Thursday, April 11, 2013

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Απάντηση Υπουργού Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλου σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών Γερμανίας Β. Σόιμπλε

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με αναφορά Υπουργού Οικονομικών Γερμανίας Β. Σόιμπλε σε ζήτημα αποζημιώσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Άλλωστε, οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι θέμα που έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία.

Το εάν έχει λήξει ή όχι η υπόθεση αυτή το καθορίζει η διεθνής δικαιοσύνη, καθώς από τη φύση του, το θέμα αυτό άπτεται του διεθνούς δικαίου και των διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων. Η Ελλάδα δεν «αποπροσανατολίζεται» από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού.»  

\Ελληνικό ΥΠΕΞ
  11/4/13
  --  
ΣΧΕΤΙΚΑ1:


ΣΧΕΤΙΚΑ2:

 ----

ΣΧΕΤΙΚΟ 25/3/13

Παπούλιας: Η απόφαση της ΕΕ δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική...... θα πρέπει η ΕΕ να μην επιλέγει τα θύματά της όπως εκείνη νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει.....

2 comments :

  1. Tagesspiegel: Σε δίλημμα ο Σαμαράς για τις αποζημιώσεις....«ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΙΔΕΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ».....

    «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα. Εάν παραιτούνταν από τις αξιώσεις, θα ξεσπούσε στην Ελλάδα θύελλα οργής. Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Σαμαράς δεν θέλει να επιβαρύνει με αξιώσεις δισεκατομμυρίων τις σχέσεις του με την Άνγκελα Μέρκελ, τις οποίες με τόσο κόπο μόλις αποκατέστησε».

    Σύμφωνα με την Deutsche Welle, αυτό αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, η οποία παρατηρεί: «Η ιδέα να καλύψει η Ελλάδα μεγάλο μέρος του χρέους της με τις αποζημιώσεις μπορεί να είναι ελκυστική, εντούτοις όχι ιδιαίτερα ρεαλιστική καθώς όλες οι προσπάθειες που έγιναν μέχρι σήμερα από Έλληνες ενάγοντες σε ελληνικά, γερμανικά και διεθνή δικαστήρια, απέτυχαν.

    Γι΄ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση αναβάλει την ενασχόληση με το ζήτημα. (…) Ο φάκελος παραδόθηκε τώρα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που καλείται να εξετάσει την έκθεση της Ομάδας Εργασίας. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο. Και μάλλον αυτός είναι και ο στόχος».

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63811193
    11/4/13

    ReplyDelete
  2. «Ηταν και παραμένει ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ.....

    Το ΠΑΣΟΚ πήρε την Παρασκευή θέση στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα με ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Φώφης Γεννηματά, η οποία σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις», αλλά ότι αποτελεί «ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί».

    Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έχει ως εξής:

    «Το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων ήταν και είναι πάντα ανοιχτό για την Ελλάδα. Η χώρα μας δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της. Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειαζόμαστε κανενός τις υποδείξεις. Ο κ. Σόιμπλε με τις δηλώσεις του δε βοηθά τον ελληνικό λαό όπως ίσως πιστεύει. Η Ελλάδα δεν προσδοκά να σωθεί μέσα από τις αποζημιώσεις. Είναι όμως ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που έχασαν τη ζωή τους από τους ναζί. Η Ελληνική κυβέρνηση συγκεντρώνει στοιχεία, εργάζεται συστηματικά και θα ασκήσει τα δικαιώματα της όποτε το κρίνει αυτή.

    Το ΠΑΣΟΚ θυμίζει ότι το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων έλαβε νομική υπόσταση με τη διακοίνωση του τότε αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών αειμνήστου Γ.Α. Μαγκάκη στον τότε γερμανό υφυπουργό εξωτερικών, με τις αγωγές που άσκησε ο αείμνηστος Ιωάννης Σταμούλης πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ απόφαση της τελευταίας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν η παρέμβαση της Ελλάδος υπέρ της Ιταλίας και κατά της Γερμανίας στη δίκη ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης πριν δυο περίπου χρόνια. Οι ενέργειες αυτές ήταν πολύ πιο προωθημένες από τη σύνταξη μιας υπηρεσιακής έκθεσης του ΓΛΚ που διαβιβάζεται στο ΝΣΚ. Το ΠΑΣΟΚ στο ίδιο πνεύμα θα προτείνει να ληφθούν από τη κυβέρνηση μια σειρά από ουσιαστικές πρωτοβουλίες».

    http://www.tanea.gr/news/politics/article/5011674/htan-kai-paramenei-anoixto-to-thema-twn-germanikwn-polemikwn-apozhmiwsewn-ypogrammizei-to-pasok/
    12/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin