Wednesday, April 3, 2013

Κομισιόν: Καλεί την Τουρκία να αποφύγει τις απειλές

Κάλεσμα προς την Τουρκία όπως αποφύγει ενέργειες και απειλές σε βάρος της Κύπρου για το θέμα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, απευθύνει διά του στόματος του Κοινοτικού Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί εκ νέου την Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της ως προς την διατήρηση ομαλών γειτονικών σχέσεων και να αποφεύγει ενέργειες και απειλές σε βάρος κράτους – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Κοινοτικού Επιτρόπου Στέφαν Φούλε προς την Ευρωβουλευτή Αντιγόνη Παπαδοπούλου η οποία είχε καλέσει την Κομισιόν να τοποθετηθεί σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας και τις εξαγγελίες για διεξαγωγή ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Επίτροπος Φούλε επικαλείται τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2012 στα οποία η ΕΕ εκφράζει εκ νέου σοβαρές ανησυχίες και καλεί την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή η ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει τις ομαλές γειτονικές σχέσεις και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

 Επιπλέον, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, σημειώνει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τόνισε εκ νέου τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της ΕΕ, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σύναψη διμερών συμφωνιών, καθώς και η εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων τους, σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο.
Σύμφωνα με τον Στέφαν Φούλε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταφέρει αυτές τις θέσεις στο πλαίσιο των επαφών της με τις Τουρκικές αρχές.
 .sigmalive.com
3/4/13
--

1 comment :

  1. Η μεταφορά ΦΑ από Κύπρο, μόνο μέσω Τουρκίας, δηλώνει η Άγκυρα....

    H Tουρκία δεν είναι αδιάφορη στις αποφάσεις του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και τη μεταφορά τους στις διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι η μεταφορά τους είναι εφικτή μόνο μέσω Τουρκίας, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ.

    Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει ότι, όπως είπε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή δεν επιλεγεί ο δρόμος της Τουρκίας, αυξάνεται το κόστος μεταφοράς των ενεργειακών αποθεμάτων προς τις διεθνείς αγορές.

    Η Τουρκία, γράφει η εφημερίδα, ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για τη μεταφορά αερίου από την Κασπία στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, το οποίο προαγάγει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο.

    Επίσης, η Άγκυρα συμμετέχει με τη «Socar», την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν στον αγωγό «Τrans-Αnatolian Pipeline», συνολικού κόστους επτά δις δολαρίων ενώ αναμένει τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία που θα επιλεγεί για τη μεταφορά αερίου από το κοίτασμα «Shah Deniz II».

    http://www.onlycy.com/314296-η-μεταφορά-φα-από-κύπρο-μόνο-μέσω-τουρκ
    3/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin