Friday, April 19, 2013

Κατέληξαν σε συμφωνία Κόσοβο-Σερβία.....

Σε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών τους κατέληξαν Κόσοβο και Σερβία, μια απόφαση που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες του Βελιγραδίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την είδηση για την επίτευξη συμφωνίας κοινοποίησε μέσω του λογαριασμού της στο Twitter η υπουργός του Κοσόβου αρμόδια για θέματα ολοκλήρωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βλόρα Τσιτάκου λέγοντας :"Βγήκε λευκός καπνός, έχουμε συμφωνία, είμαι χαρούμενη" ενώ και έτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το γεγονός.

Το tweet της Β.Τσιτάκου  
Το tweet της Β.Τσιτάκου 

  Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνεχάρη τη Σερβία και το Κόσοβο και δήλωσε στους δημοσιογράφους: "οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν, το κείμενο δρομολογήθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς και θέλω να τους συγχαρώ". 

Το Κόσοβο, πρώην επαρχία του Βελιγραδίου, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του το 2008 και αναγνωρίστηκε από αρκετές χώρες όχι όμως τη Σερβία, η οποία ωστόσο υποχρεούται να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, προκειμένου να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Εκτιμάται πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδόσει τη Δευτέρα την έκθεσή της, στην οποία θα συστήνει να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με το Βελιγράδι για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με το Κόσοβο για μια συμφωνία συνεργασίας, όπως ανέφερε πηγή της Κομισιόν.

Την είδηση της συμφωνίας χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς λέγοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μετά από μακρόχρονες συνομιλίες και για ένα καλό νέο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την περιοχή.
Το tweet του Μ.Σουλτς  
Το tweet του Μ.Σουλτς  

(Πηγή:Reuters, BBC

.enet.gr
19/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

7 comments :

  1. Ιστορική συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας - Κοσσόβου....ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ....

    Σε μια συμφωνία - σταθμό κατέληξαν η Σερβία και το Κόσοβο, υπό την αιγίδα της ΕΕ για την διευθέτηση των σχέσεων τους, εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου με τις Βρυξέλλες.

    Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνεχάρη τη Σερβία και το Κόσοβο, ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας που στάθηκε δυνατή με τη μεσολάβηση της ΕΕ. «Και βγήκε λευκός καπνός! Habemus Pactum!» αναφέρεται στο μήνυμα που έστειλε μέσω Twitter η υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσόβου, Βλόρα Τσιτάκου.
    Ερωτηθείσα μέσω μηνύματος εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία, η Τσιτάκου απάντησε μονολεκτικά «ναι». Η επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαιώθηκε επίσης από δεύτερο κυβερνητικό στέλεχος.
    Η Άστον δήλωσε σχετικά στους δημοσιογράφους πως «οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν. Το κείμενο δρομολογήθηκε από τους δύο πρωθυπουργούς. Θέλω να τους συγχαρώ».

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63815541
    19/4/13

    ReplyDelete
  2. Γερμανία: Η Καγκελαρία χαιρέτισε την συμφωνία Σερβίας - Κοσόβου...

    Η Καγκελαρία της Γερμανίας χαιρέτισε τη συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι «περιέχει πρακτικά βήματα προκειμένου οι συνθήκες διαβίωσης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου να καταστούν σαφείς και διαφανείς» και κάνοντας λόγο για μια εξέλιξη, η οποία, μαζί με προηγούμενες συμφωνίες, απαντά σε ουσιαστικά ερωτήματα για την συνύπαρξη των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, όλες οι πλευρές επέδειξαν «αξιοσημείωτο πολιτικό θάρρος», ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην συμβολή της λαίδης Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, στην διαπραγμάτευση.

    Η καγκελαρία τονίζει ότι τώρα είναι σημαντικό «γρήγορα και με αποφασιστικότητα να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα» και να πειστούν από κοινού οι άνθρωποι στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, τους οποίους κυρίως αφορά η συμφωνία, για αυτόν τον δρόμο.

    «Η εφαρμογή είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου το Κόσοβο και η Σερβία να συνεχίσουν στον δρόμο της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεών τους», καταλήγει η ανακοίνωση του Βερολίνου.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
    Πηγή:www.capital.gr
    19/4/13

    ReplyDelete
  3. Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας ....

    Σάββατο, 20 Απρίλιος 2013

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας:

    «Χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας στο διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Η εξέλιξη αυτή, μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, επιβεβαιώνει την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να διευθετήσουν σημαντικές εκκρεμότητες, προς όφελος των λαών τους, οι οποίοι μπορούν πλέον να ατενίσουν την ένταξή τους στη μεγάλη ευρωπαϊκή μας οικογένεια με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει, συνάμα, την προσήλωση των ηγεσιών τους στην ευρωπαϊκή προοπτική, την οποία η Ελλάδα στηρίζει σταθερά.

    Η συνεπής εφαρμογή της συμφωνίας θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    Θέση αρχής της Ελλάδας είναι ότι τα ανοικτά ζητήματα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τη διπλωματία και το διάλογο, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με σκοπό την επίτευξη βιώσιμων, αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να διαιωνίζονται, ούτε μπορούν να εισάγονται ανεπίλυτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
    Η χθεσινή συμφωνία, με την αποφασιστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσωπικά της Ύπατης Εκπροσώπου Κάθριν Άστον, είναι προϊόν μιας τέτοιας διαδικασίας. Ανοίγει νέες προοπτικές και δυνατότητες, χαράζοντας το δρόμο για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Για το λόγο αυτό έχει την πλήρη στήριξη της Ελλάδας».

    http://www.mfa.gr/epikairotita/eidiseis-anakoinoseis/delose-upourgou-exoterikon-abramopoulou-skhetika-me-ten-epiteuxe-sumphonias-sto-dialogo-beligradiou-pristinas.html
    20/4/13

    ReplyDelete
  4. Δυσαρεστημένοι οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου με τη συμφωνία.....Υπεύθυνοι της σερβικής κοινότητας δεν αποδέχονται τους θεσμούς της Πρίστινας.....

    Δυσαρεστημένοι με τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν το Βελιγράδι και η Πρίστινα την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, εμφανίζονται αξιωματούχοι των Σέρβων του βορείου Κοσόβου.

    Υπεύθυνοι της σερβικής κοινότητας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν τους θεσμούς της Πρίστινας στο βόρειο Κόσοβο και πως θα συναντηθούν αύριο, Δευτέρα, στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα προκειμένου να αποφασίσουν τη συγκρότηση μίας συνέλευσης του βορείου Κόσοβου.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζβέτσαν αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Κρστίμιρ Πάντιτς δήλωσε, , ότι (οι Σέρβοι της περιοχής) δεν κατάφεραν να προμηθευτούν ένα αντίγραφο της συμφωνίας, αλλά είχαν την ευκαιρία να δουν το έγγραφο που εμφάνισαν οι Αλβανοί.

    Η συμφωνία είναι μη αποδεκτή καθώς θέτει την αστυνομία και τη δικαιοσύνη υπό τους νόμους της Πρίστινας και χωρίς καμμία σύνδεση με τους σερβικούς θεσμούς, γεγονός που σημαίνει σαφή αποχώρηση της Σερβίας από την περιοχή, υπογράμμισε ο κ. Πάντιτς.

    «Θα συμβουλευτούμε τους ανθρώπους (της περιοχής) για τα μελλοντικά βήματα κι εάν είναι αυτή η διάθεσή τους - και είμαι σίγουρος πως είναι - θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και δεν θα το επιτρέψουμε, όπως και τις προηγούμενες φορές, την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Πάντιτς απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις (σερβικές) τοπικές αρχές, να μην ενδώσουν στο συναίσθημα και να παραμείνουν γενναίοι, «όπως είναι τα τελευταία 14 χρόνια».

    Ο ίδιος κάλεσε δε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς να επισκεφθεί το Κόσοβο και να εξηγήσει στους εκεί Σέρβους τη συμφωνία.

    «Δεν θα επιτρέψουμε την εφαρμογή της συμφωνίας» τόνισε ο κ. Πάντιτς και προανήγγειλε τη διοργάνωση μεγάλου σερβικού συλλαλητηρίου στην Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, το μεσημέρι της Δευτέρας, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η συγκρότηση μιας συνέλευσης του βορείου Κοσόβου.

    Στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες όλοι οι πρόεδροι των δήμων του βορείου Κοσόβου και τα δημοτικά τους συμβούλια, καθώς και ο επικεφαλής της περιφέρειας της Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα, το μέλος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Μπόγιαν Γιακοβλίεβιτς και ο διευθυντής του νοσοκομείου Μίλαν Ιβάνοβιτς.

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=273268
    21/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kosovo is Serbia, territorial integrity must be respected....

      Serbia is on the verge of recognizing the legitimacy of the illegal breakaway territory of Kosovo and expanding Kosovo’s authority. According to many Serbians and analysts this may lead to the eventual disintegration of Serbia as a sovereign state. Kosovo’s declaration of independence was an illegal act and the support by the West in redefining Serbian borders is a clear act of international aggression. Whether a forced border change in Serbia is carried out by economic pressure from the European Union or by the military aggression of NATO, it is still illegal and contrary to international law.

      The maintaining of the territorial integrity of sovereign nations is enshrined in international law and the United Nations Charter and is an integral part of every country’s right to security, self-government and maintaining its exoistence. Every country has the right to use force if necessary to protect its sovereign territory both from internal and external threats and under international law the imposition by force of a border change is an act of aggression. Therefore the campaign by the West in attempting to bring about an independent state in Serbia runs contrary to the United Nations Charter, international law and is illegal and must no longer be supported.

      With regards to Serbia and the self-declared “independent state” of Kosovo the fact that the West is imposing a forced border change, militarily through its surrogates NATO and KFOR, extra-legally through its police arm EULEX, extra-judicially through the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) and economically and politically through the European Union, is an affront to all the principles of international law and international conventions with regard to territorial integrity.

      All of these bodies together, acting under the color of law, are in fact acting illegally to impose a Western conceived plan for the Balkans and a reassignment of territory which also runs counter to all agreements reached after World War II with regard to territorial changes.

      Of course when dealing with the issue academically the West’s hypocrisy is none the more clearer, than it is when looking at the situation surrounding Kosovo and the fallacy of the West’s entire adventure in the former Yugoslavia. This hypocrisy can be seen when it comes to sovereign territories such as Las Malvinas, Palestine, Puerto Rico, the Koreas and a host of other locations.

      Forcing a border change or outright denying the sovereignty of nation states is an extreme example of Western meddling but it is the clearest example of Western flaunting of international law when it comes to promoting its own interests.......http://english.ruvr.ru/2013_04_21/Kosovo-is-Serbia-territorial-integrity-must-be-respected/
      21/4/13

      Delete
  5. L'UE accepte d'ouvrir les négociations d'adhésion avec la Serbie ....

    La Commission européenne a recommandé lundi 22 avril l'ouverture de négociations d'adhésion à l'Union européenne avec la Serbie, après la validation par le gouvernement serbe de l'accord de normalisation de ses relations avec le Kosovo conclu vendredi.

    "La Commission considère que la Serbie a rempli le critère prioritaire consistant à prendre des mesures en vue d'une amélioration visible et durable de ses relations avec le Kosovo, écrit la Commission dans un rapport (en anglais) sur les discussions entre la Serbie et le Kosovo. En conséquence, la Commission recommande l'ouverture de négociations avec la Serbie pour une adhésion à l'Union."

    Cette annonce est intervenue quelques minutes après le feu vert donné par le gouvernement serbe à l'accord Belgrade-Pristina paraphé vendredi dernier sous l'égide de l'UE, quatorze ans après la fin du conflit serbo-kosovar et cinq ans après l'indépendance proclamée par l'ancienne province serbe. Le compromis porte sur le degré d'autonomie accordé aux 40 000 Serbes du nord de ce territoire.

    Belgrade "a accepté le premier accord sur les principes qui réglementent la normalisation des relations, qui est le résultat du dialogue avec le Kosovo à Bruxelles. Le gouvernement a ordonné aux ministères (...) de prendre les mesures nécessaires pour mettre en œuvre l'accord et poursuivre l'application des accords déjà existants avec les représentants des institutions de Pristina", indique un communiqué du cabinet du premier ministre serbe, Ivica Dacic.

    Le Parlement serbe doit également se prononcer dans la semaine sur cet accord, mais la coalition au pouvoir dispose d'une confortable majorité et ne devrait pas rencontrer d'obstacle. L'Union européenne avait en effet conditionné le démarrage de négociations d'adhésion à un accord avec son ancien ennemi........http://www.lemonde.fr/europe/article/2013/04/22/l-ue-accepte-d-ouvrir-les-negociations-d-adhesion-avec-la-serbie_3163994_3214.html#xtor=RSS-3208
    22/4/13

    ReplyDelete
  6. Ο Ντάτσιτς δεν πέτυχε συμφωνία με τους Σέρβους κοσοβάρους ....

    Οι συνομιλίες του πρωθυπουργού της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Α΄ Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς με τους εκπροσώπους των σερβικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων για την αναγνώριση της Συνθήκης των Βρυξελλών απέβησαν άκαρπες. Αυτό δημοσιεύεται σήμερα στα τοπικά ΜΜΕ.

    Το έγγραφο, το οποίο ουσιαστικά αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, προβλέπει για τις σερβικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων εν μέρη αυτονομία, η οποία ωστόσο δεν είναι αρκετή για τη διασφάλιση της ασφάλειας των 50 χιλ. Σέρβων, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν στην περιοχή, επισημαίνουν πολλοί εμπειρογνώμονες.

    http://greek.ruvr.ru/2013_05_01/112236409/
    1/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin