Friday, April 26, 2013

Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ επιχειρούν οι Τούρκοι

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΘΟΥΝ ΤΗ ΔΕΙΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ επιχειρούν να προκαλέσουν οι Τούρκοι, με την Άγκυρα να διεκδικεί πλέον τα οικόπεδα 4, 5 και 6.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigma, η Τουρκία προσπαθεί εδώ και καιρό, με κάθε τρόπο, να αμφισβητήσει τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι πιέσεις προς την Αίγυπτο για ακύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης με την Κυπριακή Δημοκρατία, τις οποίες, ωστόσο, το Κάιρο απέρριψε.
Για τα συγκεκριμένα οικόπεδα θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η κυπριακή Κυβέρνηση να παραχωρήσει, περί τα τέλη Μαΐου, αδειοδοτήσεις, όταν λήξει και ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων.


Την ίδια ώρα, οι Βρετανοί φαίνεται να έχουν στο στόχαστρό τους το οικόπεδο 1, αφήνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, να νοηθεί ότι αποτελεί προέκταση των βρετανικών βάσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Τούρκοι φέρονται αποφασισμένοι να εκμεταλλευθούν τη συγκεκριμένη περίοδο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σε δεινή οικονομική και, συνακόλουθα, πολιτική θέση, προκειμένου να προκαλέσουν ένταση στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Sigma, τα μηνύματα που έρχονται από το Ισραήλ είναι ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία εισέρχονται ανενόχλητα το τελευταίο διάστημα στα οικόπεδα 5 και 6.
Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να εγκαταστήσουν πλατφόρμα σ’ ένα από τα δύο οικόπεδα μέσα στον Μάιο, αρχίζοντας γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Η απάντηση της Λευκωσίας
Απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα των Τούρκων, η Λευκωσία θα αποφύγει να συνδράμει στην κλιμάκωση της έντασης, προσανατολιζόμενη να απαντήσει μέσω της διπλωματίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την επίσκεψη Αναστασιάδη στο Ισραήλ, θα καταβληθεί προσπάθεια για σύγκληση ενός κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Λευκωσίας-Αθήνας-Τελ Αβίβ, κάτι που θα στείλει και το πλέον ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα.
Μάλιστα ο καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης, μιλώντας χθες στο Πρωτοσέλιδο του Sigma, υπέδειξε ότι σε αυτό το σχήμα θα πρέπει να προστεθεί και ο Λίβανος, καθώς, όπως υπέδειξε, «όλοι γνωρίζουμε ότι η ισχύς εν τη ενώσει».
  • Την ίδια ώρα, εγκεκριμένοι νομικοί που μίλησαν σε συνέδριο για το φυσικό αέριο στο Λονδίνο, υπέδειξαν ότι είναι αδύνατη η λύση ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία, καθώς ένας τέτοιος αγωγός θα πρέπει να περάσει από τις ΑΟΖ Λιβάνου και Συρίας, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με το Ισραήλ για κάτι τέτοιο. 
.sigmalive.com/simerini
25/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment :

  1. Δεύτερο σεισμογραφικό στην κυπριακή ΑΟΖ...

    Δεύτερο σεισμογραφικό σκάφος ξεκινά από σήμερα τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Πρόκειται για το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό «PRINSESS» της GCC Veritas, το οποίο προγραμματίζεται ότι για τους επόμενους τρεις μήνες (μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου), θα διεξάγει λεπτομερείς τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο «9», των ΕΝΙ- KOGAS. Αυτό δείχνει ότι το πρόγραμμα της ΕΝΙ προχωρά ταχύτατα και οι προγραμματιζόμενες έξι γεωτρήσεις στα επόμενα δύο χρόνια προχωρούν για υλοποίηση, γεγονός που μπορεί να προσθέσει σημαντικά στον ρόλο της Κύπρου σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, να συμβάλει σε θετικές οικονομικές εξελίξεις και κυρίως να ενισχύσει και το μέγεθος και τον ρόλο του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό.
    Διαβάστε περισσότερα στον σημερινό «Φ» - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/168776/deytero-seismografiko-stin-kypriaki-aoz#sthash.b8EhfIf1.dpuf
    29/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin