Wednesday, April 17, 2013

Ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ μόνο με καλές σχέσεις με Κύπρο...

Οι σχέσεις καλής γειτονίας της Τουρκίας με την Κύπρο είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη μέτρηση της προόδου της Τουρκίας στον ενταξιακό της δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιρλανδή υπουργός, Λουσίντα Κρέιντον, κατά την έναρξη της συζήτησης για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2012.
Η Τουρκία, τόνισε η κ. Κρέιντον, η χώρα της οποίας ασκεί την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, οφείλει να σημειώσει πρόοδο ως προς ρύθμιση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς καθυστέρηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι ενόσω δεν υπάρχει πρόοδος στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου χωρίς διακρίσεις, θα παρεμποδίζεται η συνολική πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, η κ. Κρέιντον επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι και βασικός εταίρος και υποψήφια προς ένταξη χώρα και ότι «η τουρκική οικονομία συνεισφέρει στην ευημερία της ευρωπαϊκής ηπείρου», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά  στην ενεργό εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που «έχει αυξανόμενη σημασία για όλη την περιφέρεια, αλλά και για τον εντεινόμενο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
«Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι αρκετά παλαιές και φαίνεται ο βαθμός στον οποίο έχουμε κοινά συμφέροντα», σημείωσε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι «ωστόσο η σχέση ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει πετύχει το πλήρες δυναμικό της», το οποίο θα μπορέσει να συμβεί «μόνο μέσω της προόδου και στις διαπραγματεύσεις προσχώρησης και σε όλες τις πτυχές αυτής της σχέσης.»
«Είναι λοιπόν ενθαρρυντικό το γεγονός ότι υπάρχει μία νέα δυναμική στα θέματα της ένταξης της Τουρκίας με το άνοιγμα του σημαντικού κεφαλαίου για την περιφερειακή πολιτική. Θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος και να καταβληθεί προσπάθεια κυρίως από την τουρκική πλευρά», υπέδειξε.
Κλειδί για την πρόοδο είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι το οποίο συνδέεται με περαιτέρω εξελίξεις, όπου περιλαμβάνεται και το κουρδικό ζήτημα, στο οποίο «μας ενθαρρύνουν οι τελευταίες εξελίξεις στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας και ελπίζουμε να υπάρξουν κάποιες πρόοδοι».
Ωστόσο, κατέληξε η κ. Κρέιντον, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια από την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει αισθητή βελτίωση στους τομείς του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας, όσο και στην πράξη, της διασφάλισης δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης, όπου δημιουργούνται ιδιαίτερες ανησυχίες λόγω των δικαστικών υποθέσεων κατά συγγραφέων και ακαδημαϊκών και προασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω των απόψεών τους καθώς και της διασφάλισης της ανεξαρτησίας, αμεροληψίας και αποτελεσματικότητας του δικαστικού τομέα.
Η κ. Κρέιντον αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη βελτίωσης της ελευθερίας άσκησης των θρησκευτικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, των γυναικών και των παιδιών και της καταπολέμησης της διακριτικής μεταχείρισης, της καταπολέμησης των βασανιστηρίων και της τήρησης των  υποχρεώσεων της Τουρκίας ως προς το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο στη Συμφωνία Ένταξης.
«Δεν υπάρχει πρόοδος στην πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου χωρίς διακρίσεις, και όσο δεν υπάρχει πρόοδος, θα συνεχίζει η ΕΕ να υποστηρίζει αυτό που είπε το 2006 και να παρεμποδίζεται η συνολική πρόοδος των διαπραγματεύσεων» επεσήμανε η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι είναι λυπηρό που η Τουρκία πάγωσε τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας και διευκρινίζοντας ότι «πρέπει η Τουρκία να σημειώσει πρόοδο ως προς ρύθμιση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς καθυστέρηση».
 .sigmalive.com
17/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟ ΕΛ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin