Monday, April 8, 2013

Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. καταψήφισαν την Έκθεση Προόδου της ΠΓΔΜ

Ψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το ψήφισμα για την Έκθεση Προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ/FYROM) για το 2012 του εισηγητού κ. Richard Howitt, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας. 
Δυστυχώς, η έκθεση περιλαμβάνει, εν τέλει το επιτακτικό αίτημα προς το Συμβούλιο για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, επιρρίπτοντας έμμεσα το βάρος της ευθύνης για τις εξελίξεις στην ελληνική πλευρά. Επιπλέον, η προσπάθεια να αφαιρεθούν οι όροι "Μακεδονία" και "μακεδονικός" που αναφέρονταν τόσο στο αρχικό κείμενο, όσο και σε πολλές τροπολογίες, κατέληξε στη σολομώντεια λύση να αφαιρεθεί ο όρος "Μακεδονία" αλλά να παραμείνει ο επιθετικός προσδιορισμός "μακεδονικός" σε ένα σημείο της έκθεσης. 



Για τους λόγους αυτούς, οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, που συμμετείχαν στη ψηφοφορία καταψήφισαν το τελικό κείμενο της έκθεσης, το οποίο εγκρίθηκε τελικά με 38 ψήφους υπέρ και 13 κατά.

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας, η κα. Μαριέττα Γιαννάκου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ και τακτικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσε τα εξής:

"Για πολλοστή φορά και παρά τις προσπάθειες όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών, οι συσχετισμοί στο ΕΚ δεν επιτρέπουν μια καθαρή υπέρ της Ελλάδος θέση. Βεβαίως, η τάση αυτή ακολουθεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία τα τελευταία χρόνια ζητάει έναρξη διαπραγματεύσεων, θεωρώντας ότι αυτό θα βοηθήσει και στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για το θέμα του ονόματος. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας erga onmneς και μόνο τότε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας. Είναι προφανές, ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ στηρίζουν απαρέγκλιτα την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης".


.capital.gr

8/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

------

ΣΧΕΤΙΚΑ2:

 

 






Πηγή:www.capital.gr
8/4/13

3 comments :

  1. Άμεση λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.....
    Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ζήτησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013. Επίσης, ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα της ονομασίας, στα πλαίσια του ΟΗΕ.

    Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ζήτησε τη Δευτέρα 8 Απριλίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013. Με το ψήφισμα τους επί της έκθεσης προόδου της χώρας για το 2012, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής κάλεσαν τον Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση της ΕΕ, να αξιολογήσει το κόστος της μη διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κινδύνων για τη χώρα εάν συνεχιστεί το σημερινό status quo. Η ΠΓΔΜ έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας το Δεκέμβριο του 2005.

    Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και να προωθήσει τις ευνοϊκές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Χαιρέτισαν τον εποικοδομητικό ρόλο της ΠΓΔΜ στις σχέσεις της με άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες, και έκαναν ξεχωριστή αναφορά στην πρόσφατη πρώτη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των κυβερνήσεων των Σκοπίων και της Σόφιας.

    Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν το γεγονός ότι η διαμάχη για το όνομα εξακολουθεί να εμποδίζει την ενταξιακή πορεία της χώρας στην ΕΕ και ζήτησαν να υπάρξει οριστική επίλυση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, χωρίς περεταίρω καθυστέρηση.........http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_08/04/2013_492536
    8/4/13

    ReplyDelete
  2. Ευρωβουλευτές ζήτησαν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια....ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟΥ 2013...

    Με 39 ψήφους υπέρ και 13 κατά, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) ζήτησε εκ νέου σήμερα από τα κράτη μέλη της ΕΕ να ξεκινήσουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια πριν από το τέλος Ιουνίου του 2013.
    ......
    ......
    Εν τω μεταξύ, αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτνίασης Στέφαν Φίλε, στα Σκόπια, για να συμμετάσχει σε μία συνεδρίαση του ενταξιακού Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου.

    Ενώ είχε προγραμματιστεί για τα μέσα Φεβρουαρίου, η συνάντηση είχε αναβληθεί λόγω του εσωτερικού πολιτικού προβλήματος στα Σκόπια.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63809738
    8/4/13

    ReplyDelete
  3. Για εθνοτικό διαχωρισμό επικρίνει την ΠΓΔΜ ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς....

    Επικρίσεις προς τις αρχές της ΠΓΔΜ, για υπονόμευση της κοινωνικής συνοχής με τον διαχωρισμό των εθνοτήτων καθώς και για αναίτιες απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα για χιλιάδες πολίτες, απευθύνει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουϊζνιεκς, με έκθεσή του που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η ατιμωρησία για τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν το 2001, εμποδίζει τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων εθνοτικών κοινοτήτων στην FYROM, υπογραμμίζει ιδιαίτερα ο Επίτροπος, επιμένοντας στην άποψη ότι η Δικαιοσύνη οφείλει να αναλάβει το έργο της αποκατάστασης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των θυμάτων.

    Παράλληλα, καλεί τις αρχές της ΠΓΔΜ να πραγματοποιήσουν έρευνες σχετικά με την τύχη των 14 ατόμων που εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τις συγκρούσεις του 2001.
    Σχετικά με την κατάσταση των Ρομά στη χώρα, ο Επίτροπος επισημαίνει ότι οι Ρομά στην ΠΓΔΜ εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο φαύλο κύκλο της φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. γεγονός που, όπως τονίζει, διαιωνίζει τον παραγκωνισμό τους και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

    Ο Επίτροπος Μουϊζνιεκς, τέλος, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα μέτρα που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας, για τον έλεγχο της μετανάστευσης προς άλλες χώρες.

    Από το Δεκέμβριο του 2009 μέχρι και το Νοέμβριο του 2012, οι αρχές απαγόρευσαν σε 7.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα κατασχέθηκαν, παραβιάζοντας το δικαίωμα τους να φύγουν από τη χώρα και να ζητήσουν άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καταλήγει ο Επίτροπος.
    http://www.onlycy.com/316660-για-εθνοτικό-διαχωρισμό-επικρίνει-τη
    9/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin