Tuesday, April 16, 2013

Κύπρος: Θα βοηθηθεί με προκαταβολές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει προκαταβολικές πληρωμές από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς την Κύπρο, έτσι ώστε τα κονδύλια που έχουν προγραμματιστεί για την επομένη επταετία να καταβληθούν νωρίτερα, υποβοηθώντας την τραυματισμένη οικονομία της χώρας, δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Μπαρόζο επισήμανε ότι η Κομισιόν θα προσφέρει επίσης στη Λευκωσία υψηλότερα ποσοστά προχρηματοδότησης και θα διερευνήσει το ενδεχόμενο αύξησης των κονδυλίων που έχουν ήδη αποφασιστεί για την Κύπρο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020.


Η Κύπρος πρόκειται να λάβει ποσό ύψους 945 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της επομένης επταετίας από την ΕΕ με τη μορφή κοινοτικής συμμετοχής σε συγχρηματοδοτούμενα έργα και ως απευθείας πληρωμές προς αγρότες για την ανάπτυξη της περιφέρειας.

«Δεν αποκλείω να αναζητήσω επιπρόσθετη υποστήριξη από τις Αρχές του προϋπολογισμού, παρά τις γνωστές δυσκολίες που σχετίζονται με τα ζητήματα αυτά, επί του παρόντος, στην ΕΕ», σημείωσε ο κ. Μπαρόζο στην επιστολή του.
.tovima.gr
16/4/13

2 comments :

  1. Μπαρόζο: Εξετάζεται προκαταβολική αποδέσμευση κονδυλίων για Κύπρο ....

    Την προσωπική του δέσμευση να πράξει ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτως ώστε η Κύπρος να επιστρέψει σε βιώσιμη κατάσταση και να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης, εκφράζει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Στην επιστολή του ο Ζ. Μπαρόζο, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Νοέμβριο του 2011, είχε επανειλημμένως εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου και είχε επισημάνει την ανάγκη η χώρα να μπει σε πρόγραμμα μακροοικονομικής βοήθειας. Για το λόγο αυτό, προσθέτει ο Ζ. Μπαρόζο, στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει υπόψη του τις ιδιαίτερες ανάγκες της Κύπρου, κάτι το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα η χώρα να λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και 7 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου (με δείκτη συγχρηματοδότησης 100%).

    Επιπλέον, ο Ζ. Μπαρόζο τονίζει ότι η Κύπρος θα μπορούσε να ζητήσει από τα κοινοτικά Ταμεία, υψηλότερους δείκτες προ-χρηματοδότησης (π.χ. 1,5% αντί του κανονικού 1% για το 2014 και το 2015). Επίσης, σημειώνει, ότι στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής και της ανάπτυξης της υπαίθρου, η Κύπρος είναι δυνατό να ζητήσει 10% πάνω από το δείκτη συγχρηματοδότησης.

    Συνεχίζοντας, ο Ζ. Μπαρόζο προτείνει να εξεταστεί με τις αρχές του προϋπολογισμού το ενδεχόμενο εμπροσθοβαρούς βοήθειας προς την Κύπρο από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σημειώνει, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο απαιτεί από την κυπριακή διοίκηση να υποβάλει νωρίτερα το σχεδιασμό των προγραμμάτων της, στο πλαίσιο της συνοχής και της ανάπτυξης της υπαίθρου. Εκφράζει επίσης την πρόθεσή του να στηρίξει πιθανό αίτημα της Κύπρου για χρηματοδότηση από το Ταμείο για τους Νέους (Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων), για το οποίο σήμερα η χώρα δεν είναι επιλέξιμη.

    Εξάλλου, ο Ζ. Μπαρόζο, προτείνει τα στελέχη της Επιτροπής να συντάξουν μια πιο λεπτομερή έκθεση αξιολόγησης για τις ανάγκες της Κυπριακής οικονομίας, προκειμένου να διερευνήσουν καλύτερους τρόπους συνεργασίας με τις κυπριακές αρχές και να παράσχουν την απαραίτητη βοήθεια.

    Σε ό,τι αφορά το μελλοντικό προγραμματισμό των Διαρθρωτικών Ταμείων, ο Ζ. Μπαρόζο τονίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η κατάσταση της Κύπρου. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στο ζήτημα αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα στελέχη της Επιτροπής και η ομάδα στήριξης που θα συσταθεί για να συνδράμει τις κυπριακές αρχές. «Μόλις συμφωνήσουμε για την αξιολόγηση των αναγκών της χώρας θα μπορέσουμε να ταιριάξουμε τα διαθέσιμα κονδύλια με τις συγκεκριμένες ανάγκες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ζ. Μπαρόζο και συνεχίζει λέγοντας: «Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείω να αναζητήσουμε πρόσθετη στήριξη από τις αρχές προϋπολογισμού, παρά τις γνωστές δυσκολίες που σχετίζονται με αυτά τα ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

    Καταλήγοντας την επιστολή του, ο Ζ. Μπαρόζο επαναλαμβάνει την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την προσωπική του στήριξη στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και στον κυπριακό λαό. «Η αλληλεγγύη ήταν πάντα συνώνυμη με τη δράση της Επιτροπής και θα αποτελέσει εγγύηση για το έργο μας στο μέλλον να βοηθήσουμε την Κύπρο να ανοικοδομήσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της, δίνοντας νέα ελπίδα στο λαό της για καλύτερες ημέρες» αναφέρει ο Ζ. Μπαρόζο στην επιστολή του.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63813748
    16/4/13

    ReplyDelete
  2. Το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου στο επίκεντρο της αυριανής συζήτησης στο ΕΚ....

    Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τον Επίτροπο Ολι Ρεν και την Ιρλανδή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Lucinda Creighton, την Τετάρτη στις 9.40 πμ (ώρα Γαλλίας) την κατάσταση στην Κύπρο. Οι ευρωβουλευτές θα ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο και για το πώς αυτό συμφωνήθηκε, ενώ αναμένεται να ζητήσουν και ενημέρωση για την τελευταία άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

    http://www.europarl.europa.eu/news/el/pressroom/content/20130416IPR07339/html/
    16/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin