρησε από την Κυβέρνηση και μιλά για προβληματικά δάνεια τεσσάρων δισεκατομμυρίων που βρήκε στη Λαϊκή τον Ιανουάριο του 2012, όταν ανέλαβε την προεδρία του Συμβουλίου της τράπεζας. Μιλά, επίσης, και για έρευνες που έγιναν για την πορεία της Λαϊκής, οι οποίες θα πρέπει να τύχουν χειρισμού από τους αρμοδίους.
-Από εσάς δόθηκαν οι οδηγίες για να ετοιμασθούν τα νομοσχέδια, τα οποία θεωρήθηκε ότι προνοούσαν για κούρεμα καταθέσεων;

-Η γενική κατεύθυνση ήταν προς όλους τους λειτουργούς του Υπουργείου Οικονομικών να είναι έτοιμοι για τις εναλλακτικές προτάσεις μας, για να αποφύγουμε το κούρεμα. Σε αυτά τα πλαίσια ήταν που κινήθηκε και ο λειτουργός Γιώργος Παντελή, ο οποίος αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία για την ετοιμασία τους.
-Τη γενική κατεύθυνση, αντιλαμβάνομαι, εσείς τη δώσατε…

-Μάλιστα.
-Είχατε έρθει καθόλου σε συνεννόηση με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα αυτό;

-Και ο Διοικητής ήταν κάθετα εναντίον οποιουδήποτε κουρέματος. Μάλιστα, έστειλε και επιστολή στις 11Φεβρουαρίου αμέσως μετά που άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα για κούρεμα, για να υπενθυμίσει τις τράπεζες ότι και η Κεντρική ήταν αντίθετη. Υπήρχε, πλήρης, συμφωνία για το τι έπρεπε να γίνει.

Οι σχέσεις με τον Διοικητή
-Οι σχέσεις σας με τον Διοικητή ποιες ήταν;

-Πιστεύω πάντοτε ότι ο Υπουργός Οικονομικών πρέπει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Διοικητή. Οι δύο προϊστάμενοι της οικονομικής πολιτικής μιας χώρας, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, πρέπει να εργάζονται εν αρμονία. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έκανα μια ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να ακολουθήσω αυτόν τον κανόνα.

-Γιατί ιδιαίτερη προσπάθεια;
-Πάντοτε όταν είναι δύσκολοι οι καιροί χρειάζεται να γίνεται προσπάθεια, διότι χωρίς να το θέλει κανείς μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα, παρεξηγήσεις. Επομένως, πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός στις προσεγγίσεις του. Ακόμα κι εκεί που πιστεύει ότι έγινε κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί, να το συζητά και να το επεξεργάζεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. 

Ήθελαν να κλείσουν και τις δύο τράπεζες
-Επειδή λέγεται συχνά ότι το κούρεμα ήταν αποφασισμένο ή αφηνόταν να νοηθεί ότι θα γινόταν στο μνημόνιο του Νοέμβρη, εσείς τι πιστεύετε; Είχε συζητηθεί και αποφασισθεί από πριν;

-Πάντοτε ήταν γνωστό ότι μια σημαντική μερίδα, η ισχυρή μερίδα της Τρόικας, πίστευε ότι και οι δύο μεγάλες τράπεζές μας δεν ήταν βιώσιμες. Το σχέδιο Α του ΔΝΤ και των Γερμανών που είναι οι ισχυροί της Ευρωζώνης ήταν ότι η λύση που προτιμούσαν ήταν να κλείσουν οι δύο τράπεζες. Εμείς πολεμούσαμε αυτή την τοποθέτηση με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και κατά καιρούς με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή η διάγνωση ότι κάποιο, όπως αποκαλείτο, bank resolution, διάλυση δηλαδή τουλάχιστον μιας ή και των δύο τραπεζών, ήταν κάτι που εθεωρείτο προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Κύπρου, υπό την έννοια ότι θα καθιστούσε το χρέος βιώσιμο με το να μειώσει τις χρηματοοικονομικές ανάγκες από δανεισμό, εφόσον θα γίνονταν με το λεγόμενο bail in.

Πολεμούσαμε κάθε συζήτηση
-Όσα περιλαμβάνονταν στο μνημόνιο του Νοέμβρη και έκαναν αναφορά σε συμμετοχή των μετόχων, των κατόχων αξιογράφων, δεν μας έβαλαν σε υποψίες για κούρεμα; Ίσως επειδή ήταν μη αναμενόμενο;
-Ακριβώς. Εμείς ως πολιτική ηγεσία είχαμε τοποθετηθεί κάθετα εναντίον οποιουδήποτε κουρέματος. Εγώ προσωπικά το πίστευα και τότε και το πιστεύω και τώρα: Δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα από το κούρεμα, ειδικότερα τώρα που ζούμε τις μετασεισμικές δονήσεις αυτού του σοβαρού πλήγματος. Επομένως, ενώ μεν ήταν στην ατζέντα λόγω ΔΝΤ και λόγω των δημοσιευμάτων στον Τύπο, εμείς πολεμούσαμε κάθε συζήτηση του θέματος.
Δεν ενημέρωσα λεπτομερώς…
-Είχατε ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δώσατε κατεύθυνση, οδηγίες, για την ετοιμασία των νομοσχεδίων που, όπως μας είπατε, αφορούσαν φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων;

-Δεν είχε γίνει λεπτομερής αναφορά. Είναι ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών να είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο και είναι ευθύνη και των λειτουργών να είναι έτοιμοι. Επομένως, ανέλαβα εγώ την πολιτική ευθύνη να ετοιμαστούν νομοσχέδια που να στηρίζουν την εναλλακτική λύση, δηλαδή την εξεύρεση πόρων χωρίς να καταφύγουμε στο κούρεμα. Αλλά δεν έγινε λεπτομερής ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πάνω σ’ αυτό το θέμα.

Πότε αντέδρασε ο Πρόεδρος
-Μήπως γι’ αυτό τον λόγο σε μια δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ένιωσε λίγο απογοητευμένος από τη συμπεριφορά των συνεργατών του, των ανθρώπων που ήταν μαζί του στο Γιούρογκρουπ; Κανένας φυσικά δεν σκέφτηκε ότι αναφερόταν σ΄ εσάς . Μήπως γι’ αυτό μιλούσε όμως; Μήπως ένιωσε ότι θα έπρεπε να τον ενημερώσετε; Ότι θα έπρεπε να ξέρει;

-Πιστεύω ότι η απογοήτευση ξεκίνησε όταν άρχισε να κυκλοφορεί και η φήμη -και δεν ξέρω από πού άρχισε να κυκλοφορεί- ότι, ενώ εμείς ήμασταν στις Βρυξέλλες και δίναμε μάχη εναντίον του κουρέματος, ετοιμάζονταν νομοσχέδια που επικεντρώνονταν στο κούρεμα. Βεβαίως, οποιοσδήποτε και να ήταν θα ένιωθε πικραμένος και απογοητευμένος. Είναι τότε που αντέδρασε ο Πρόεδρος. Πιστεύω ότι τώρα που έχει εξηγηθεί ότι δεν γινόταν επεξεργασία νομοσχεδίου για κούρεμα, αλλά νομοσχεδίου για εναλλακτική λύση, πιστεύω ότι τα πνεύματα έχουν κατευνασθεί.
-Εσείς του το εξηγήσατε;

-Εγώ είχα αποχωρήσει μέχρι τότε. Πιστεύω ότι και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε στον Πρόεδρο τι είναι πραγματικά εκείνο που ετοιμάσθηκε. Ακόμα και οι λειτουργοί οι ίδιοι. Ο Πρόεδρος είναι πολύ προσιτός, έχει απευθείας συνομιλίες με ανθρώπους που είναι πιο κοντά στα πράγματα. Πιστεύω ότι τώρα ξέρει ποια είναι η πραγματική αλήθεια.
Σωστή η απόφασή μου ν’ αποχωρήσω

-Γιατί αποχωρήσατε από το υπουργικό σας αξίωμα;
-Εξήγησα ότι αποχώρησα εφόσον διορίσθηκε Επιτροπή, η οποία είχε ως αντικείμενο τη μελέτη μιας περιόδου κατά την οποία ήμουν Πρόεδρος της Λαϊκής. Παρόλο που θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μεγάλο κακό στη Λαϊκή είχε ήδη γίνει και ότι, όταν πήγα εγώ ως Πρόεδρος της Τράπεζας τον Ιανουάριο του 2012, ήταν για να προσπαθήσω να βρω μια λύση, δηλαδή έναν επενδυτή, πράγμα όμως που ήταν πολύ δύσκολο λόγω της έκθεσής μας στην Ελλάδα. Είναι λόγοι πολιτικής ηθικής που με ώθησαν να αποχωρήσω. Πιστεύω ότι θα ήταν δύσκολο για κάποιους από τους ερευνώντες να μιλούν με τον Υπουργό Οικονομικών και να του κάνουν ερωτήσεις. Εν πάση περιπτώσει το μνημόνιο είχε ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι είχαμε μια καλή συμφωνία στις 16 Μαρτίου, η οποία δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή από τη Βουλή. Βάζοντας, λοιπόν, όλα αυτά μαζί αλλά, κυρίως, το ότι είχε διορισθεί η ερευνητική επιτροπή, πιστεύω ότι η απόφαση που πήρα ήταν η σωστή.
Η καθυστέρηση ζημίωσε πολύ την κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος
«Το ότι θα είχαμε εκλογές δεν θα έπρεπε να έχει παίξει κανένα ρόλο στις πράξεις οποιουδήποτε»
-Ας μιλήσουμε λίγο για τη Λαϊκή. Πώς ήταν τα πράγματα όταν αναλάβατε τον Ιανουάριο του 2012;

-Η κατάσταση δεν ήταν πολύ καθαρή, διαφανής. Βάλαμε εξειδικευμένο οίκο, ο οποίος μαζί με την PWC διαπίστωσαν και πιστοποίησαν ότι η κατάσταση του ελληνικού χαρτοφυλακίου ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι φαινόταν. Προχωρήσαμε τότε και δείξαμε μεγάλες επισφάλειες. Θυμάμαι μάλιστα ότι πολλοί, ακόμα και συνεργάτες μου στη Λαϊκή, δεν ήταν πολύ υπέρ τού να δείξουμε τόσο μεγάλες επισφάλειες. Εγώ, όμως, πίστευα πολύ στη διαφάνεια και όπως θα θυμάστε για το 2011 δείξαμε πολύ μεγάλες ζημιές, πράγμα που, όπως ήταν αναμενόμενο, αύξησε το κεφάλαιο το οποίο χρειαζόμασταν. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη αστάθεια στην Ελλάδα, αλλά και οι διάφορες φήμες για τις τράπεζές μας, εδώ προκάλεσαν μεγάλη εκροή καταθέσεων. Όταν υπάρχει εκροή καταθέσεων, μια τράπεζα χρειάζεται ρευστότητα.

Αυτό εξηγεί και τη σημαντική αύξηση του δανεισμού της τράπεζας από τον ELA. Η άλλη επιλογή που είχαμε ήταν να κλείσει η τράπεζα. Αυτό σήμαινε ότι θα έπρεπε να αποπληρώσουμε τον ELA, να αποζημιώσουμε όλους τους καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ όσοι είχαν πάνω από 100.000 θα τα έχαναν όλα και θα έμεναν και όλοι οι υπάλληλοι άνεργοι. Επιλέξαμε να παροτρύνουμε την τότε κυβέρνηση να πάει όσον το δυνατόν πιο σύντομα στο μνημόνιο, ώστε να αποκτούσαμε καλύτερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κάθε μέρα που περνούσε χωρίς μνημόνιο δημιουργούσε μεγαλύτερα προβλήματα και περισσότερο δανεισμό από τον ELA. Η καθυστέρηση, όμως, που παρετηρείτο ζημίωσε πολύ την όλη κατάσταση του τραπεζικού μας συστήματος. Ιδιαίτερα οι επιθέσεις εναντίον των τραπεζών, ότι αυτές ήταν οι υπεύθυνες για την κατάσταση της οικονομίας.
Οι επιθέσεις Χριστόφια
-Εννοείτε τις επιθέσεις από πλευράς του τέως Προέδρου βασικά…

-Σίγουρα. Δεν ήταν σωστό, ούτε ο Πρόεδρος ούτε μια σημαντική μερίδα της πολιτικής ηγεσίας, να καταφέρονται τόσο αρνητικά και να θέτουν υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα των τραπεζών.

-Πόσο μερίδιο ευθύνης πιστεύετε ότι έχει ο τέως Πρόεδρος στην καθυστέρηση η οποία παρατηρήθηκε στην επίτευξη συμφωνίας για μνημόνιο; Όλοι θυμόμαστε ότι η Τρόικα έφυγε Ιούλιο, αλλά μάθαμε ότι άφησε προσχέδιο μνημονίου δύο ή τρεις μήνες μετά…
-Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Ο λογαριασμός αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Όπως ξέρουμε, τώρα ο λογαριασμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Μια έγκαιρη προσαρμογή στα δημοσιονομικά, μια έγκαιρη προσφυγή στον μηχανισμό για να βοηθηθούν οι τράπεζες, ιδιαίτερα αν αυτό γινόταν αμέσως μετά το κούρεμα, θα προκαλούσε τη συμπάθεια των εταίρων μας. Εφόσον χάσαμε 30% του ΑΕΠ, οι εταίροι μας θα έλεγαν «αυτοί οι άνθρωποι είναι σοβαροί στα δημόσια οικονομικά, έχουν πραγματικά προσαρμόσει τις ανάγκες τους και μπορούμε να προσβλέπουμε σε δημοσιονομική σταθερότητα. Αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν τη βοήθειά μας».
Σε βάρος μας η καθυστέρηση

-Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε δηλώσει ότι η Λαϊκή θα έπρεπε να κλείσει από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά δεν προχώρησε στην απόφαση αυτή, λόγω του ότι ήταν Διοικητής μόνον ένα μήνα και δεν ήθελε να συνδέσει το όνομά του με μια χρεοκοπία. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η τράπεζα αυτή αφέθηκε στον αναπνευστήρα μέχρι να τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές για να λύσει το πρόβλημα η επόμενη κυβέρνηση. Σωστά ενήργησε, πιστεύετε;
-Η όλη καθυστέρηση λειτουργούσε σε βάρος μας. Το ότι θα είχαμε εκλογές δεν θα έπρεπε να έχει παίξει κανένα ρόλο στις πράξεις οποιουδήποτε. Δεν μπορείς από τη μια να λες ότι είμαι τεχνοκράτης ή ανεξάρτητη Αρχή, αλλά για να πάρεις τις σωστές αποφάσεις λαμβάνεις υπόψη τον πολιτικό κύκλο και τις εκλογές. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο Διοικητής, και πρέπει να το πω, έστειλε μηνύματα στην κυβέρνηση Χριστόφια ότι θα έπρεπε να προχωρήσει στην υπογραφή του μνημονίου έγκαιρα. Ούτε όμως αυτός, ο οποίος είχε διορισθεί από την κυβέρνηση Χριστόφια, εισακούσθηκε. Όσον αφορά τις δικές του τοποθετήσεις για τη Λαϊκή, δεν ξέρω τι εννοούσε, όμως το να κλείσει μια τράπεζα, όταν μια χώρα δεν έχει πώς να αποζημιώσει ή να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δεν είναι κάτι εφικτό.
Ο ρόλος του Α. Βγενόπουλου
-Ο ρόλος του Ανδρέα Βγενόπουλου στη Λαϊκή πώς επέδρασε στην τράπεζα, είτε θετικά είτε αρνητικά; Τι ακριβώς έκαμε αυτός ο άνθρωπος;

-Αυτά βεβαίως θα είναι αντικείμενο έρευνας και είναι πολύ λυπηρό και εκπληκτικό, θα έλεγα, ότι όλη η δουλειά που έγινε με την Αlvarez and Marsal δεν συμπεριέλαβε τις συνθήκες υπό τις οποίες άλλαξε χέρια η Λαϊκή το 2006, υπό ποιες συνθήκες και ποιος είναι ο δρόμος που ακολούθησε από το 2006 μέχρι το 2011. Θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον το ίδιο βάρος της έρευνας που δόθηκε για την Τράπεζα Κύπρου θα έπρεπε να δοθεί και στη Λαϊκή.

-Γιατί δεν δόθηκε;
-Δεν μπορώ να ξέρω. Η εντύπωση που είχαμε όλοι, ήταν ότι αυτό θα έπρεπε να γινόταν. Η Α&Μ λέει ότι αυτοί ήταν οι όροι εντολής της. Αν εκείνοι που την εργοδότησαν, επέλεξαν να μη δώσουν έμφαση στη Λαϊκή…
-Οι εργοδότες της ήταν η Κεντρική Τράπεζα…

-Μάλιστα.

Δάνεια τεσσάρων δισεκατομμυρίων
-Και λέτε ότι η επιλογή των όρων εντολής ήταν της Κεντρικής.
-Μάλιστα. Για να επανέλθω στην ερώτηση, φαίνεται από τα αποτελέσματα ότι η όλη διαχείριση και η διοίκηση της Λαϊκής από το 2006 μέχρι το 2011, η ποιότητα του χαρτοφυλακίου που βρήκα τον Ιανουάριο του 2012 όταν ανέλαβα την προεδρία του Συμβουλίου, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν ήταν καλή. Υπήρχε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο τεσσάρων δισεκατομμυρίων και πλέον, που ήταν δάνεια τών οποίων η κακή κατάσταση δεν μπορεί να εξηγηθεί.
-Δηλαδή;
-Υπήρχαν δάνεια που δόθηκαν με κριτήρια τα οποία δεν άρμοζαν σε μια καλώς διοικούμενη τράπεζα, προς το συμφέρον των μετόχων, των καταθετών και των εργαζομένων.
-Αληθεύει ότι αυτά τα δάνεια δίνονταν σε εταιρείες ή άτομα φίλα προσκείμενα προς τον Α. Βγενόπουλο;

-Υπάρχουν ενδείξεις. Ενόσω ήμουν στη Λαϊκή κάναμε μελέτη, η οποία οδήγησε σε φακέλους που δόθηκαν σε εξειδικευμένους νομικούς και κατά τη γνώμη μου θα έρθει και η ώρα που θα γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, στη βάση των αποτελεσμάτων της έρευνας.
-Πού βρίσκεται αυτή η έρευνα;

-Οι δικηγόροι τα ετοίμασαν. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει.
-Η έρευνα αυτή ήταν και διαγνωστικός έλεγχος;

-Ναι, ελήφθησαν όλα τα δάνεια ένα προς ένα και μελετήθηκαν. Το πόρισμα της έρευνας αυτής κατέληξε στη Βουλή. 
.sigmalive.com/simerini
14/4/13
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin