Tuesday, April 2, 2013

Κύπρος 2/4/13: Ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του Μνημονίου - τι πέτυχε η κυβέρνηση

«Κλείνει μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας» δήλωσε για την ολοκλήρωση σήμερα της διαμόρφωσης του Μνημονίου που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη Δανειακή Σύμβαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τους υπουργούς που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική ομάδα της Κυβέρνησης με την Τρόικα. «Η κατάσταση πλέον ομαλοποιείται, σταθεροποιείται και δημιουργούνται οι συνθήκες για την επανεκκίνηση της οικονομίας» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη η κυβέρνηση κληρονόμησε μια προσυμφωνία με πολλές δεσμεύσεις και εξάντλησε κάθε περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης και μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πέτυχε: 


• Τη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον αφορά το σχεδιασμό, την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται ρητές αναφορές στην αποκλειστική ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφαιρείται η πρόνοια για επανεξέταση του προγράμματος από την Τρόικα. Διασφαλίζεται, επίσης, ότι τα έσοδα από τη μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου παραμένουν στη δικαιοδοσία του κράτους.

• Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής επεκτείνεται κατά δύο χρόνια, από το 2016 - 2018. Η προσαρμογή καθίσταται πιο ήπια, δίνεται η ευκαιρία τα μέτρα, αντί σε τρία χρόνια, να κατανεμηθούν στα πέντε και με αυτό τον τρόπο αμβλύνεται η πίεση για άμεση προσαρμογή. Η πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις προσφέρει επαρκή χρονικά περιθώρια, που εκτείνονται μέχρι το 2018, αντί του 2016. Αυτή η άνεση χρόνου παρέχει τη δυνατότητα για καλύτερο σχεδιασμό και για υλοποίηση του προγράμματος κάτω από καλύτερες οικονομικά συνθήκες, που να διασφαλίζουν και τους εργαζόμενους.

• Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους ωρομίσθιους που θα αποχωρούσαν, αλλά και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας για τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, έναντι μιας πολύ μικρής και κλιμακωτής συνεισφοράς που κυμαίνεται από το 0.8% για τους χαμηλά αμειβόμενους στο δημόσιο τομέα και φθάνει μέχρι το 2% για τους υψηλόμισθους.
• Απάλειψη της πρόνοιας για αύξηση κατά μία περίοδο των ωρών διδασκαλίας, που θα οδηγούσε στην ανεργία 500 εκπαιδευτικούς, με παράλληλη προώθηση σειράς άλλων μέτρων διαχρονικής φύσεως.
• Η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 170.000 συμπολίτες μας, που με βάση τις πρόνοιες του αρχικού Μνημονίου θα τερματιζόταν, διασφαλίζεται έναντι μιας προσωρινής συνεισφοράς-ασφαλίστρου του 1.5% επί των μηνιαίων απολαβών, για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ίδιο όφελος διασφαλίζεται σε εθελοντική βάση για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά.
• Με συγκεκριμένη πρόνοια στο Μνημόνιο εξασφαλίζονται επαρκείς πόροι από τη Δανειακή Σύμβαση για τα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, ούτως ώστε αυτά να μην απολεσθούν, αλλά να έχουν την ίδια μεταχείριση με εκείνα της Τράπεζας Κύπρου. Υπενθυμίζουμε παράλληλα την απόφαση της Κυβέρνησης για καταρτισμό ολοκληρωμένου σχεδίου με στόχο την πρόσθετη και μεγαλύτερη δυνατή διασφάλιση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
• Ο περιορισμός στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου, από 5.000 που είχε αρχικά συμφωνηθεί, μειώνεται στις 4.500, διευκολύνοντας έτσι την ομαλή προσαρμογή του μεγέθους της Δημόσιας Υπηρεσίας μέσω αφυπηρετήσεων.
• Εισάγεται για πρώτη φορά η δυνατότητα διακανονισμού μεταξύ τραπεζών-πελατών για αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής των δανείων, με στόχο την ελάφρυνση του βάρους που επωμίζονται οι πολίτες. Η υποχρέωση διακανονισμού κατοχυρώνεται νομικά, ενώ για τη διευκόλυνση μιας πιο δίκαιης συμφωνίας μπαίνει σε εφαρμογή και ο θεσμός του Τραπεζικού Διαμεσολαβητή.
• Επιπρόσθετα απεφεύχθη η φορολογία επί των μερισμάτων, την οποία η Τρόικα είχε απαιτήσει.
• Σε σχέση με το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, η διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας επεκτείνεται από τα δύο στα δυόμισι χρόνια, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.
• Σε σχέση με το Μνημόνιο του περασμένου Νοεμβρίου, βελτιώνονται σημαντικά οι όροι για την εξυγίανση του Συνεργατικού Κινήματος. Διαγράφονται οι όποιοι όροι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστική και απότομη εξυγίανση (resolution) και διασφαλίζεται ότι η αναδιάρθρωση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων θα είναι ομαλή. 
.enet.gr
2/4/13

11 comments :

  1. Οι Κύπριοι νιώθουν προδομένοι από την ΕΕ, γράφει ο αμερικανικός Τύπος....

    Νέα Υόρκη: Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα για την οικονομική κρίση στην Κύπρο και τις επιπτώσεις του «κουρέματος» στις καταθέσεις στο διεθνές τραπεζικό σύστημα, με ορισμένα να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και η Μάλτα.

    Όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Times» σε κύριο άρθρο της με τίτλο, «Η Κύπρος δεν ήταν η εξαίρεση» («Cyprus Was Not an Exception»), η Κύπρος δεν είναι η μοναδική τέτοια περίπτωση στην ευρωζώνη, καθώς τόσο το Λουξεμβούργο (με τραπεζικούς λογαριασμούς 22 φορές μεγαλύτερους του ΑΕΠ του) και η Μάλτα (με τραπεζικούς λογαριασμούς οκταπλάσιους του μεγέθους της οικονομίας της) εντάσσονται στην ίδια περίπτωση.

    «Η πρόσφατη κρίση στην Κύπρο υπογραμμίζει το περίεργο και επικίνδυνο φαινόμενο τραπεζικών συστημάτων που είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ότι οι οικονομίες στις οποίες βασίζονται και ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυπριακή κυβέρνηση αγωνίστηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των κυπριακών τραπεζών ήταν ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν επταπλάσια της κυπριακής οικονομίας».

    Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι τράπεζες σε Λουξεμβούργο και Μάλτα, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στην ιδιοκτησία ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματοπιστωτικών εταιρειών, είναι υγιέστερες από τις αντίστοιχες κυπριακές.
    Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, τονίζει η σύνταξη των «New York Times», η Ευρωζώνη πρέπει άμεσα να ολοκληρώσει το έργο μιας ενιαίας τραπεζικής ένωσης που θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να επιτηρεί μεγάλες τράπεζες αντί να αναθέτει το συγκεκριμένο ρόλο σε εθνικούς διαμορφωτές πολιτικής, που ίσως αποδεικνύονται υπερβολικά προστατευτικοί. Παράλληλα, η Ευρώπη πρέπει να διαθέτει μια κοινή διαδικασία για την αναδιάρθρωση προβληματικών τραπεζών, που θα μειώσει το ρίσκο μιας νέας πανωλεθρίας κατά τα κυπριακά πρότυπα. Τέλος, προσθέτει το συντακτικό επιτελείο της ε/φ, μια τραπεζική ένωση θα προσφέρει στους καταθέτες μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ως προς την εγγύηση των ασφαλισμένων καταθέσεών τους, αίσθημα που διαταράχθηκε έντονα από τις κυπριακές εξελίξεις.

    Το αίσθημα βαθιάς προδοσίας από την ΕΕ που βιώνουν πολλοί Κύπριοι πολίτες και το άγχος τους για το οικονομικό μέλλον του τόπου, προβάλλει ανταπόκριση από τη Λευκωσία της Λιζ Άλντερμαν στη «New York Times», με τίτλο «Οι Κύπριοι νιώθουν προδομένοι από την ΕΕ» («Cypriots Feel Betrayed by European Union»).

    Με αφορμή την πρόσφατη επιβολή ελέγχου στα κεφάλαια των κυπριακών τραπεζών, άρθρο στην «Wall Street Journal», με τίτλο «Οι Κύπριοι επιρρίπτουν ευθύνες καθώς αρχίζει η έρευνα για την κατάρρευση» («Cypriots Cast Blame as Meltdown Probe Begins») επισημαίνει τη μεγάλη εκροή σημαντικών καταθέσεων εκτός Κύπρου τις τελευταίες ημέρες πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Όπως τονίζεται, παρότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μπλόκαρε το μεγαλύτερο μέρος των μεταφορών καταθέσεων εκτός χώρας μετά τη σύναψη της αρχικής συμφωνίας, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήγειραν υπόνοιες ότι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εγκατέλειψαν τη χώρα μέσω νομικών κενών, παραβιάζοντας την απαγόρευση.

    Το πρακτορείο Bloomberg σε κύριο άρθρο του με τίτλο «Οι επικίνδυνοι αναγκαίοι έλεγχοι της Κύπρου» («Cyprus’s Dangerous, Necessary Capital Controls») αναφέρεται στον αναγκαστικό αλλά επικίνδυνο έλεγχο ροής κεφαλαίων στην Κύπρο, ο οποίος δημιουργεί αυτομάτως δύο κατηγορίες ευρώ, καθώς οι καταθέτες της νήσου δεν μπορούν πλέον να διαχειρισθούν κατά βούληση τα χρήματά τους.

    Το ατυχές αυτό μέτρο είναι εύκολο, όπως επισημαίνεται, να επιβληθεί, δύσκολο να εφαρμοσθεί, ενώ είναι σχεδόν αδύνατο να αρθεί. Η Ισλανδία είχε υιοθετήσει έκτακτα μέτρα ελέγχου ροής των κεφαλαίων το 2008, τα οποία, πέντε χρόνια μετά, βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.....
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/139352/oi-kyprioi-niothoun-prodomenoi-apo-tin-ee-grafei-o-amerikanikos-typos#sthash.mH26tmke.dpuf
    2/4/13

    ReplyDelete
  2. Το ΑΚΕΛ απαιτεί να δοθεί σε όλα τα κόμματα το Μνημόνιο Συναντίληψης....

    Το ΑΚΕΛ «απαιτεί όπως η Κυβέρνηση αποστείλει προς το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, το τελικό κείμενο του Μνημονίου Συναντίληψης, όπως αυτό συμφωνήθηκε με την Τρόικα», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης.

    « Ως ΑΚΕΛ, αφού πάρουμε στα χέρια μας την τελική συμφωνία επί του μνημονίου, θα το μελετήσουμε ώστε να είμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε και επί των επιμέρους πτυχών που έχουν συμπεριληφθεί ως καινούργια στοιχεία», συνεχίζει ο κ. Λουκαϊδης.

    Αναφέρει ότι ως ΑΚΕΛ «επαναλαμβάνουμε την ίδια στιγμή ότι οι καταστροφικές συνέπειες της συμφωνίας Νίκου Αναστασιάδη – Eurogroup της 15ης Μαρτίου, επιβάλλουν την αναζήτηση λύσεων εκτός μνημονιακού ζυγού, αφού η Κύπρος έχει εισέλθει σε ένα βαθύ κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο όσο παρέρχεται ο χρόνος θα γίνεται ακόμα πιο σκληρό και επώδυνο για τον Κυπριακό λαό», καταλήγει η ανακοίνωση Γιώργου Λουκαϊδη.

    http://www.onlycy.com/313888-το-ακελ-απαιτεί-να-δοθεί-σε-όλα-τα-κόμμα
    2/4/13

    ReplyDelete
  3. Cyprus has until 2018 to fulfill bailout terms...

    Cyprus has been given two more years, until 2018, to meet the conditions of a 10 billion-euro bailout under a final agreement with the eurozone lenders, a government official said on Tuesday.

    The period to implement the measures under the bailout programme was extended by two years from 2016 to 2018 to "ease pressure on the economy," government spokesman Christos Stylianides said. [AFP]

    http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite1_1_02/04/2013_491381
    2/4/13

    ReplyDelete
  4. Μνημόνιο μέχρι το 2045....Από το Μνημόνιο αφαιρέθηκε πρόνοια που επέτρεπε στην Κύπρο να απεμπλακεί από αυτό πριν την περίοδο προσαρμογής ώς το 2018......

    Λευκωσία: Μετά από μια επίπονη διαδικασία που κράτησε πολλούς μήνες, η Κύπρος κλείδωσε χθες το τελικό κείμενο της μνημονιακής σύμβασης, προσβλέποντας ότι σύντομα θα τύχει οικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό Στήριξης.
    Το ποσό του δανείου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ, θα φέρει επιτόκιο 2,5% με 2,7%, θα προβλέπει περίοδο χάριτος 10 ετών και αποπληρωμής 22 ετών.

    Τα πλείστα μέτρα του Μνημονίου ήδη εφαρμόζονται από τον περασμένο Γενάρη, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο υπάρχουν αλλαγές, που είτε διαφοροποιούν προς το ελαφρύτερο τις επιπτώσεις είτε εισαγάγουν νέες φορολογίες.
    Μεταξύ άλλων η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής επεκτείνεται κατά δύο χρόνια, από το 2016 πάει στο 2018, εξασφαλίζονται πόροι για τα Ταμεία Προνοίας που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, επεκτείνεται η διαδικασία εκποίησης πρώτης κατοικίας στα δυόμισι χρόνια, ενώ οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις μετατίθενται χρονικά στο τέλος του 2014.

    Από την άλλη εισάγεται πρόσθετη μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα από 0,8 – 2,0% προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι και να μην απολυθούν συμβασιούχοι στην παιδεία και ωρομίσθιοι και διασφαλίζεται η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για 170.000 πολίτες, έναντι μίας προσωρινής συνεισφοράς-ασφαλίστρου 1,5% για τη μεταβατική περίοδο μέχρι την καθιέρωση του Γενικού Συστήματος Υγείας. Αυξάνεται επίσης ο εταιρικός φόρος στο 12,5% από 10% σήμερα. Από το Μνημόνιο αφαιρέθηκε πρόνοια που επέτρεπε στην Κύπρο να απεμπλακεί από αυτό πριν την περίοδο προσαρμογής ώς το 2018. Το Μνημόνιο δεν χρειάζεται να περάσει από τη Βουλή.

    Λεπτομέρειες σήμερα στον "Φιλελεύθερο"
    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-paraskinio/148/139368/mnimonio-mechri-to-2045#sthash.IhY6xwxA.dpuf
    3/4/13

    ReplyDelete
  5. Δηλώσεις Κασουλίδη που θυμίζουν Ελλάδα....

    Στον απόηχο της συμφωνίας της Λευκωσίας με την τρόικα για το μνημόνιο, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα στην Κύπρο ούτε θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα μέχρι το 2018.

    Όπως ανέφερε στο "ΡΙΚ" ο υπουργός Εξωτερικών, με πρόταση της κυβέρνησης επιβλήθηκαν επιπλέον επιβαρύνσεις στους μισθούς, προκειμένου να σωθούν θέσεις εργασίας. Δήλωσε ότι με τη συνεισφορά του 1,5% που επιβλήθηκε, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έως ότου εφαρμοσθεί το Γενικό Σχέδιο Υγείας.

    Ο κ.Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι την Πέμπτη, η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ θα εγκρίνει την έκθεση της τρόικας και ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα έγκρισης του σχεδίου από τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σημείωσε τέλος ότι το υπουργείο δραστηριοποιείται προς πάσα κατεύθυνση για αναζήτηση συμμάχων, δίνοντας ως παράδειγμα την επικείμενη επίσκεψη στο Ισραήλ, τις συνομιλίες με ρώσους αξιωματούχους και την επιδίωξη συμφωνίας με την Αίγυπτο για συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, στις ΑΟΖτων δύο χωρών.

    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=354779
    3/4/13

    ReplyDelete
  6. Αποπληρωμή του μνημονίου χωρίς απεμπλοκή από την τρόικα!....

    Δέσμια του μνημονίου και των διεθνών δανειστών, φαίνεται να επιθυμεί να κρατήσει την Κύπρο η τρόικα.

    Ενώ στις προτάσεις της, η κυβέρνηση πρόσθεσε ολόκληρη παράγραφο, με την οποία ζητά από τους δανειστές απεμπλοκή από την τρόικα και το μνημόνιο, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη να αποπληρώσει το δάνειο, εντούτοις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής, με απαίτηση της τρόικας, η κυβέρνηση υποχώρησε και το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

    «Θέλουν να μας έχουν δέσμιους, ακόμη και στην περίπτωση που ξεπληρώσουμε νωρίτερα το χρέος με δικούς μας πόρους», δήλωσε στο Sigmalive ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την εξέλιξη αυτή.

    Πρόκειται για μια παράληψη που έγινε και στην Ελλάδα, είπε ο κ. Ομήρου. Διερωτήθηκε μάλιστα, γιατί, η Κύπρος, να μην έχει τη δυνατότητα να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο, εάν καταφέρει να ξεχρεώσει με δικούς της πόρους, με διακρατικές συμφωνίες και προπώληση Φυσικού Αερίου κα.

    Aυτή είναι η πρόταση που απαλήφθηκε, σύμφωνα με τον Γ. Ομήρου

    “It is hereby agreed that in the event of full repayment of the loan before the date agreed on, the authorities will be released from any obligations and or conditions arising from the Memorandum of Understanding (should be provided in FFA)”

    Ο κ. Ομήρου εκφράζει και με ανακοίνωση του την έντονη διαφωνία του για το γεγονός ότι στο μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευθεί από τον Μηχανισμό στήριξης, τους όρους του μνημονίου και τον έλεγχο της Τρόικας έστω και αν εξοφληθεί το όποιο δάνειο δοθεί από τον Μηχανισμό.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Βουλής προειδοποιεί ότι αυτή η παράλειψη, «που οφείλεται προφανώς σε υποχώρηση της κυβέρνησης προς τις απαιτήσεις της Τρόικας, οδηγεί σε υποχρεωτική υποταγή σε δεσμά οικονομικής δουλείας και ακρωτηριασμού της εθνικής μας κυριαρχίας».

    Είναι αδιανόητο και καταστροφικό, συνεχίζει η ανακοίνωση, «να είναι δέσμια η Κυπριακή Δημοκρατία σε συνεχή επιβολή μέτρων που θα βαθαίνουν την ύφεση, θα αυξάνουν την ανεργία και θα βυθίζουν το λαό μας στην κοινωνική δυστυχία».

    Επιβεβλημένο χαρακτηρίζει ο κ. Ομήρου, να υπάρξει ειδική ρύθμιση, έστω στην τελική δανειακή σύμβαση, ώστε εάν κι' εφόσον καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου κι' επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι νωρίτερα, να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από τα ασφυκτικά δεσμά του μνημονίου.

    Είναι χρέος μας, προστίθεται στην ανακοίνωση, «ενώπιον της εκβιαστικής επιμονής των εταίρων μας να διαλύσουν ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου, και να οδηγήσουν την Κύπρο σε μια χωρίς προηγούμενο ανθρωπιστική κρίση να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα εναλλακτικών επιλογών».

    Εξάλλου, το Κ.Σ ΕΔΕΚ, προσβλέπει σε πλήρη και ενδελεχή έρευνα, καταλογισμό ευθυνών και προσαγωγή παντός υπαιτίου ενώπιον των αρμοδίων ποινικών δικαστηρίων.

    Ο λαός απαιτεί απονομή δικαιοσύνης. Καμιά ανοχή στα εγκλήματα που οδήγησαν τον τόπο στην οικονομική κατάρρευση, τονίζει ο Γιαννάκης Ομήρου.

    Καταλήγοντας, στην ανακοίνωση του το ΚΣ ΕΔΕΚ σημειώνει ότι «η ευθυκρισία, η αντικειμενικότητα, το ήθος και το υψηλό κύρος του Προέδρου και των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα οδηγήσουν στην τελική κάθαρση και τιμωρία».

    http://www.sigmalive.com/news/politics/38329
    3/4/13

    ReplyDelete
  7. Συμβολή 1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ....ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ...

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεισφέρει με 1 δις ευρώ για τρία χρόνια στην διάσωση €10 δισεκατομμυρίων για την Κύπρο, ανέφερε σε δήλωσή της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ αναμένεται να εγκρίνει τα κεφάλαια στις αρχές Μαΐου.

    "Το προσωπικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχει έρθει σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για ένα οικονομικό πρόγραμμα το οποίο θα υποστηρίζεται από το ΔΝΤ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", δήλωσε η Lagarde.

    "Ένα συνολικό πακέτο χρηματοδότησης €10 δισεκατομμυρίων έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει την Κύπρο να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησής της, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ εφαρμόζει τις πολιτικές που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η υγεία της οικονομίας και η ανάκτηση της πρόσβασης σε κεφάλαια χρηματοδότησης της αγοράς", κατέληξε.

    ΕΕ.-ΔΝΤ: Αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις η Κύπρος

    Τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στο οποίο συμφώνησε να προχωρήσει η Κύπρος, υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

    «Οι κυπριακές αρχές έχουν ξεκινήσει ένα πολυετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα», αναφέρουν οι δύο αξιωματούχοι.

    Όπως σημειώνουν, στόχοι αυτού του προγράμματος είναι η σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικής βιωσιμότητας, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

    Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν και την Κριστίν Λαγκάρντ, το πρόγραμμα έρχεται να προστεθεί στα σημαντικά βήματα που έχει ήδη κάνει η Κύπρος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της και περιλαμβάνει μια δέσμη μέτρων που έχουν στόχο να διασφαλίσουν έναν σταθερό, βιώσιμο και διαφανή χρηματοπιστωτικό τομέα.

    Το πρόγραμμα προωθεί ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, σημειώνουν οι δύο αξιωματούχοι, επισημαίνοντας πάντως πως η Κύπρος έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται δίπλα στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό και θα τους βοηθήσουν για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας, της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και την ανάπτυξης, καταλήγει η ανακοίνωση.

    http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=232192&-V=articles
    03/04/2013 - 13:00

    ReplyDelete
    Replies
    1. МВФ предоставит Кипру 1 млрд евро в рамках согласованного с ЕС плана спасения кипрской экономики....

      ПАРИЖ, 3 апреля. /Корр. ИТАР-ТАСС Илья Баранов/.

      Международный валютный фонд /МВФ/ намерен предоставить Кипру ссуду на 1 млрд евро в рамках согласованного с властями острова и Евросоюзом плана спасения его банковской системы, подразумевающего выделение киприотам в общей сложности 10 млрд евро. Об этом заявила сегодня директор- распорядитель МВФ Кристин Лагард.

      "Совет директоров МВФ примет решение по этому плану в начале мае", - говорится в распространенном в Париже коммюнике Лагард.

      Кипр завершил переговоры с международными кредиторами по меморандуму по экономической реформе, обеспечив, в частности, продление на два года - с 2016-го до 2018 года - срока выхода страны на профицит госбюджета в 4 проц ВВП. В обмен на жесткие меры Никосия получит в мае первый транш кредитной помощи, общий объем которой составит 10 млрд евро. Через 10 лет Кипр должен будет начать возвращение займов, предоставляемых ему под 2,5-2,7 проц годовых, и завершить все выплаты по ним в течение 22 лет.

      http://www.itar-tass.com/c1/695118.html
      3/4/13

      Delete
  8. Απεμπλοκή από το Μνημόνιο επιδιώκει η Κύπρος...

    Προϋπόθεση, να αποπληρωθούν τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Προσπάθειες από τον πρόεδρο Αναστασιάδη να τεθεί όρος στην δανειακή σύμβαση .

    Προσπάθειες να τεθεί όρος στη δανειακή σύμβαση «σύμφωνα με τον οποίο, σε περίπτωση που βρεθούν τα χρήματα και αποπληρωθεί το ποσό των 11,2 δισ. ευρώ να απεμπλακεί άμεσα η Κύπρος» θα καταβάλει ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρουν πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Το προσχέδιο μνημονίου, που συμφωνήθηκε μεταξύ τρόικας και Λευκωσίας, θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup στο Δουβλίνο την ερχόμενη εβδομάδα και σύμφωνα με έγκυρη πηγή θα γίνει μόνο πολιτική υιοθέτηση.

    Στη συνέχεια, το μνημόνιο θα παραπεμφθεί στα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης και την κυπριακή Βουλή προς ψήφιση, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος Απριλίου.

    Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, το μνημόνιο θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Μάιο οπότε θα εκταμιευθεί η πρώτη δόση.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/04/2013_491629
    3/4/13

    ReplyDelete
  9. Στυλιανίδης: Στη σύμβαση η πρόνοια για αποδέσμευση από Τρόικα....Δήλωση κυβ. εκπροσώπου για τη μη συμπερίληψη στο Μνημόνιο σχετικής πρόνοιας....

    Μόνο στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μπορεί να καταγραφεί «σαφής και συγκεκριμένη πρόνοια ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποδεσμευτεί από το Μηχανισμό Στήριξης έστω και αν ξοφληθεί το δάνειο που θα δοθεί από το Μηχανισμό», σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

    Ο κ. Στυλιανίδης εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση «σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις ότι στο Μνημόνιο δεν περιλήφθηκε πρόνοια με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί να αποδεσμευτεί από το Μηχανισμό Στήριξης, έστω και αν ξοφληθεί το δάνειο που θα δοθεί από το Μηχανισμό».
    Επί τούτου, ο Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «η απάντηση είναι απλή: Μια τέτοια πρόνοια, σαφής και συγκεκριμένη, μπορεί να καταγραφεί μόνο στη σύμβαση που θα υπογραφεί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

    Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει εξάλλου, ότι "και σε περιπτώσεις υπογραφής δανειακών συμβάσεων άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνέβη κάτι ανάλογο".

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=128690
    3/4/13

    ReplyDelete
  10. Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου εισηγείται να εγκριθεί το μνημόνιο από τη Βουλή της χώρας....

    Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην κυπριακή κυβέρνηση η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση πρέπει, για να έχουν ισχύ, να εγκριθούν από την Βουλή.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης με διακριτικό, αλλά εμφανή τρόπο, δεν έκρυψε σήμερα τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την πιθανότητα ν' αναγκαστεί η κυβέρνηση να προωθήσει το μνημόνιο στη Βουλή.

    Η πρόσφατη εμπειρία της καταψήφισης του οριζόντιου κουρέματος από το κυπριακό κοινοβούλιο στις 19 Μαρτίου, και η κατάληξη σε βαθύ κάθετο κούρεμα και resolution των δύο τραπεζών μετά τη θυμωμένη αντίδραση των νομοθετών στις αποφάσεις του Eurogroup, δημιουργούν ανησυχίες σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ότι η εμπλοκή του κοινοβουλίου στη διαδικασία εμπεριέχει κινδύνους.

    Το προεδρικό δεν αποκλείει τη δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου που θα δυσκολέψει τις προσπάθειες προώθησης μνημονιακών νομοσχεδίων, δημιουργώντας παράλληλα ενδοκομματικούς τριγμούς, σε κόμματα που στηρίζουν το Νίκο Αναστασιάδη.

    Ο κ. Στυλιανίδης εξήγησε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ότι δεν είναι δυνατό η δανειακή σύμβαση της Κύπρου να επικυρώνεται από κοινοβούλια κρατών μελών της ευρωζώνης και την ίδια ώρα το κυπριακό νομοθετικό σώμα να την απορρίπτει ή να προβαίνει σε τροποποιήσεις.

    «Πέραν από κανονισμούς και πλαίσιο, αυτό που προέχει για όλους μας είναι η πολιτική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο γεγονός. Και έχει σημασία πως αντιδρά ο καθένας προσωπικά και το κάθε κόμμα, απέναντι σε αυτή την ιστορική ευθύνη. Υπάρχει μία δανειακή σύμβαση που έχει εγκριθεί από το Eurogroup, φαίνεται ότι τα σημαντικά εθνικά κοινοβούλια θα την υιοθετήσουν και τίθεται τώρα τι θα κάνει η κυπριακή Βουλή. Ευελπιστώ ότι οι νομοθέτες εν τη σοφία τους θ' αναλάβουν την ιστορική ευθύνη. Και έχω αυτή την προσδοκία», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Στυλιανίδης υπέδειξε στη συνέχεια ότι «όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει μία δανειακή σύμβαση μέσα από την οποία αποφύγαμε μία άτακτη χρεοκοπία και τι εικόνα θα δώσουμε στους δανειστές μας. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να τα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Η κυβέρνηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και γνωρίζει ότι το όλο ζήτημα έχει πάρει οδυνηρές διαστάσεις. Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος».

    Επεσήμανε ακόμη ότι «όποιος είναι έτοιμος να καταψηφίσει τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει την ίδια ώρα ν' αντιπροτείνει που θα βρεθούν αυτά τα Euro10 δισ. Θα πρέπει επίσης να αντιπροτείνει πως θ' αντιμετωπίσουμε τις επόμενες μέρες θέματα πληρωμής μισθών και συντάξεων και πως θ' αντιμετωπίσουμε το σάλο που θα προκληθεί παγκοσμίως και κυρίως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε ένα ενδεχόμενο απόρριψης της δανειακής σύμβασης».

    Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση, μετά την έκδοση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα, δεν έχει εκλογή από το να κινηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας.

    http://www.tanea.gr/news/world/article/5012615/o-genikos-eisaggeleas-ths-kyproy-eishgeitai-na-egkrithei-to-mnhmonio-apo-th-boylh-ths-xwras/
    17/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin