Thursday, April 25, 2013

Κύπρος: Προβλέπεται ποινή 100 εκ. ευρώ, σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της 20ετούς δανειακής σύμβασης

Κατατέθηκε στη Βουλή, το απόγευμα, προς κύρωση από το υπουργείο Οικονομικών, το τελικό κείμενο τού Μνημονίου, καθώς και διάφορα άλλα έγγραφα, που αφορούν τη δανειακή σύμβαση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Στα έγγραφα προβλέπεται ότι η Κύπρος θα πρέπει να καταβάλλει 100 εκατομμύρια ευρώ ''πέναλτι'', σε περίπτωση πρόωρου τερματισμού της εικοσαετούς δανειακής σύμβασης.
Η ψήφιση του κυρωτικού νομοσχεδίου θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και πριν από την 1η Μαΐου 2013.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, η ψήφιση θα πρέπει να γίνει πριν την 1η Μαΐου, γιατί στις 29 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση τού Eurogroup.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί η σημερινή κατάσταση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση τού προγράμματος χρηματοδότησης για την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιολόγηση των μέτρων, που θα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης.
Επίσης, στις 3 Μαΐου θα συνέλθει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, για έγκριση της δανειακής σύμβασης και της εκταμίευσης της πρώτης δόσης.
Το σημείωμα αναφέρει, επίσης, ότι η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης είναι καθαρά τυπική, αφού σε τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, που πραγματοποιήθηκε χθες, αποφασίστηκε η παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στην Κυπριακή Δημοκρατία και υιοθέτηση της πρότασης για συμφωνία διευκόλυνσης χρηματοπιστωτικής στήριξης με την Κυπριακή Δημοκρατία και έγκριση του Μνημονίου Συναντίληψης με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Υποδεικνύεται, ωστόσο, ότι, όσον αφορά την έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί προηγουμένως όλες οι απαραίτητες διαδικασίες.
Όπως σημειώνεται, τα σχετικά νομικά έγγραφα έχουν υπογραφεί εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ) από τον υπουργό Οικονομικών και από το διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), ως κεντρικός τραπεζίτης τής κυβέρνησης.
Ως γνωστό, η ΚΔ έχει προχωρήσει στην κύρωση σχετικών κυρωτικών νόμων για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή διευκόλυνση χρηματοδοτικής στήριξης, καθώς και στον ΕΜΣ.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, η κύρωση δια νόμου της δανειακής συμφωνίας είναι απαραίτητη, γιατί αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών αναγκών και ληξιπροθέσμων δανειακών υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και στην κάλυψη των πιεστικών απαιτήσεων ανακεφαλαιοποίησης και στήριξης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, δεδομένου του αποκλεισμού της από τις διεθνείς αγορές, από τα μέσα 2011, και της ανάγκης για άμεση χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και το ΔΝΤ.
Τη Μεγάλη Τρίτη θα συνέλθει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να τεθεί προς ψήφιση το Μνημόνιο, καθώς και τα «μνημονιακά» νομοσχέδια, που προβλέπουν περικοπές μισθών των εργαζομένων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα από 0,8% έως 2%. Επίσης, οδηγούνται στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια για φορολόγηση των ακινήτων, οι αλλαγές στον τομέα της υγείας, που περιλαμβάνει επιβολή τελών ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την πρόσληψη ωρομίσθιων, η αναθεώρηση της ΑΤΑ, καθώς και αναθεώρηση τελών, που αφορούν το Κτηματολόγιο και το αρχείο πληθυσμού.
.agelioforos.gr
25/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin